22 aprilie 2015

Biblioteca exilată în mansardă la Oșorhei


In comuna Osorhei biblioteca  publică a fost surghiunită la mansardă lângă arhiva primăriei.
Accesul utilizatorilor este practic  blocat de o scară abruptă .
Bibliotecara cu studii superioare de specialitate, care a incercat 10 ani sa ofere servicii de bibliotecă chiar in conditii improprii, a renunțat a devenit functionar public.

Totusi  vorbim de o comună din zona metropolitană, o comună mare cu  foarte multe posibilități,    și o stategie publicată în care cuvântul cultură il regasim de vre-o 5 ori, iar cuvântul bibliotecă niciodată.


Am spicuit din acesta :

În comuna Oşorhei serviciile de sănătate sunt asigurate prin 2 cabinete de medicină de familie şi 1 cabinet stomatologic în Oşorhei, câte 1 cabinet de medicină de familie în localităţile Alparea şi Cheriu. 
În localitatea Oşorhei funcţionează un centru pentru îngrijire la domiciliu al Asociaţiei Caritas Catolica, care asigură tratament medical şi îngrijire la domiciliu pentru persoanele în vârstă sau defavorizate. În actuala structură, administraţia publică locală nu poate asigura serviciile de asistenţă socială, care cad în sarcina sa, la standardele de calitate impuse de legislaţia în vigoare şi nici nu poate prelua toate obligaţiile care revin administraţiei publice locale în domeniul asistenţei sociale. De aceea, în cadrul strategiei locale au fost prevăzute măsuri în domeniul asistenţei sociale, pentru prevenirea şi combaterea marginalizării şi excluziunii sociale, ca parte integrantă a strategiei generale de dezvoltare, pe termen scurt, mediu şi lung, a comunei Oşorhei. 




Comuna  OŞORHEI se compune din 5 sate , cu o populaţie totală de  5874 locuitori. Repartizarea populaţiei pe localităţi este următoarea :
  1. Oşorhei - 2793 locuitori.
  2. Alparea - 1026 locuitori
  3. Fughiu - 983 locuitori
  4. Cheriu - 691 locuitori
  5. Felcheriu - 381 locuitori

 În Oşorhei se desfăşoară anual manifestări culturale la care participă comunitatea locală. Dintre acestea cele mai importante sunt: 
o Zilele comunei Oşorhei - Sărbătoare locală ce se ţine în fiecare an în primul weekend de după 15 iunie. Această sărbătoare are loc în localitatea Alparea, în acest interval desfăşurându-se diferite activităţi care atrag un public larg : concursuri de atelaje, motocros, ATV-uri, concerte (muzica pop, disco, populară), jocuri sportive, târg de meşteşuguri tradiţionale. 
o Balul strugurilor – sărbătoare populară maghiară organizată în fiecare an de către etnicii maghiari din localitatea Fughiu pentru promovarea tradiţiilor culturale şi locale ale acestei etnii.
 o Ziua localităţii Felcheriu - sărbătoare care are loc anual, în data de 23 august.


Proiecte incluse în Planul de dezvoltare durabilă a comunei Oşorhei 1. Sistem integrat de gestionare a deşeurilor în spaţiul rural al ZMO 2. Alimentare cu apă Fughiu, Cheriu, extindere alimentare cu apă Oşorhei 3. Canalizare menajeră Oşorhei, Alparea, Felcheriu şi Fughiu 4. Canalizare menajeră Cheriu 5. Modernizarea şi reabilitare DC44 Fughiu – Husasău de Criş 6. Modernizare, reabilitare DC86 Alparea – Felcheriu / DC 60 7. Modernizare bază sportivă în localitatea Alparea 8. Renovare cămin Alparea 9. Renovare cămin Felcheriu 10. Construirea unui cămin cultural în localitatea Cheriu 11. Construirea unei centrale solare pentru producerea de energie electrică 12. Construirea unui dispensar medical în localitatea Alparea 13. Construirea unui dispensar medical în localitatea Cheriu 14. Construirea unui dispensar medical în localitatea Fughiu 15. Construirea unei săli de sport în Oşorhei 16. Construirea de locuinţe sociale pentru locuitorii de etnie romă (Alparea) 17. Dezvoltarea transportului public local ca sistem integrat de creştere a mobilităţii forţei de muncă 18. Amenajarea trotuarelor din localităţile comunei Oşorhei 19. Extinderea reţelei de alimentare cu energie electrică

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării