8 martie 2010

Aşteptăm primăvara în filiala Decebal

S-a dus şi luna februarie, mai întoarcem o filă din calendar.... şi a venit primăvara! Asta pentru că românii sărbătoresc venirea primăverii într-un mod unic. După vechiul calendar roman, 1 Martie era prima zi din an şi se celebra sărbătoarea "Matronalia" în care se desfăşurau serbările zeului Marte, zeu al forţelor naturii, primăverii si agriculturii. An de an, de 1 Martie ne recăpătăm speranţa, optimismul, credinţa în bine şi speranţa in mai bine. Acum e momentul când se caută primul ghiocel, acum frigul începe să se împletească cu razele soarelui, întunericul cu lumina şi după o iarnă grea cu omăt mare, învinge viaţa, primăvara, soarele. Acest triumf al reînvierii si regenerării e invocat prin Mărţişorul dăruit celor dragi, ca mic semn că ne dorim fericire şi noroc.
Simbolul şnurului realizat din cele două părţi răsucite, una albă şi alta roşie, a fost iniţial folosit de daci înainte de a fi cuceriţi de romani. La acea vreme, şnurul avea culorile alb şi negru. Negrul reprezenta lâna neagră dată de Baba Dochia norei sale şi simboliza întunericul iernii. Albul simboliza lumina primăverii. Lâna s-a transformat conform legendei din negru în alb prin sacrificiul norei sale, echivalentul culorii roşii din şnurul de azi.
La început, mărţişorul se purta la gât şi mână şi era atârnat de o cordea roşie sau de un găitan compus din 2 fire răsucite de mătase albă şi roşie, sau dintr-un fir de arnici roşu sau unul din bumbac alb. În zilele noastre, el se poartă o perioadă de timp bine determinat şi e purtat la încheietura mâinii sau prins în piept, cu convingerea că toate dorinţele se vor împlini. Dar oare se mai respectă tradiţia purtării mărţişorului?
Pură coincidenţă sau nu, prelungirea mărţişorului e sărbătorirea zilei femeii, recunoscută ca zi internaţională în 1977, şi sărbătorită de fiecare aşa cum simte. Această zi, de 8 Martie e aşteptată de toate femeile, de toate vârstele şi încheie ciclul "babele" şi prin urmare sfârşitul mărţişorului. Aşa că, măcar pentru o zi, hai să le răsfăţăm!
De ziua ta, eu îţi ofer un buchet,
De ziua ta pentru că, dragostea
Nu are limită în inima mea.
Orice aş zice, orice aş face
Ori de câte ori te-aş supăra
Eu tot te iubesc măicuţa mea.
Acum 8 Martie a venit
Şi-n dar de ziua ta
Îţi ofer toată dragostea din inima mea.
LA MULŢI ANI! ................. TUTUROR FEMEILOR.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării