31 martie 2018

Lecturi de weekend 94



Yeonmi Park , Drumul catre libertate. Autobiografia unei refugiate din Coreea de Nord
 Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2015




Yeonmi Park a crescut crezand ca e normal sa vada cadavre in drum spre scoala si sa fie atat de flamanda, incat sa manance plante salbatice. A fost invatata sa nu-si exprime niciodata parerile si i s-a spus ca „Iubitul Conducator” poate sa-i citeasca gindurile si sa o pedepseasca pentru ele. La vârsta de 13 ani, dupa ce tatal ei a fost condamnat la munca silnica, Yeonmi si familia ei au luat decizia disperata de a fugi din Coreea de Nord traversând fluviul inghetat Yalu in China, unde au cazut insa in mainile traficantilor de persoane. Dupa aproape doi ani de captivitate intr-o lume la fel de brutala si de periculoasa ca aceea pe care o parasisera, Yeonmi si mama ei si-au riscat din nou viata, strabatand desertul Gobi si orientandu-se dupa stele in drumul lor spre libertate. Yeonmi Park isi spune pentru prima oara povestea uluitoare, cu demnitate, curaj si uneori cu umor. Drumul catre libertate e o marturie despre forta spiritului uman si despre riscurile pe care sintem dispusi sa ni le asumam ca sa fim liberi.

Cand te nasti intr-o tara cu regim totalitar, iei de buna tot ceea ce ti se spune. 
Mai tarziu daca ajungi intr-o zona democratica, nu mai stii ce sa faci , libertatea devine o povara.
Faptul ca a ajuns sa poata sa-si povesteasca propria viata fara sa ascunda nimic, arata un efort urias.
De la capitolul 20 incolo tanara descrie drumul spre normalitate, spre vindecare, care mie mi s-a parut mai fascinant decat prima parte, cea a ororilor.

A reinceput educatia de la zero. In Coreea de Nord la scoala foloseau nenorocitii de americani ca unitati ale adunarii si ale scaderii, si ca subiect a jocurilor de-a razboiul intre copii. Ideea ca tara natala fusese victima agresiunilor imperialiste facea parte din identitatea ei, cladita timp de15 ani.

Vorbitul liber era ceva necunoscut, in Coreea de Nord exista doar un singur raspuns corect la orice intrebare, si raspunsurile corecte erau invatate pe dinafara. Doar dupa 5 ani in Coreea de Sud Yeomni a ajuns sa stie  care este culoarea ei preferata si care este hobbyul ei.

In Coreea de Nord se simtea libera daca purta blugi si sa se uite la un film fara frica de a fi arestata, in Coreea de Sud, a aflat ca libertatea este ceva crud si dificil, care te obliga sa gandesti tot timpul. Astfel ajunge sa inghesuie 12 ani de scoala si educatie intr-un an si jumatate. Si-a dat seama ca  citind ajunge sa gandesca din ce in ce mai profund, sa-si dezvolte vocabularul. Un vocabular bogat  prin care poti sa descrii lumea  iti dezvolta si o gandire complexa.

Faptul ca a decoperit cartea- Ferma animalelor de Orwell a fost un moment de cotitura. Simtea ca Orwell stia prin ce trecuse , ferma era Coreea de Nord si citez: " Reducerea ororii din Coreea de Nord la o simpla alegorie i-a anulat puterea pe care o avea asupra mea. M-a ajutat sa ma eliberez."

Drumul spre vindecare a adus-o pe Yeonmi Park in postura de a deveni militant pentru drepturile omului.


O carte tulburatoare, de folos pentru cei care cred ca libertatea e ceva caldut, care ni se cuvine.

29 martie 2018

Oradea prin ochii unui artist



Durgheu Cornel Teodor a fost invitatul special al acestei ediții  de martie a Clubului As. 

Cine este Cornel Teodor Durgheu? 
Probabil, majoritatea locuitorilor acestui oraș au auzit măcar o dată acest nume. Nume de care se leagă unele dintre cele mai frumoase lucrări sculpturale din oraș, dar și din alte localități  (Cefa, Marghita, Sînicolaul Român, etc). A fost  profesor universitar, doctor în arte, rămâne om de cultură și iubitor de frumos. Ne-a prezentat câteva cărți apărute la edituri din Oradea. Simfonia sufletelor este titlui uneia dintre ele și face parte din ciclul cărților omagiale, dedicate personalităților din Bihor. A creat lucrări de grafică, busturi, sculpturi, mânat de o forță de muncă extraordinară, disciplină și talent. În sculptură, specializarea maestrului rămâne arta monumentală. ”Monumentul Martirilor Ciordaș și Bolcaș” din Beiuș, ”Monumentul lui Avram Iancu” de la Salonta, ”Monumentul Eroilor” de la Homorog sau busturile monumentale ale lui C. Brâncuși, L. Blaga, Horea, Alexandru Roman sunt doar câteva dintre lucrările acestui mare artist. 

Durgheu Cornel Teodor


Întâlnirea a decurs într-o atmosferă caldă , oarecum între prieteni. a fost verificată încă o dată zicala- Ce mică e lumea;  fiecare participant s-a intersectat măcar o dată în viață cu invitatul serii.

De la prezentările generale s-a ajuns la împărtășirea unor informații intime care vin din experiența artistică: comunicarea cu materialele, de unde vine inspirația, istoria unor proiecte care se află expuse în diferite colțuri ale lumii, când a simțit prima dată chemarea de a fi artist , povestea drumului spre cariera artistică?
Am aflat cum lucrarea Tarabostes a fost distrusă, iar lucrarea care reprezenta dacul liber a fost furată.
Am aflat că lucrarea Ceapa de la Pericei a intrat în cartea recordurilor.



În discurs ne-am întâlnit cu arhitectul, cu artistul dar și cu profesorul care au exprimat cu toții  o  mare dezamăgire referitoare la  modul în care cultura, arta și actul artistic sunt apreciate de cei care ar trebui să le asigure mijloace de exprimare artistică- adică finanțatorii locali.
Profesorul ne-a povestit despre cum a luat ființă facultatea de Arte din Oradea.
Sculptorul și-a  exprimat speranța ca fiecare colț de spațiu verde să găzduiască câte o lucrare , dintre cele pe care studenții le fac la Facultatea de arte plastice.
Arhitectul a comentat câteva din proiectele  recente ale primăriei. Discuția a derapat de aici ușor spre politică ...
Putem spune că a fost o seară de succes , alături de o personalitate locală marcantă.



28 martie 2018

Al zecelea an


De doua zile am intrat in al zecelea an de blogging de biblioteca.

In 26 martie 2009 incepeam  prima pagina de jurnal electronic de biblioteca!

De atunci au fost scrise  1975 de postari, 764000 de pagini rasfoite de diverse persoane de pe tot globul!

Trebuie sarbatorit ! cu tort , sampanie si o carte buna, din biblioteca , desigur!!



Iepuraș de cartier

Ati ghicit , sunt iepurasul din cartier.
Cand eram mic aici era un câmp frumos, ierburi în culori nenumărate se unduiau în bătaia vântului.
Pădurea era aproape și oricând doream puteam să mă adăpostesc în umbrarele dese, era trai ca-n sânul lui Avram. Pe atunci nici nu știam ce este acela un cartier și nu văzusem niciodată o casă. Totul a început cu mult zgomot. Parca venise o furtună uriașă care nu se mai termina, tropotit , huruit, sunete ascuțite făcute de animalele în doua picioare. Acum știu că le zice oameni, și că ei strică totul în jur ca să-și facă cuiburi. Ei sunt foarte mari și nu ar încăpea în adăposturi ca ale noastre săpate în pământ. Acum pe câmpul meu sunt o mulțime de case, și în fiecare vară văd alți oameni venind și apucându-se de alte construcții.

Stau în ierburile înalte de la marginea pădurii și mă gândesc încotro să merg. Foarte mulți din cei din familia mea au plecat pe alte câmpuri. Câteodată uit și mă duc la plimbare acolo unde știam că erau cuiburile lor. Mă plimb pe niște drumuri pietruite, printre case și uneori câte o lumină strălucitoare mă prinde în raza ei făcându-mă să îngheț de frică, urmează niște sunete ascuțite care ma îngrozesc, le zice claxoane . Totuși încă fug mai repede decât acele mașinării pe roți.

Din curți, așa le zic oamenii îngrăditurilor pe care le fac în jurul cuiburilor lor, mă latră niște animale fioroase, știu că dacă m-ar prinde m-ar mânca, dar am învățat că nu pot să iasă, așa că le mai dau cu tifla, uitându-mă la ei cu dispreț.

Unul din micuții iepurași de anul trecut a nimerit în colții unei fiare din acestea, dar stăpânii cainilor au venit , l-au scos , l-au uscat și i-au dat drumul înapoi pe câmp. De atunci povestește mereu cum a ieșit basma curată . De când cu vecinătatea oamenilor ne-am mai dat și noi pe brazdă, că nu era să ne uităm ca vițelul, scuze, ca iepurele, la poarta nouă, fără să înțelegem nimic.


Oamenii , atunci când nu se plimbă cu mașinăriile lor pe roți stau în cuiburile lor și pe geamurile mari văd cum se uită pe un perete la imagini mișcătoare, colorate și vesele, care emană multă lumină în întunericul nopții.


M-am așezat și eu pe un gard, și ce văd - un frate al meu pe perete , nu se mișca, avea un morcov în lăbuță și era îmbrăcat ca oamenii.Cred că era un afiș.

E 30 martie 2018 și Peter Iepurașul , un film de animație, pentru copii, sau pentru iepuri ?! mai știu și eu?!  va putea fi văzut la cinema.
Pe geam am văzut trailerul, problema e că oamenii din cartierul meu nu mai cultivă legume. Plimbându-mă pe străzi am văzut în curți mulți palmieri, trandafiri, și plante care nu știu la ce folosesc. Iepurii din film sunt norocoși că mai găsesc morcovi, dovleci și rădăcinoase gustoase în grădina pentru care luptă.

Pe de altă parte în film sunt mulți iepuri , eu sunt singur pe aici prin cartier și fac de unul singur haz de necaz trăgând cu ochiul pe geamuri la filme cu iepuri veseli
.






Articol inspirat din fapte reale din cartier și scris pentru Spring Superblog 2018

27 martie 2018

Vocea ta (te) vinde!

Ieri  în Cuibul Democrației la Biblioteca Județeană ” Gheorghe Șincai ”a avut loc un workshop de oratorie și public  speaking susținut de Andrei Țigănaș, sculptor de voci.


Studii temeinice arată că: 55% din totalitatea mesajului pe care îl comunicăm este transmis prin limbajul trupului - elementul non-verbal (gesturi și atitudine), 38% este transmis prin elementele paraverbale (tonul, ritmul și volumul vocii) și doar un procent de 7% este transmis prin intermediul cuvintelor.  Deci textul este aproape  neesențial și nu ajunge la cine trebuie dacă nu este însoțit de  elemente care să fixeze atenția  interlocutorului.


Aș putea spune că a fost un curs fulger, în care am parcurs elemente teoretice, s-au dat exemple și     s-au făcut și exerciții de dicție; aproape toți din cei peste 30 de participanți au avut ocazia să spună ceva.
S-a vorbit despre  neîncredere, nesiguranță , emoții, greșeli comune de dicție  , toate elementele care ne încurcă atunci când vrem să vorbim și  să transmitem cât mai mult unui auditoriu.
S-a vorbit despre caracteristicile vocii care pot fi corectate și îmbunătățite prin exercițiu: dicție, volum, înălțime, rezonanță și respirație.
Am ascultat o înregistrare audio care ne-a demonstrat prin ce  transformare poate  trece o voce care se antrenează. 

Cu o experiență foarte mare de vorbit în public, Andrei Tigănaș ne-a ținut cu sufletul la gură în toate cele trei ore. 


Cei care doresc să-ți lucreze vocile pentru a fi mai buni comunicatori în domeniile în care profesează au fost invitați să se înscrie la cursul online .

Concluzia cursului și titlul articolului  ne spune că vocea poate fi un aliat sau un inamic; un instrument de luptă cu viața, pe care îl avem tot timpul la îndemână și  care poate fi , cu un pic de efort, șlefuit.






22 martie 2018

Mărţişorul


Continuând colaborarea cu clasa a III-a de la Liceul de Artă (colaborare începută de noi prin parteneriatul realizat în septembrie 2017) micii „artişti” ai acestei clase coordonaţi de doamna învăţătoare Florica Mare, ne-au adus vineri, 9 martie 2018, 21 de desene pe teme de primăvară, pe care le-am expus într-o inedită expoziţie, numită sugestiv: „Mărţişorul”. Dedesubt, puteţi viziona câteva poze cu creaţiile acestor mici „artişti”.





















































Trasformer, gama gerovital


Circulă pe net videoclipuri cu transformările pe care un machiaj bine făcut le aduce unor fete cu fețe anonime. Transformările sunt spectaculoase par magice de-a dreptul. Desigur privind videoclipul vezi strat după strat, după strat cum fardurile îngroapă textura naturală a feței.
Gama de comentarii care sta sub astfel de postări este amuzantă și tristă concomitent.
Una din întrebările importante era dacă ai mai recunoaște o fată pe care ai văzut-o machiată atunci când o vezi fără machiaj. Cineva cu umor negru spunea că prima întâlnire ar trebui stabilită la piscină.

Probabil, seara, procesul se inversează, straturile de fard sunt eliminate rând pe rând ca o îmbrăcăminte uzată.
Cuvintele care îmi vin asociate cu postările video sunt  frumusețe și transformare. Referitor la transformare îmi pot imagina doua categorii de persoane care o doresc două ; cea care ține de vârstă și evadarea în afara vârstei; și ce care ține de schimbarea completă a imaginii din motive de corectare, sau din motive de orgoliu.

Evadarea în afara vârstei sunt tentate să o facă  fetele foarte tinere care se grăbesc spre maturitate, neștiind că se vor sătura repede de ea, și doamnele foarte în vârstă care vor să mai culeagă un zâmbet atunci când se uită la imaginea lor întinerită în oglindă. Desigur  aparența unui exterior îngrijit necesită un pic de preocupare din partea proprietarei de ten supus traumatismelor zilnice, soare, vânt, ger, alternanță de frig și ploaie, ușoară îmbătrânire a pilelii, pleoape care nu mai stau cum trebuie pe ochi, riduri sau pete care apar încet încet cu fiecare zi care trece
Oferta de produse cosmetice de îngrijire a tenului e foarte  largă , dar în general eu prefer produsele românești iar gama “Gerovital Beauty” “acoperă toate necesitațile unui machiaj complet” cu  “beneficii certificate: hidratare, protecție, rezistentă indelungată, matifiere”;

Dar înainte de a încerca ceva, trebuie descoperite particularitățile tenului la o ședință de dermoanaliză Va fi analizat nivelul de hidratare, elasticitatea, nivelul de sebum şi gradul de pigmentare a pielii, prin măsurători  specifice. Aici se vor primi primi indicaţii cu privire la cele mai potrivite produse de îngrjire zilnică şi săptămânală compatibile cu tenul pe care îl avem în folosință.

Fiecare dintre noi ne dorim un ten luminos, hidratat și care să strălucească de sănătate, ochi fascinanți cu sclipiri de stele și un zâmbet de 100 de puncte.

Cele mai simplu de utilizat vor fi desigur rujurile, cu textură bogată și un echilibru perfect între confort și acoperire.

 Apoi  trebuie să avem în geantă,   creionul dermatograf , în special unul care are o rezistență îndelungată, poate fi folosit pentru accentuarea efectelor dramatice la ieșirile de seară.

Se mai poate folosi fără frică uleiul pentru față Gerovital Luxury care  oferă un scut elegant pentru a menține pielea fermă și strălucitoare. Amestecul de uleiuri din compoziție are proprietăți nutritive, iar vitaminele au efect antioxidant și hrănesc pielea. Ingredientele inovatoare reactivează proteinele tinereții, relansează activitatea celulară și promovează procesele de redensificare a dermului. Fără un efort extraordinar, sau ore întregi de stat în fața oglinzii,  te alegi cu pete și riduri estompate și un ten luminos și tonifiat , fără a fi încărcat de zeci de straturi suprapuse de fard.   Vei putea fi recunoscută în propria piele atât  machiată cât și nemachiată .

 Articol scris pentru Sping Superblog.

Calea cea mai scurta


Folosim „e-trad.ro – Primul magazin online de traduceri din România” pentru traduceri de acte de studii pentru traduceri juridice, traduceri medicale, traduceri tehnice, traduceri acte auto, traduceri de documente personale. Intrarea în uniunea europeană și oportunitățile de lucru în străinătate au făcut necesară utilizarea acestor servicii specializate. Suntem permanent cu ochii pe oferte de muncă care să ne aducă un trai mai confortabil, și desigur pe ofertele de vânzări auto, mașinile ieftine și de marcă chiar dacă nu mai sunt atât de noi, sunt foarte ispititoare.

Ușurința cu care acum obții traducerile legalizate, de la firme precum
e-trad / traduceri



pentru   actele necesare partenerilor europeni mă face să privesc cu nostalgie în urmă.

Era o dimineață de vară , acum cinci ani. La ora 8 pleca microbuzul spre Timișoara cu mine cu tot în misiune specială. Să preiau niște traduceri de documente personale să duc niște acte, să semnez și să ștampilez altele trimise pe mail la unicul birou autorizat de traduceri pe care îl accepta firma care acceptase CV ul soțului meu pentru un post în Germania. El nu se putea deplasa așa că am pornit spre Timișoara.

Mersul cu microbuzul, timp de peste 3 ore, nu este printre preferatele mele, urăsc  scaunele mici și foarte incomode, culoarul strâmt, geamurile care nu se deschid, opririle la toate stațiile care aglomerează până la refuz micul spațiu, dar nu aveam de ales.

Vecin de scaun un domn căruia după douăzeci de minute de drum, i s-a făcut rău și a dat la rațe sporind disconfortul din zonă. Aveam o stare de plutire într-o mare de greață. 

După alte douăzeci de minute, pe un tronson al drumului aflat în plin câmp la kilometri buni de vre-o așezare a murit motorul. Era un coșmar în derulare și așteptam să mă trezesc. Stăteam pe marginea drumului cu capul în soare , așteptând ca firma să trimită altă mașină. Ni s-a spus că nu au altă mașină decât cea care pleacă la 9,30 în cursa obișnuită și care poate va opri să ne culeagă și pe noi. Cei mai isteți au început să facă autostopul  și o bună parte chiar au reușit să plece rapid de acolo.


Microbuzul de 9,30 a sosit bine încărcat aproape la ora 11 și ne-a înghesuit pe culoar și pe noi cei rămași în arșiță, pachete de nervi umblătoare. Până la Arad am stat literalmente într-un picior. Ultima bucată de drum a decurs normal, oricum ne-am consumat ghinionul pentru un an într-o singură deplasare de câteva ore. Ajunsă la destinație, am dat, am preluat acte , m-am plimbat prin Timișoara și m-am întors acasă cu trenul, în siguranță și în relativ confort.

Concluziile aventurii?
Dacă trebuie să te deplasezi undeva, în alt oraș din alt județ, nu folosi microbuze, mergi cu trenul, e mai sigur.
Folosește acum , pentru că există  servicii  online  de traducere, legalizare, interpretare și apostilare,   iar în timpul câștigat, citește o carte , mergi la sală sau fă ceva pentru tine și familia ta.
Calea cea mai scurta intre tine si actul legalizat este serviciul online de traduceri.

Articol scris pentru SpringSuperblog 2018

20 martie 2018

Sezatoare




SEZATOARE in toata regula.

joi 22 martie 2018 de la ora 17 in holul  Biblioteciii Judetene 

Va asteptam cu lucrul de mana, panza, acele, ghergheful, ata, modelul la sezatoare!
 

Daca ati ales modelul si aveti deja panza va rog sa va tineti de treaba, avem multe surprize pentru voi.

Vom coase si vom impartasi ganduri minunate.


Organizator comunitatea IA Oradea, 
gazda a evnimentului Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai"
O initiatia Eurovacanta.

Voce - dictie oratorie - workshop


19 martie 2018

Traditii romanesti in Biharugra

"Ne aflăm în comunitatea Biharugra tocmai pentru a readuce în memoria oamenilor că există totuşi tradiţii puternice la români, tradiţii de care probabil nu ar trebui să uităm", explică Origen Sabău, preot paroh în Apateu, Ungaria.
"Încercăm prin bunătate, prin toleranţă, prin înţelegere multă să aducem acea fărâmă de dumnezeire şi aici, în sufletul românilor", spune Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene din Oradea.
Gazdele din Ungaria au raspuns printr-un moment artistic. Au recunoscut că nu de puține ori au făcut schimb de obiceiuri cu românii stabiliți în zonă.
"Foarte mulţi locuiesc ori s-au mutat în Biharugra, de cealaltă parte a frontierei, şi obiceiurile de Paşte atât ale românilor, cât şi ale maghiarilor încercăm să le păstrăm şi cred că ziua de astăzi va fi în beneficiul ambelor comunităţi", susţine Makra Tibor, primarul comunei Biharugra.
Reporter: Anca Deac 




18 martie 2018

Pretul corect?


Meșterii și lucrările de renovare sunt   coșmarul vieților noastre de toate zilele  si nu pot genera decat un articol trist.
În decursul anilor, în timpul renovărilor necesare ,  s-a adunat o listă uriașă de lucrări neintroduse în nici un nomenclator autorizat de  lucrări  în construcții. În calitate de martori și beneficiari le putem enumera: șapă cu burtă,  tăierea grinzii la două capete, zugrăvire cu pete, gresie pusă în valuri, vopsire de uși fără curățarea vopselei vechi, ferestre termopan puse strâmb...

Cu timpul meșterii au devenit  și ei de categorii din ce in ce mai dubioase...Cel care a făcut șapa cu burtă, a pus gresia in valuri și a zugrăvit cu pete,  avea recomandări că ar fi lucrat mulți ani în Italia.
Cei care se pregăteau să taie grinda la ambele capete lucrau la o firmă care angaja lucrări destul de mari.
  Din altă categorie sunt meșterii care te așteaptă la geam - și îti fac oferta de servicii cumva din spatele blocului. Aceștia sunt vânători de persoane în vârstă și fără experiență.Oferta în cazul pe care îl știu era să repare până la înălțimea de 40 de cm baza blocului. Erau țigani care pe parcursul celor 4 ore de lucru au ridicat prețul de două ori.  Tot  pe geam alți meșteri vin cu oferta- ne-a mai rămas o găleată de vopsea lavabila de nuanța fațadei , vreți să facem noi reparația/ îmbunătățirile?Și dacă ai spus nu, ei pun vopseaua și vin cu o notă de plată în care ar fi putut fi reparată întreaga fațadă. Aceste servicii au fost rezolvate cu poliția , cu emoții, consum nervos și prețuri pipărate.

   Cu vopsitul ușii, a fost un fel de supracontractare a lucrării. Meșterul angajat să zugrăvească și să vopsească a adus un ucenic, i-a pus pensula in mână și l-a pus la treabă fără să îi explice cum se face. În principiu nu am nimic cu faptul că meseria se transmite, dar  faptul că am găsit un om necunoscut în casă mâzgălind unul dintre obloane fără  al fi curățat prealabil m-a scos din minți.
Apoi mai erau meșterii neplătiți de cel care contracta lucrarea, deși noi ca și beneficiari am plătit toată suma la timp, aceștia, permanent furioși , amenințau  la fiecare pas că ne abandonează...

   Experiențe de acest gen întâlnești în fiecare zi,  case vechi de renovat, unchi mătuși în vârstă și fără experiență, care doresc să-și schimbe spațiul locativ, o legislație care devine din ce în ce mai severă obligând vânzătorul să se   asigure că imobilele sunt  încadrate într-o clasă energetică cât mai economică.  E  chiar benefică o astfel de  încadrare,  deoarece cu cât locuința  se încadrează într-o clasă mai apropiată de clasa  A, cu atât cheltuielile necesare  întreținerii  acesteia sunt  mai mici și confortul mai ridicat.
   Deci după ce te-ai chinuit cu toate categoriile de meșteri și lucrări enumerate mai sus, vei chema un
auditor energetic care va elibera un certificat energetic , speri tu de clasa cea mai înaltă A. De fapt poți să-ți dai seama de clasa de performanță energetică a clădirii și cu ochiul liber, fără tehnicile de termografiere a  cladirii, mai ales dacă e iarnă și zăpada în jurul casei e topită pe o distanță de doi metri. Asta înseamnă că ai încălzit cu succes atmosfera toată iarna și poți să te apuci iar de renovare,  căutând alți meșteri, dorindu-ți din toată inima ca aceștia din urmă să știe ce trebuie să facă.




Articol scris pentru SpingSuperblog 2018.

16 martie 2018

Bibliopublica- conferinta ANBPR


Hai pe net


Fundația EOS, în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecilor Publice din România, și Asociația APDETIC anunță campania de alfabetizare și incluziune digitală Hai pe NET, 2018! în perioada 19-25 Martie 2018. Aflată la cea de-a noua ediție, campania susține organizarea de activități online, de la simple ore de alfabetizare digitală, la acțiuni ce vizează performanța în mediul online. Sunt încurajate să participe în campanie școlile, bibliotecile publice, Puncte de Acces Public la Informație (PAPI), organizațiile neguvernamentale, cluburile copiilor, cluburile seniorilor sau orice alte organizații deschise publicului în care există computere sau dispozitive mobile cu acces la internet. Organizatorii promovează un set de activități pentru care oferă și premii.
  1. Primul clic – atragerea noilor veniți pe Internet. Activități adresate mai ales seniorilor, dar și persoanelor curioase să înțeleagă ce înseamnă și cum se folosește Internetul.
  2. Competențe digitale? No problem! – vizează testarea competențelor digitale pentru elevi de liceu și studenți interesați de cariere viitoare.
  3. Programare creativă prin Minecraft pentru Educație – activități adresate elevilor din gimnaziu care vor să învețe să scrie cod. Activitățile sunt organizate de către profesori.
  4. Cursuri online de perfecționare pentru e-facilitatori, dascăli și bibliotecari – profesorii și bibliotecarii sunt încurajați să urmeze cursuri de perfecționare digitală, recunoscute în întreaga lume.
  5. Promovarea accesibilității web – activități adresate oricui ajută nevăzători să navigheze facil Internet.
  6. Securitate cibernetică prin CISCO NetAcad – activități ce vizează tinerii, adresate cu ajutorul cadrelor didactice sau bibliotecarilor care țin cursul Introduction to Cybersecurity dezvoltat de Cisco prin programul NetAcad.
Campania Hai pe NET 2018! face parte din campania pan-europeană de incluziune digitală ALL DIGITAL Week 2018, în care accesul la internet arată nevoia de îmbunătățiri. 44% dintre cetățenii europeni nu au competențe digitale de bază; 37% din forța de muncă nu este pregătită pentru joburi digitale; 14% dintre cetățenii europeni n-au folosit vreodată internetul; 49% dintre cetățeni n-au folosit vreodată un site care să verifice veridicitatea unor fapte sau știri și pentru că 72% dintre cetățenii Europei cred că munca lor va fi înlocuită de roboți.  Statistica în timp real a procentelor de participanți per țară o găsiți pe http://alldigitalweek.eu/register-as-all-digital-week-participant/.  Selectați România și după completarea formularului sunteți direcționați pe pagina statistică, în care vedeți topul celor mai active țări online.
Lansarea oficială a campaniei are loc la București, în data de 16 Martie, orele 11:00, la sala de conferințe Știrbei Center, Str. Știrbei Vodă 104. Găsiți descrierea campaniei și condițiile de participare pe pagina http://eos.ro/Noutate.asp?id=149.
Biroul de presă

14 martie 2018

Valoare și calitate


Suntem femei, ne plimbăm prin magazine, culorile ne atrag  și gravităm în jurul rafturilor cu haine, așa cum fluturii și gâzele gravitează în jurul florilor colorate de pe câmpii. Cumpărăm  cu inima și cu ochii, funcțiile de calcul  practic ale neuronilor  sunt temporar suspendate , și la sfârșitul zilei ne trezim cu un portbagaj de pachete cu haine, pe care nu mai știm unde să le punem.

Problema e că nu totdeauna ce ne place pe moment se potrivește cu ceea ce avem deja în dulapuri, și achizițiile noi riscă să rămână cu etichetele agățate pe termen nedeterminat.
Câteodată încercăm să convingem pe cineva din familie că acel obiect de îmbrăcăminte pe care noi l-am cumpărat la un preț exorbitant, intr-un moment de exaltare i se potrivește, și să îl facem cadou cu toată împotrivirea viitorului beneficiar.

O dată pe an  reevaluăm dulapurile și împachetăm și trimitem spre alți destinatari achizițiile nefericite.
Acum mai avem o opțiune care echilibrează un pic fervoarea cumpărăturilor de haine:


SECOND HAND ,  online, mai ieftin, accesibil de acasă, cu posibilitatea de a gândi mai mult înainte de a pune în coș haine de calitate  pentru toate vârstele. Serviciul este  oferit de firma Evernisaj.


Despre , haine second hand  am numai cuvinte bune am de spus. Prețurile sunt foarte convenabile, îți poți permite să cumperi ce îți place fără să destabilizezi bugetul familiei. Cu siguranță acele haine nu se vor decolora în mașina de spălat  distrugând toată garderoba familiei și nici nu vor intra la apă lăsându-te cu un pantalon scurt în loc  de unul trei sferturi, sau cu o bluză de copii în loc de puloverul de lână  de care aveai nevoie.

     În ultimii ani am ajuns să apreciez posibilitatea de a cumpăra online, departe de haosul și oboseala magazinelor.
Pot să studiez fiecare articol oferit online  cu grijă, să deschid concomitent dulapul să văd cu ce se potrivește articolul luat în colimator, și să  mă gândesc la ocaziile în care  l-aș putea purta.
Navigarea pe astfel de site nu creează nici o presiune, a vânzătoarei care din amabilitate sau suspiciune ( nu e sigur care dintre variante e valabilă ) stă la doi pași de tine urmărind tot ce faci, așteptând cu nerăbdare să pui ceva în coș.
Poți naviga încet prin magazinul virtual amintindu-ți de ziua prietenei, de  cămașa pe care soțul te-a rugat să i-o cumperi, de eșarfa pe care fiica ta vrea să o asorteze la rochie. Și aici ai șansa să găsești articole  de marcă ,  pe care cu siguranță nu le mai găsești în magazinele obișnuite.


   Un   magazin second hand   online care are o misiune și niște valori care sunt și valorile mele.

Ca misiune, să  aducă  oamenilor haine de calitate, de la cele mai îndrăgite branduri, potrivite pentru orice vârstă și orice situație, și să-i încurajăm să le facă să circule de la unul la altul, prevenind astfel risipa.
Iar ca valori: folosirea eficientă a tuturor resurselor mediului înconjurător și reciclarea creativă a obiectelor de consum și nu în ultimul rând accesibilitatea  în sensul livrării la timp , cu prețuri  avantajoase a unor produse de calitate.

Articol scris pentru superblog 2018, in care am învațat cum e cu formatul H1.

13 martie 2018

OFERTA DE FORMARE PROFESIONALĂ A ANBPR pentru anul 2018

OFERTA DE FORMARE PROFESIONALĂ A ANBPR pentru anul  2018


Centrul de Formare şi Dezvoltare Profesională al ANBPR (CFDP), în buna tradiţie a formării specialiştilor din domeniul infodocumentar, oferă programe acreditate de calificare şi dezvoltare profesională în biblioteconomie şi ştiinţele informării, cursuri de perfecționare a personalului în domeniile managementului şi tehnologiilor informaţiei, al marketingului serviciilor şi produselor de biliotecă.   Între 2010 - 2016, CFDP a organizat programe importante la nivel naţional şi local pentru calificarea şi perfecţionarea personalului, workshopuri destinate actualizării cunoştinţelor şi diseminării bunelor practici pentru bibliotecari din sistemul bibliotecilor publice, universitare, şcolare, pentru şomeri și alte categorii. Formatorii, selectaţi şi evaluaţi de persoane abilitate, cu calificările cerute de cadrul legal în            vigoare și cu experienţă, sunt şi ei membri ai ANBPR. 

CURSURI ACREDITATE ANC: 

1. CALIFICARE în ocupaţia de Bibliotecar (Studii Medii)

2. PERFECŢIONARE în ocupaţia de Bibliotecar (Studii Superioare)   

Ca urmare a reautorizării programelor de pregătire profesională pentru ocupaţia de bibliotecar (Autorizaţia Seria B, Nr. 0007989/28.03.2014 – Bibliotecar cu studii medii şi Autorizaţia Seria B, Nr. 0007990/28.03.2014 – Bibliotecar cu studii superioare), în conformitate cu Ordonanţa Guvernului Nr. 129/2000, republicată, Centrul de Formare și Dezvoltare Profesională al ANBPR are  dreptul de a livra două tipuri de programe (bazele ocupaţiei de bibliotecar): Curs de calificare Bibliotecar studii medii şi Curs de perfecţionare Bibliotecar studii superioare. 

Programele urmăresc dobândirea competenţelor necesare practicării ocupaţiei de bibliotecar şi cuprind două module a câte 90 de ore. Primul modul se încheie printr-o evaluare intermediară. Cel de-al doilea modul se încheie cu o evaluare finală constând într-un test grilă şi susţinerea unui proiect. În perioada cuprinsă între cele două module, cursanţii vor efectua un număr de ore de aplicaţii practice în condiţii reale de muncă (900 pentru calificare şi 70 de ore pentru perfecţionare).    La sfârşitul programului, persoanele cu studii medii vor dobândi o diplomă de calificare, iar cele cu studii superioare o diplomă de absolvire (acreditate de către Ministerul Muncii și Justiției Sociale precum şi de Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice). ANBPR promovează sistemul de formare şi evaluare pe bază de competenţe, în conformitate cu cerinţele Standardului Ocupaţional Bibliotecar studii medii (6 competenţe), respectiv ale Standardului Ocupaţional Bibliotecar studii superioare (11 competenţe, specifice).  Diplomele sunt valabile în structurile infodocumentare de orice tip. 

 2
Tematica (în conformitate cu competenţele cuprinse în standarde): Pentru perfecţionare:  ORGANIZAREA ACTIVITĂȚII DE GESTIONARE ȘI ADMINISTRARE A DOCUMENTELOR DIN BIBLIOTECI  DEZVOLTAREA, PRELUCRAREA ȘI CONSERVAREA COLECȚIILOR DE DOCUMENTE  REALIZAREA EVIDENȚEI DOCUMENTELOR  ÎNDRUMAREA METODOLOGICĂ A PERSONALULUI DIN STRUCTURILE TERITORIALE  STABILIREA RELAȚIILOR CU BENEFICIARII DIRECȚI/INDIRECȚI Pentru calificare:  ORGANIZAREA ȘI CIRCULAȚIA DOCUMENTELOR DIN BIBLIOTECĂ  ASISTAREA UTILIZATORILOR ÎN CADRUL BIBLIOTECII       ORGANIZAREA ȘI DEZVOLTAREA COLECȚIILOR  REMEDIEREA DOCUMENTELOR DETERIORATE

Condiţii de acces: studii medii pentru programul de calificare (diplomă de bacalaureat), studii superioare finalizate (cu diplomă de licenţă) pentru programul de perfecţionare.

Ce oferă cursurile: - formarea şi îmbunătăţirea abilităţilor şi atitudinilor necesare pentru a găsi, filtra, organiza, stoca, pune în forma potrivită şi livra informaţiile către utilizatori;  - acumularea de cunoştinţe teoretice şi instruire practică în ceea ce priveşte comunicarea interactivă; - utilizarea de tehnici şi procedee moderne în exploatarea eficientă a dotărilor IT&C; - capacitatea de a aplica teoriile comunicării diferenţiate; - înţelegerea şi aplicarea principiilor învăţării active.

Cursurile au un puternic caracter interactiv, îmbinând elemente de teorie (transmise de către formatori cu titluri academice şi/sau cu experienţă consistentă şi recunoscută în profesie) cu activităţi practice (derulate în instituţii infodocumentare prestigioase). Aceste cursuri îşi propun să sprijine participanţii în dezvoltarea competenţelor specifice ocupaţiei de bibliotecar, o atenţie deosebită acordându-se dezvoltării abilităţilor practice în armonie cu noile cerinţe ale utilizatorilor.   

Cui se  adresează cursurile: Programele se adresează persoanelor cu studii medii sau superioare angajate ca bibliotecar, fără o calificare în acest domeniu, persoanelor care doresc o viitoare carieră în ocupaţia de bibliotecar; celor interesaţi de tehnica muncii intelectuale, de utilizarea eficientă a dotărilor IT&C  sau de tehnicile moderne de comunicare interpersonală. 

Metoda de instruire: Programele utilizează tehnici europene de predare şi instruire, dar şi experienţa americană în domeniu (formatorii ANBPR au absolvit numeroase stagii de pregătire în ţară şi în străinătate), se bazează pe interactivitate, aplicaţii, exerciţii şi oferă participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele, precum şi dobândirea unor atitudini specifice bibliotecarului modern.





 3
Structura cursurilor:  Două module a câte 90 de ore - Convocarea I și Convocarea a II-a – la CPPI Buşteni sau local, la cerere. Pregătirea teoretică se face pe parcursul celor două module, fiecare a câte douăsprezece zile consecutive, între orele 900 – 1700.  Pregătirea practică se face în condiții reale de activitate și: - are loc în perioada cuprinsă între Convocarea I şi Convocarea a II-a, acoperind  numărul de ore prevăzute pentru fiecare nivel de studii - se derulează de comun acord cu instituţia din care provin cursanţii sau o bibliotecă ce oferă condiţii de lucru și un mentor care supraveghează cursantul, - se materializează într-un caiet de practică în care se regăsesc temele şi numărul orelor prevăzute pentru fiecare tip de curs. 

Condiţii de înscriere: Pentru înscriere vă rugăm să trimiteţi formularul de înscriere la adresa anbpr_ro@yahoo.com. Ulterior veţi fi contactat de organizator pentru alte detalii privind desfăşurarea cursului. În prima zi de curs vă rugăm să aduceţi formularul în original, semnat şi ştampilat, precum şi câte o copie a cărţii de identitate, a certificatului de naştere şi a ultimei diplome de studii obţinută în învăţământul tradiţional. Plata cursului se face în contul ANBPR sau în prima zi de curs.    Perioada de înscriere:  Permanent;

Taxă: 850 lei/convocare;

Cazare: (atunci când este cazul)

*1. Modulul 1 curs şi examen de evaluare parţíală de calificare (Bibliotecar Studii Medii) / perfecţionare (Bibliotecar Studii Superioare); 


*NOTĂ Cazare/Cazare+masă, la cerere (atunci când este cazul)

*2. Modulul 2 curs şi examen de calificare (studii medii)/perfecţionare (studii superioare), 

1. Biblioteca Județeană Ploiești / jud. Prahova (12 – 23 februarie 2018) 2. Biblioteca Județeană Vaslui (12 – 23 februarie 2018)

*NOTĂ Pot participa absolvenţii modulului 1 din alte grupe iniţiale, din alţi ani, din alte locuri de organizare a cursului.  Cazare/Cazare+masă, la cerere (atunci când este cazul)


3. Cursuri de DEZVOLTARE / perfecţionare profesională pentru bibliotecari               3.1 Competenţe Sociale şi Civice  - ADVOCACY ŞI POLITICI PUBLICE   Cursul oferă o metodă dinamică, interactivă și practică în formarea şi dezvoltarea abilităţilor de lucru cu autoritățile locale. Cursul este autorizat ANC (autorizaţie B, nr. 0007365/31.10.2013).  La sfârşitul programului absolvenţii vor primi diplome de absolvire autorizate cu antetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale şi al Ministerului Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice.    Tematica:
 4
- cum să avem succes garantat în interacțiunea cu autoritățile locale

Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare /    perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar.

Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor.

Metoda de instruire: Programul se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul comunicării extra intituţionale, al întocmirii unui plan de promovare a serviciilor şi produselor de bibliotecă, al selectării celor mai potrivite instrumente și metode de abordare a autorităților.

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00

Perioada de înscriere: Permanent Se organizează și local, la cerere. Taxa:600 lei / cursant (taxă şcolarizare)   

3.2. Manager marketing (tarife, contracte, achiziţii) – MARKETINGUL SERVICIILOR DE BIBLIOTECĂ (BIBLIOMARKET)  Cursul oferă o metodă dinamică, interactivă, practică şi distractivă în formarea şi dezvoltarea abilităţilor de lucru cu segmente diferite de public. Spiritul ludic, umorul unui bibliotecar sunt calităţi absolut indispensabile pentru a reuşi să trezească, să menţină vie atenția publicului şi să-i stimuleze creativitatea.  Cursul este autorizat ANC (autorizaţie seria B, nr. 0007991/17.07.2014). 

Tematica: - ce este marketingul de bibliotecă? - psihologia vârstelor - comunitatea - viziune, misiune, obiective - instrumente de promovare - mass media - blogul - ambientul bibliotecii - cum să avem succes garantat - planul de marketing

Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare /    perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar.

Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor

Metoda de instruire: Programul se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul comunicării intra şi extra intituţională, al întocmirii unui plan de promovare a
 5
serviciilor şi produselor de bibliotecă, al selectării celor mai potrivite instrumente de promovare în funcţie de publicul ţintă.

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 900 şi 1700

Perioada de înscriere: Permanent Se organizează și local, la cerere. Taxă: 600 lei / cursant (taxă şcolarizare)

 4. Cursuri de PERFECŢIONARE profesională 

4.1.Prelucrarea informaţiilor în format UNIMARC – partea 1 - UNIMARC Bibliografic Programul sprijină bibliotecarii implicaţi în prelucrarea modernă a resurselor bibliotecii, indiferent de programul de bibliotecă (sistemul integrat) folosit. Aplicaţiile practice şi rezolvarea dificultăţilor întâmpinate de către cei care se ocupă de descrierea catalografică şi pe subiecte a resurselor, dar şi ale celor care folosesc instrumentele de informare create de către bibliotecari stau la baza succesului acestui curs. La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR.  La cerere, contracost, ANBPR pune la dispoziția cursanților manualul elaborat de dr. Constanța Dumitrășconiu – Formatul Unimarc Bibliografic în teorie și practică - ghid pentru catalogatori, vol. I, Editura ANBPR, București, 2016. 

Tematica - înţelegerea şi folosirea corectă a terminologiei specifice - selectarea corectă a informaţiilor de pe resursă - completarea corectă a câmpurilor UNIMARC

Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi cunoaşterea standardelor de descriere catalografică a resurselor bibliotecii.

Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor.

Metoda de instruire: Programul se bazează pe interactivitate, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul descrierilor bibliografice destinate schimbului de informații, folosirii corecte a formatului UNIMARC şi a standardelor specifice, elaborării instrumentelor de informare destinate utilizatorilor. 

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 900 şi 1700.

Perioada de înscriere: permanent Se organizează și local, la cerere. Taxă: 600 lei/cursant.



4.2.Prelucrarea informaţiilor în format UNIMARC – partea a 2-a Fişiere de autoritate
 6
Programul se adresează personalului implicat în prelucrarea resurselor de bibliotecă şi care stabileşte vedeta autorizată, unifică înregistrările bibliografice la vedeta autorizată, controlează calitatea şi uniformitatea înregistrărilor de autoritate, controlează coerenţa fişierului de autoritate, redactează minute cu norme şi schimbări survenite în înregistrarea de autoritate, propune cumpărarea instrumentelor utile de lucru (enciclopedii, dicţionare, materiale de specialitate etc.), oferă informaţii pentru ceilalţi bibliotecari din ţară care lucrează la Fișiere de Autoritate.  La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR.   

Tematica - înţelegerea şi folosirea corectă a terminologiei specifice - selectarea corectă a informaţiilor de pe resursă - crearea şi modificarea înregistrărilor de autoritate  - formarea şi autoformarea catalogatorului care creează înregistrări de autoritate

Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi cunoaşterea standardelor de descriere catalografică a resurselor bibliotecii.

Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor.


Metoda de instruire: Programul este interactiv, se bazează pe un amplu suport de curs în format electronic, foloseşte numeroase aplicaţii practice şi exerciţii propuse de către formator şi de către participanţii la curs.

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 900 şi 1700.

Perioada de înscriere: permanent  Se organizează și local, la cerere. Taxă: 600 lei/cursant.

4.3.Competenţe informatice -  DEZVOLTAREA SERVICIILOR DE BIBLIOTECĂ (DSB) Programul vizează preponderent dezvoltarea capacităţilor de lucru cu publicul şi are la bază documente cu caracter metodologic: programă, planuri de lecţii şi prezentări elaborate de formatori cu multă experienţă. Cursul oferă soluţii pentru aducerea bibliotecii publice în secolul XXI, prin crearea unor servicii în funcţie de nevoile de informare ale utilizatorilor din comunitate. Dezvoltarea serviciilor tradiţionale, armonios completate de serviciile noi, pe care biblioteca le poate oferi odată cu introducerea noilor tehnologii şi a comunicaţiilor bazate pe accesul Internet, constituie baza activităţii zilnice pentru bibliotecar, dar şi pentru utilizator.  La sfârşitul programului absolvenţii vor primi diplome de absolvire ANBPR.

Tematica: - cultura informaţiei - managementul serviciilor - servicii moderne: servicii de referinţe, organizarea de manifestări, organizarea cursurilor pentru utilizatori, servicii suport pentru comunicarea online, servicii speciale - tipologia reţelelor sociale - identificarea utilizatorilor locali şi atragerea acestora - identificarea nevoilor de informare locale - crearea reţelelor locale specializate   
 7
Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului.

Cui se adresează cursul: Bibliotecarilor şi salariaţilor cu atribuţii în domeniile comunicării şi tehnologiei informaţiei, oricărei persoane interesate de dezvoltarea unor noi reţele locale de informare şi socializare a publicului, de formarea şi dezvoltarea personală şi profesională a acestuia.   

Metoda de instruire: Programul utilizează cele mai noi tehnici de predare şi instruire, se bazează pe interactivitate, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele TIC şi de a beneficia de exemplele de bune practici.

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00.

Perioada de înscriere: Permanent Se organizează și local, la cerere. Taxa: 600 lei / cursant (taxă şcolarizare) 


              4.4. Comunicare organizaţională: internalizarea misiunii şi viziunii organizaţionale, comunicare de brand prin angajaţi, determinarea indicatorilor cheie de performanţă utilizând componente ale comunicării, 3 zile, taxă: 500 lei

4.5. Atelier interactiv centrat pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare asertivă, 2 zile, taxă: 250 lei

4.6. Ateliere motivaţionale  3 zile, taxă: 350 lei

4.7. Atelier de discurs public pentru formatori, 3 zile, 350 lei

4.8. Patrimoniul cultural şi comunitatea, 3 zile, 600 lei 

4.9. Leadership – Atelier, 3 zile, 550 lei

4.10. Managementul crizelor – Atelier, 3 zile, 550 lei

4.11. Abilităţi esenţiale în arta negocierii, 3 zile, 550 lei

4.12. Consiliere în carieră, 3 zile, 550 lei

4.13. Public Speaking, 3 zile, 550 lei

4.14. Curs de Vânzări profesioniste – Strategie, Planificare, Performanţă, Evaluare, 3 zile, 550 lei

*Perioadele, locurile și taxele de școlarizare ale acestor ateliere/cursuri se pot negocia în funcție de numărul participanților. 


5. Cursuri de  SPECIALIZARE profesională 

 8
5.1 Statistică şi Evaluare a Activităţii de Bibliotecă  Cursul dezvoltă abilităţile de analiză şi sinteză ale bibliotecarilor. Biblioteca publică este cartea de vizită a unei comunităţi. Prin urmare ea trebuie să fie prezentată prin indicatorii de performanţă, sau apărată prin date comparative, ori de câte ori este cazul. Care sunt criteriile, standardele, normele, cum este analizată și raportată activitatea unei biblioteci, cu cine se compară, la ce folosesc datele statistice, sunt câteva dintre întrebările la care oferă răspuns formatori cu experienţă deosebită în întocmirea situaţiilor specifice instituţiei bibliotecare. Programul are 40 de ore şi se finalizează cu un colocviu. 

La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR. 

Tematica: - înţelegerea şi aplicarea standardelor privind activitatea de bibliotecă - dezvoltarea gândirii analitice - utilizarea corectă a tipizatelor destinate statisticii - înţelegerea noţiunilor utilizate în raportare

Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului

Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor implicaţi în elaborarea rapoartelor şi statisticilor de bibliotecă

Metoda de instruire: Programul se bazează pe interactivitate, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul  proiectării, evaluării şi raportării indicatorilor de performanţă. Cursul se bucură de colaborarea Comisiei de Statistică a ANBPR.

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 900 şi 1700

Perioada de înscriere: permanent Se organizează și local, la cerere. Taxă: 600 lei / cursant (taxă şcolarizare) 

5.2. Tehnici de cunoaştere şi comunicare cu segmentele de public  Cursul oferă soluţii de comunicare eficientă şi modalităţi optime de relaţionare cu cei din jurul nostru. Se vor dezvolta abilităţile de a asculta şi de a se face ascultat, de a spune lucrurile în aşa fel încât să nu rămână loc de ambiguităţi şi confuzii.  La finalul cursului participanţii vor putea să interpreteze corect limbajul verbal şi nonverbal al publicului, să comunice cu impact şi cu rezultatele dorite, să-şi imbunătăţească relaţiile profesionale şi sociale.  La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR.   Tematica: - introducere în procesul comunicării - stilurile de personalitate  - identificarea propriului stil de personalitate şi comportament - modalităţi de identificare a stilului de personalitate al interlocutorului  - adaptarea comportamentului la personalitatea interlocutorului  - comunicarea în 3 paşi - pregătirea interacţiunii 
 9
- transmiterea mesajului 

Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare /    perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar.

Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor

Metoda de instruire: Cursul este deschis, interactiv, foloseşte studii de caz, exemple practice şi metode experienţiale, iar partea practica reprezintă 70% din economia cursului.

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 900 şi 1700

Perioada de înscriere: permanent Se organizează și local, la cerere. Taxă:600 lei / cursant (taxă şcolarizare) 


5.3.Tehnici de comunicare intrainstituţională, rolul echipei Un grup social reprezintă un ansamblu de indivizi între care există relaţii bine definite şi în care fiecare individ are conştiinţa apartenenţei la grup. Membrii unui grup au o anumită structură, funcţionează după reguli prestabilite, au interese comune şi urmăresc realizarea unor scopuri specifice, bine delimitate.  Psihologia de grup este diferită de suma psihologiilor fiecărui individ ce îi aparţine, de aceea se simte nevoia unor modalităţi noi, specializate, proprii cunoaşterii grupurilor. La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR. 

Tematica: - autocunoaşterea  - comunicarea-noţiuni introductive - comunicare şi limbaj - comunicarea de masă - comunicarea în cadrul grupului de muncă - comunicarea profesională - comunicarea mediată de calculator

Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare /    perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar.

Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor.

Metoda de instruire: Programul se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul comunicării intra şi extra intituţionale.

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 9.00 şi 17.00

 10
Perioada de înscriere: permanent Se organizează și local, la cerere. Taxă:600 lei / cursant (taxă şcolarizare) 

5.4.Organizarea eficientă a resurselor umane, evaluarea şi motivarea personalului Cerinţele unei politici eficiente în domeniul resurselor umane pot fi sintetizate astfel: integrarea managementului resurselor umane în managementul organizaţiei, obţinerea adeziunii întregului personal, acţionarea la toate nivelurile, asigurarea unui climat de angajare şi valorificare a potenţialului fiecărui angajat, recunoaşterea şi motivarea personalului care obţine rezultate performante, stimularea dorinţei de îmbunătăţire continuă a propriei activităţi la fiecare angajat, antrenarea în procesul decizional a celor ce dovedesc competenţă profesională.

Tematica: - introducere în managementul resurselor umane - strategii şi politici în domeniul managementului resurselor umane - planificarea strategică  a resurselor umane - analiza şi descrierea posturilor (definirea noţiunilor de element de muncă, post, funcţie, meserie, specialitate)  - recrutarea personalului/selecţia personalului - integrarea profesională a personalului, motivaţia pentru muncă - comunicarea în cadrul organizaţiei - pregătirea profesională şi dezvoltarea carierei  - stadiile carierei şi ale vieţii. Căile carierei - evaluarea performanţelor personalului - recompensarea personalului 

Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului. 

Cui se adresează cursul: Directorilor de specialitate, responsabililor de resurse umane, responsabililor de bibliotecă, şefilor de seviciu/birou, bibliotecarilor sau personalului de specialitate din biblioteci.

Metoda de instruire: Programul se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul recrutării, pregătirii, evaluării şi recompensării personalului. 

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 900 şi 1700

Perioada de înscriere: permanent Se organizează și local, la cerere. Taxă: 600 lei / cursant (taxă şcolarizare)   


5.5. Organizarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional din colecţiile bibliotecilor Programul urmăreşte conştientizarea personalului implicat în managementul resurselor de patrimoniu aparţinând bibliotecilor, creşterea gradului de adaptabilitate al angajaţilor, asigurarea sănătăţii şi securităţii la locul de muncă şi promovarea formelor flexibile de organizare a muncii prin metode inovatoare şi noi practici de lucru in domeniul patrimoniului cultural, precum şi valorificarea documentelor din colecţiile speciale. 

 11
Tematica:

- cadrul legal pentru managementul documentelor de patrimoniu - evaluarea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului cultural naţional din colecţiile bibliotecilor conform legislației de specialitate - formare şi informare în domeniul patrimoniului cultural - transmiterea de cunoştinţe şi expertiză în domeniul protecţiei şi promovării patrimoniului cultural naţional - asigurarea sănătaţii şi securităţii la locul de muncă şi protecţia mediului - implementarea formelor flexibile de organizare a muncii prin intermediul metodelor inovatoare: platformă online de colaborare, bază de date electronică.

Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare /    perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar.

Cui se adresează cursul: Personalului implicat în managementul colecţiilor speciale, a resurselor de patrimoniu din patrimoniul bibliotecii.

Metoda de instruire: Programul se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul managementului documentelor de patrimoniu. 

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 5 zile, între orele 900 şi 1700

Perioada de înscriere: permanent Taxă: 600 lei / cursant (taxă şcolarizare) 


6.   Ateliere de lucru

Pe parcursul a trei - cinci zile de instruire bibliotecarii vor beneficia de informaţii, schimburi de bune practici, exerciţii interactive, sesiuni de întrebări şi răspunsuri, în funcţie de tema solicitată în domeniile: colaborări, parteneriate, elaborare proiecte, noutăţi legislative, tehnici de comunicare eficientă, lobby sau teme propuse de beneficiari.

Atelierele oferă soluţii de căutare, selecţie, derulare a proiectelor comune, stimulează creativitatea în abordarea celor mai avantajoase parteneriate, răspund unor cerinţe punctuale de cucerire a noilor segmente de public, de diversificare a serviciilor destinate comunităţii.  La sfârşitul programului absolvenţii vor dobândi diplome de absolvire cu antetul ANBPR

Tematica: - Management de bibliotecă (noutăţi legislative) - Managementul proiectului - Organizarea agendei de lucru/managementul carierei - Bibliotecarul 2.0. Modele comportamentale - Bibliotecarul – animator cultural (organizarea expoziţiilor, a evenimentelor, promovarea evenimentelor)  - cunoaşterea mediului concurenţial în care biblioteca îşi desfăşoară activitatea - căutarea şi abordarea partenerilor - documentaţia necesară stabilirii colaborărilor
 12
- paşii care trebuie urmaţi

Condiţii de acces: competenţe minime de utilizare a calculatorului şi diplomă de calificare /    perfecţionare în ocupaţia de bibliotecar

Cui se adresează cursul: Tuturor bibliotecarilor

Metoda de instruire: Programele se bazează pe metode interactive, moderne, numeroase aplicaţii practice şi exerciţii, oferind participanţilor posibilitatea de a-şi dezvolta rapid aptitudinile, abilităţile şi competenţele în domeniul comunicării, al lucrului în echipă, al stabilirii rolului de animator cultural în comunitate.

Structura cursului: Cursul se derulează pe durata a 3-5 zile (în funcţie de complexitatea temei alese), între orele 9001700

Perioada de înscriere: permanent  Taxă: 300 / 500 lei/cursant (în funcţie de numărul orelor livrate). 



Înscrierea la cursurile ANBPR se va face completând Formularul de înscriere disponibil pe site-ul ANBPR, la calea: www.anbpr.org.ro. 

Cursurile se pot organiza şi local, cu condiţia să existe minimum 15 persoane înscrise/curs.

La cererea expresă a cursanţilor, ANBPR poate facilita participanţilor cazarea în localitatea de desfăşurare a cursurilor, cu condiţia ca cererile să fie transmise ANBPR cu minimum cincisprezece  zile lucrătoare înainte de începerea cursului.

Persoanele înscrise la cursurile ANBPR vor beneficia, în baza Contractului de formare profesională încheiat, de suporturi sau note de curs, materiale ajutătoare şi/sau consultaţii oferite, la cerere, de către formatori.

ANBPR îşi rezervă dreptul de a organiza cursurile anunţate şi în alte localităţi sau în alte perioade decât cele specificate, în funcţie de solicitările beneficiarilor.

Taxa de participare şi cheltuielile de cazare şi adiţionale se vor achita în contul ANBPR: RO33CECEB50343RON0650133, deschis la CEC, Sector 5, Bucureşti, cod fiscal 7137332.

Lectorii ANBPR sunt persoane autorizate, cu competenţe de formator, flexibile în livrarea conţinuturilor şi cu calificări deosebite în domeniul de activitate din care provin (masterate, doctorate, vechime relevantă în profesia de bibliotecar).   ANBPR îşi propune ca, în etapa următoare, să livreze şi alte programe (manageri, directori economici, contabili, metodişti), în conformitate cu solicitările membrilor şi ale angajatorilor. 

Toate programele se vor derula, în urma negocierilor dintre beneficiar şi organizator, fie la sediul bibliotecii, atunci cand sunt îndeplinite cerinţele de grup şi logistică, fie într-un centru zonal sau la CPPI Buşteni.   

 13
Pentru constituirea grupurilor şi pentru programarea din timp în agenda de lucru a formatorilor, avem nevoie de solicitările dumneavoastră ! Vă mulţumim pentru colaborare !

Pentru informaţii suplimentare vizitați www.anbpr.org.ro  Pentru înscrieri vă rugăm să ne contactaţi la: E-mail: anbpr_ro@yahoo.com, formare.bibliotecari@gmail.com,  Telefon mobil: 0756099195, 0724319261

Adresa de corespondență: ANBPR (în incinta Bibliotecii Naționale a României), Bd. Unirii Nr. 22, Corp F4, Mezanin, Camera M 06, Sector 3, Bucureşti, Cod poștal 030833, Romania.

Aşteptăm înscrierile dumneavoastră! Profesioniştii în domeniu îşi asumă, în acest fel, responsabilitatea formării de bibliotecari  calificaţi, în conformitate cu standardele în vigoare (Standardul pentru ocupaţia de bibliotecar şi Standardul pentru bibliotecari studii medii), cu tendinţele internaţionale ale domeniului, cu cerinţele specifice ale angajatorilor şi ale comunităţii, dar, mai ales, cu aşteptările şi cerinţele exprimate în repetate rânduri de membrii Asociaţiei noastre. Avem, în sfârşit, posibilitatea să dăm împreună noi dimensiuni sociale şi intelectuale acestei profesii. 

Silvia Nestorescu Coordonator Formare Profesională ANBPR tel./fax: 021 411 02 77 mobil: 0724 319 261 website: www.anbpr.org.ro 











Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării