6 septembrie 2015

O incursiune pe Valea Ierului

In data de 28 august, vineri,a avut loc o întalnire profesională si vizita la noua biblioteca din Diosig , aflata in castelul Zichy. Au fost prezenti bibliotecari din Marghita Atym Lavinia, din Săcueni Terezia Kerekes, de la Valea lui Mihai  Gheri Iudit  si Curtuiseni Erdei Edit   din  Bratca Luminita Izdraila si din Salonta Irina Rugina.De la Biblitoeca Judeteana au participat Delia Pantea,  Mariana Barna  si cornel Barna.

Tema intalnirii a fost ”Integrarea bibliotecilor in promovarea istoriei locale”, profitând de faptul că biblitoeca din Diosig a fost mutată in castelul Zichy, o cladire care are o indelungată istorie in comunitatea de pe Valea Ierului.
Irina Durko l-a invitat pe dl doctor Szabo Jozsef pentru a ne vorbi despre istoria castelului, si despre organizarea muzeului etnografic  care a fost amenajat in castel.



Articolul de pe blogul Bibliotecii Săcueni
















Intrăm in sala a doua a muzeului organizata ca o margine de lac.



Cladirea este renovata doar partial , mai sunt necesare fonduri pentru a repara si da in functiune celelalalte aripi.


Cateva date istorice despre castel-

Construit la 1701 de către Grunsfeld Franz Johann, renovat şi extins 20 de ani mai târziu, castelul de la Diosig este una din construcţiile nobiliare specifice zonei de câmpie din această parte a Europei. În anul 1810, impunătoarea clădire şi podgoria ce aparţinea domeniului au fost cumpărate de un membru al familiei Zichy, unul dintre cele mai bogate neamuri ale acestei părţi de ţară, originari din Bratislava. Până la 1920 clădirea a fost una din reşedinţele acestor nobili bogaţi. Din 1965, în vechiul castel s-a instalat o şcoală de viticultură administrată de stat. Intrat, recent, în administrarea autorităţilor locale, castelul Zichy a fost reabilitat şi pune la dispoziţia turiştilor un centru expoziţional, informativ şi interactiv, ce prezintă valorile naturale ale văii Ierului. În generoasele lui săli, sunt reproduse colţuri de natură din această zonă, cândva dominată de mlaştini.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării