20 august 2013

Limba chineză în Biblioteca Județeană

Fundaţia Culturală de pe lângă Biblioteca ,,Gheorghe Şincai’’, în parteneriat cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ”  a  organizat , în perioada 12 – 16 august 2013 un  curs de iniţiere în cultura şi limba chineză.  Suportul teoretic şi practic al cursului a fost asigurat de către profesor Mircea Moldovan, autorul Dicţionarului român chinez, apărut la Editura Hypogrammos .


Pe parcursul a 15 ore de curs , participanții    au avut ocazia să învețe să scrie , să citească în chineză și să susțină o conversație simplă  și  am primit cu toții  informații  anecdotice și istorice  despre cultura şi civilizaţia chineză. 

Desprindem două  pasaje din cursul oferit.

”Chineza are mai multe denumiri, în funcţie de zona geografică de unde provine persoana care o vorbeşte. Europenii au preluat denumirea de 官话guānhuà mandarină, (literal: limba oficialilor cunoscuţi sub denumirea de mandarini), ea servind drept limbă oficială a imperiului chinez din momentul mutării capitalei la Pekin în secolul 15. În zilele noastre, chinezii înşişi se referă la limba statului comunist chinez folosind denumirea 普通话pǔtōnghuà, adică limba comună.”

”甲骨文 jiǎgǔwén Scrierea oraculară de pe carapacele de broască ţestoasă

În cătunul Xiaotun din comitatul Anyang în provincia Henan, localnicii foloseau de mai multă vreme în scopuri curative aşa numitele oase de balaur. Aceste oase de balaur erau de fapt fragmente de oase de animale sau de carapace de broască ţestoasă ce se găseau în abundenţă pe terenurile cultivate de oamenii din Xiaotun. Multe din aceste fragmente erau inscripţionate cu tot felul de desene misterioase, lucru care i-a făcut pe oamenii din Xiaotun să creadă că aceste oase proveneau de la balauri legendari. Tot din acest motiv ei credeau că pulberea obţinută din aceste oase avea puterea de a vindeca diverse boli. ”

Ce interesați vor avea ocazia să iți consolideze abilitățile câștigate și să continue studiul limbii chineze,   deoarece proiectul va continua cu mici întâlniri lunare la Biblioteca Județeană. Prima întâlnire  a grupului de studiu va fi în 27 septembrie 2013.


Cursul  a avut un format mai special. Taxa de curs cerută a fost  donată integral  Fundației Culturale de pe lângă Biblioteca ”Gheorghe Șincai ”, cu condiția ca jumătate din sumă să fie folosită pentru achiziționare de carte. 












Contractul a fost deja  onorat, cele aproximativ 100 de volume  vor fi folosite  pentru premierea tinerilor participanți la diferitele concursuri de lectură care se derulează în cadrul Secției pentru copii a Bibliotecii Județene. 

Mulțumim domnului Mircea Moldovan  pentru generozitate .

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării