14 august 2013

Pe urmele poetilor bihoreni..... la Nucet


Din initiativa presedintelui Cenaclului literaral Baroului Bihor, avocat dr. Pascu Balaci membru al USR(Uniunea Scriitorilor din Romania) filiala Bucuresti, miercuri 31 iulie 2013, avut loc o deplasare a unor membrii ai Cenaclului, spre locurile de nastere a unor importanti poeti bihoreni, la busturile carora s-au depus jerbe de flori.
Grupul compus din Pascu Balaci, Nicolae Branda Alexandru Sfarlea, Lucian Munteanu,Voicu David, Prof. dr. Doina Ignat, fost senator al Romaniei, av. Balaci Antita Doina,Sorin Cosma, preot misionar si editor Avram Stefan, au poposit mai intai in Beius, unde au depus o jerba de flori la bustul poetului Gheorghe Pitut, nascut in Saliste de Beius, autor a superbe sonete.
De la Beius delegatia s-a deplasat la Vascau , orasul nasterii poetului Alexandru Andritoiu,autor a sute de poezii si zeci de poeme memeorabile, a fost depusa si aici o jerba de flori, la tablia de marmura care evoca locul nasterii poetului.
Drumul a continuat la Nucet, unde toti membrii delegatiei au simtit si cea mai puternica emotie. Nucetul este orasul in care a trait zeci de ani poetul Ion Davideanu de pe axa lirica Carasau (Ion Davideanu), Petid (Gheorghe Vidican), Capalna(Nicolae Branda). Delegatia a fost bine primita de catre viceprimarul orasului Tuduce Mircea Adrian . Poetii prezenti au citit din cartile poetului si s-a recitat de catre av. Antita Balaci exceptionala poezie Sania, premonitorie pentru disparitia poetului ( Intr-o sanie trasa de caini/ Eu, cu pieptul sub maini/ peste maini o scandura, apoi o cruce/ negrul vietii in albul mortii se duce/ Doamnelor, domnilor, salutare/ Doamna mea, am murit mi se pare/ am dat de un dat , sunt in plasa/ intr-o sanie-mpinsa sau trasa…).

Cea mai mare surpriza pentru toti a fost imensa casa de cultura a orasului Nucet care poarta numele lui Ion Davideanu , inzestrata cu sali de expozitie, o mare sala de spectacole, cu scaune nou noute, realizare a eforturilor primarului Sirghie Costel Nelu care a batut de zeci de ori drumul Bucurestilor pana a accesat fonduri importante pentru ca aceasta institutie sa renasca.

De la Nucet, delegatia s-a deplasat la Stei, unde grupul s-a indreptat spre bustul impozant al poetului, culegatorului de folclor, profesorului universitar Miron Pompiliu, prieten apropiat al lui Eminescu si unde a fost depusa jerba de flori si s-a omagiat personalitatea complexa a acestui mare fiu al Steiului.
De la Stei intreaga delegatie s-a indreptat spre Draganesti la bustul poetului Viorel Horj, evocandu-se personalitatea si creatia cunoscutului om de cultura, singurul care era in stare sa recite o poezie sau doua din creatia fiecarui poet bihorean.
Din fata scolii generale care poarta numele poetului Viorel Horj, pelerinii culturali de la Oradea s-au reintors la Beius unde , ca la un corolar al cinstirii poeziei , s-a depus jerba de flori la bustul poetului national Mihai Eminescu,faurit in linii melancolice de sculptorul Mihele.
In final s-a decis ca in fiecare an de 31 iulie , membrii Cenaclului literar si poetii din Bihor care doresc acest lucru, sa urce pe Crisuri in sus , la locurile de nastere ale creatorilor omagiati in semn de pretuire pentru operele lor.


Bibliotecar 
Talida Bîtea

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării