18 ianuarie 2016

Zilei Culturii Naţionale la ICR Budapesta


   11112.jpg     Începând cu anul 2011, românii de oriunde celebrează la data de 15 ianuarie odată cu ziua poetului naţional Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale, statutată prin hotărâre de Guvern, o zi de reflecţie asupra valorilor reprezentative ale neamului românesc.
   În fiecare an Institutul Cultural Român din Budapesta organizează pentru comunitatea de români din Ungaria, evenimente speciale dedicate acestui moment, cu o tematică foarte variată ce aduce în prim-planul atenţiei şi o serie de personalităţi culturale româneşti care au avut tangenţe cu oraşul Budapesta.
Ediţia 2016 a Zilei Culturii Naţionale s-a desfăşurat la sediul Institutului Cultural Român cu începere de la ora 18.00 şi a debutat cu o expoziţie de carte veche şi rară din patrimoniul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" din Oradea, judeţul Bihor. Detalii despre expoziţie au fost oferite de doamna prof. Ligia-Antonia Mirişan, în calitate de director al instituţiei. Întregul traseu cultural a fost intitulat sugestiv "La steaua care a răsărit".
        Expozitia cuprinde un număr de 20 de cărţi vechi româneşti tipărite la Budapesta în secolele XVII-XIX, tipărituri cu caracter istoric, filologic, teologic, didactic etc., tipărituri care promovau ideile cele mai înaintate ale timpului. Între acestea se regăsesc cinci opere ale istoricului, filolologului şi scriitorului român transilvănean Petru Maior, ce cuprind lucrări teologice şi istorico-filolologice. Pravila lui Matei Basarab, cunoscută sub numele deÎndreptarea legii cu DumnezeuIstoria Moldovei şi ValahieiLexiconul de la Buda din 1825, capodoperă a Şcolii Ardelene, Petru Maior - Orthographia romana ,Buda,1819 sunt doar câteva dintre titlurile cărţilor în original ce fac obiectul acestei expoziţii.
         Biblioteca orădeană are în dotare un număr de 136 de cărţi vechi româneşti şi 5000 de cărţi în limbi străine, instituţia aniversând recent cei 105 ani de existenţă, prilej cu care a şi primit numele „ Gheorghe Şincai”,cunoscut om de cultură al "Şcolii Ardelene".
   Concluziile expoziţiei au fost prezentate publicului de prof.univ.Florin Cioban de la catedra Facultăţii de Limba Română din cadrul Universităţii Eotvos Lorand din Budapesta. A fost subliniată de asemenea importanta volumelor scrise de Gheorghe Lazăr şi Petru Maior pentru literatura română şi discuţiile dintre cei doi privind latinitatea limbii române, discuţie actuală şi astăzi. Distinsul profesor universitar şi-a mai exprimat şi regretul că la ora actuală bibliotecile tind să devină adevărate muzee, din lipsă de cititori.
   În încheierea primei părţi a manifestării culturale, gazda evenimentului, doamna Gabriela Matei, directorul ICR Budapesta, a subliniat importanţa bibliotecilor ca veritabile depozitare de valori culturale. Expoziţia tematică „15 ianuarie – Ziua Culturii Naţionale”, cuprinzând exemplare din operele poetului naţional aflate în Colecţiile speciale ale bibliotecii orădene va fi deschisă publicului larg în perioada următoare de luni până vineri.
     
Preluat de aici
      

 Şerbana Kiss-Meiroşu



Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării