6 septembrie 2015

Curs de cetatenie activă

 In cadrul  proiectului Al treilea spatiu al cetateniei active a avut loc in 29-30 august 2015 cursul de formare  de cetăţeni activi la Biblitoteca Judeteana ”Gheorghe Sincai ”.   Facilitatorii nostri au fost  Ovidiu Ana  e la Fundaţia Progress si Paul Zoţ trainer  Biblioteca Judeţeană “Gh. Şincai” Bihor

Obiectivul general al proiectului este realizarea unei rețele de persoane cu motivatii , competente specilitati diferite care să gasească moduri de actiune  si de interventie comune in situatii sociale date in spiritul  cetateniei active. Asa a ajuns sa se contureze si la Biblioteca Judeteana ”Gheorghe Sincai” un cuib al cetateniei active.


Pe parcursul cursului am ajuns să ne cunoaștem , să ne exprimăm personalitatea, ideile, să stim care sunt domeniile de expertiză ale fiecaruia dintre noi, pe cine cunoastem , persoane, grupuri-resursa,   realizările noastre  și viziunea fiecăruia și ce e putem sa facem (in plus) – domenii in care suntem dispusi sa actionam, chiar daca inca nu avem competente,   în situațiile diferite create de facilitatori în acest scop.

Cursul a fost foarte interesant pentru că ne-a pus in situații speciale, ne-a obligat să definim misiuni si obiective  și s-a discuta tfoarte mult despre initiativele civice pe care le cunoastem si povestile care stau la baza lor.Intrebările la care a trebuit să răspundem au fost:
 Care a fost problema?
Cine a reactionat pentru rezolvarea problemei?
Cum a/au reactionat? Care a fost solutia gasita?
Cum a sprijinit comunitatea aceasta actiune?
Care a fost efectul?

Ne-am jucat cu imaginea cetațeanului activ, ne-am imaginat care sunt instrumentele pe care le-ar folosi in drumul spre idealul cetățenesc dorit, modul in care  o problema trebuie sa ajunga pe agenda publica pentru că problemele nu exista ca atare, ele trebuie sa fie definite si acceptate.
  De asemenea, o problema prezinta interes pentru o dezbatere in masura in care aceasta reflecta temele in discutie de la niveluri superioare.Important de determinat in avans: cine participa la dezbatere? Cine decide ce? De observat si evaluat: cine a participat efectiv? Ce interese au fost in joc? Ce a trebuit sa fie negociat? S-a ajuns la un compromis?
 Iar dacă trecem de această etapă cum urmărim implementarea deciziei. Apar obstacole sau conflicte pe parcurs? Corespunde implementarea  intentiilor factorilor de decizie? Cum este resimtita implementarea? Ale cui interese sunt afectate – in mod favorabil sau nefavorabil?Exista reactii din partea unor grupuri organizate? Sprijina sau se opun deciziei?
Și  în final :a fost rezolvată problema? A avut efecte neplanificate sau nedorite? A  generat implementarea   o noua problemă?

Multe comentarii au suscitat observatiile noastre referitor la gradul d eimplicare al concetatenilor nostri in problemele Oradiei. Desigur sunt multe motive pentru care  lumea nu  manifesta preocupări pentru o cetațenie activă.
Există atitudini  pe care cu siguranță le recunoașteți:
 “De unde vin eu, nimănui nu-i pasă ce fac cei ce ne conduc. Am fost mereu prea ocupați să ne ducem traiul. Foarte probabil nici aici nu ma voi interesa de aceste lucruri”
 “Lumea e a lor, a conducătorilor. Au propriile jocuri și propriile reguli. Și le fac atât de complicate încât, uneori, consumăm atâta energie să-i înțelegem că nici nu mai merită efortul unei încercări”
  “La noi am încercat să ne implicăm. însă cei ce dețineau puterea s-au simțit amenințati de noi și ne-au amenințat la rândul lor. Astfel că am renunțat.”
 “La noi în țară, cei pe care i-am ales ne-au promis lucruri mari. Odata ajunși la putere, nu au realizat nimic, dimpotrivă, au folosit puterea pentru a deveni mai bogați. Toți liderii sunt corupți”

 In final ne-am imaginat care ar fi teme pentru care ne-am implica in viața Oradiei.Ce am dori sa se întâmple , cum am putea fi noi factorii schimbării .

Imagini de la curs:



8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării