25 septembrie 2015

Lecturi de weekend 48

Tacerea lui Gaudi Juan David Morgan apărută la Editura Nemira in anul 2008 a reușit să îmi stârnească interesul pe foarte multe planuri.

În primul rând am incercat să mă familiarizez cu opera celebrului arhitect, folosind resursele electronice desigur. Apoi am parcurs intriga cu curiozitate , dar si cu amuzament pentru ca ma asteptam la actiuni dramatice si desfasurari de trupe gen Codul lui Da Vinci, cu o grămadă de victime și  rasturnari de situație. Nu , nici vorbă s-a dovedit că un arhivar cu o boală terminală , vârstnica lui ingrijitoare , doi pensionari simpatici ”gaudinieni”, impreuna cu un terorist ratat si varul lui un protestatar de cartier reusesc sa ascundă un mare secret și să puna pe drumuri politia si trimisii Vaticanului care supravegheau constructia Lacasului Purificator al Sfintei Familii.


Parintele iezuit Manuel Otano, descâlcește ițele intrigii și duce la Vatican documentul care contine o uluitoare marturie despre o experienta mistica traita de Gaudi. In cazul in care biserica accepta drept bune revelatiile arhitectului, va trebui asezat in randul sfintilor.


Epilogul este esența cărții - trecerea in revistă a situației bisericii catolice , problema celibatului preotilor catolici, pragmatismul sălbatic care se infiltrează în cele mai dedicate suflete, vânătoarea de miracole, instrăinarea de creștinismul veritabil, opulența unora versus sărăcia celorlalți, conflictele între religii... un fel de atenționare ”Hei oameni buni! Ce avem de gând?”care pune în umbră toată povestea polițistă.


 Citind cartea mi-am amintit de  alte câteva lecturi care au rămas dragi sufletului meu, în care personaj principal este un preot si viata ecleziastica e surprinsa in diferite forme.
 Vi le amintiti ?
Numele trandafirului de Umberto Eco, apărută la editura  Hyperion în anul: 1992

Poveste  polițistă medievală , te face să îți dorești să vizitezi vestita abație să vezi biblioteca și Cartea criminală. Există de fapt cel puțin două narațiuni povestea  detectivistică se întrepătrunde cu dezbaterea religioasă medievală.

Mai este povestea fascinantă a bibliotecii și a cărților:
„Desigur in Biserica se putea intra mult mai usor, si deci era mult mai usor de aparat decat biblioteca. Biblioteca fusese condamnata de propriul ei refuz de a fi cunoscuta, de taina pe care o pastra, de zgarcenia intrarilor sale. Biserica deschisa matern tututor in ora de inchinaciune, era deschisa tututor in ora de intrajutorare.”


Pasarea spin  de Collen Mcoulough apărută la  Editura Lider în 1995 intră în categoria romanelor de dragoste pe care ți le vei aminti o viață întreagă .

Acţiunea acoperă 60 de ani din viaţa membrilor familiei Cleary, veniţi în Australia pentru a prelua o ferma lăsată moştenire de o mătuşă şi se centrează pe povestea iubirii interzise dintre tânăra Meggie Cleary şi preotul Ralph de Bricassart.  
Ralph alege să urmeze iubirea pentru Dumnezeu parcurge  ascensiunea în ierarhia bisericească. Hirotonisit ca arhiepiscop în Roma, Ralph este chinuit încă de dragostea sa pentru Maggie .

Iubire umană , iubire divină, meandre și neprevăzut, durere , fericire, împlinire și o  întrebare  care rămâne fără răspuns : Am făcut corect alegerea ?


Acte de Credinta de Erich Segal apărută la Editura Pygmalion  în anul  1994 e tot  în același registru, aici iubirea încearcă să  depășească bariere confesionale  și  etnice . 
Evrei și creștini  catolici își caută drumul, destinele se întrepătrund  și problematica esențială revine. Iubire  versus celibatul preoților catolici, creștini versus evrei,  femei preot  versus  evrei tradiționaliști, o poveste fascinantă, dragoste și prietenie purtată prin ani pe tot globul... 

Și finalul:
”Un singur cuvânt te răsplătește pentru toate greutățile vieții  și acesta este ...dragostea.”
”To philein....legătura umană”



Și pentru că peste tot e vorba de iubire limba greacă are 6 termeni care descriu foarte bine noțiunea de iubire:
credinta - iubirea divină,  iubire altruistă, necondiționată. Este cea mai mare dintre cele patru tipuri de dragoste expuse in Biblie .
Philia - o iubire cordială, sinceră un sentiment de mărturie interioară, de iluminare personală. Este ceea ce numim noi prietenie.
Storge - iubirea de familie
Eros - fuziune, iubirea intimă
Philautia - iubirea pentru mine însumi (mă respect pe mine  în mod conștient)
Xenia - iubire ospitalieră, afecțiune

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare- noiembrie

 

Wikipedia

Rezultatele căutării