29 martie 2018

Oradea prin ochii unui artist



Durgheu Cornel Teodor a fost invitatul special al acestei ediții  de martie a Clubului As. 

Cine este Cornel Teodor Durgheu? 
Probabil, majoritatea locuitorilor acestui oraș au auzit măcar o dată acest nume. Nume de care se leagă unele dintre cele mai frumoase lucrări sculpturale din oraș, dar și din alte localități  (Cefa, Marghita, Sînicolaul Român, etc). A fost  profesor universitar, doctor în arte, rămâne om de cultură și iubitor de frumos. Ne-a prezentat câteva cărți apărute la edituri din Oradea. Simfonia sufletelor este titlui uneia dintre ele și face parte din ciclul cărților omagiale, dedicate personalităților din Bihor. A creat lucrări de grafică, busturi, sculpturi, mânat de o forță de muncă extraordinară, disciplină și talent. În sculptură, specializarea maestrului rămâne arta monumentală. ”Monumentul Martirilor Ciordaș și Bolcaș” din Beiuș, ”Monumentul lui Avram Iancu” de la Salonta, ”Monumentul Eroilor” de la Homorog sau busturile monumentale ale lui C. Brâncuși, L. Blaga, Horea, Alexandru Roman sunt doar câteva dintre lucrările acestui mare artist. 

Durgheu Cornel Teodor


Întâlnirea a decurs într-o atmosferă caldă , oarecum între prieteni. a fost verificată încă o dată zicala- Ce mică e lumea;  fiecare participant s-a intersectat măcar o dată în viață cu invitatul serii.

De la prezentările generale s-a ajuns la împărtășirea unor informații intime care vin din experiența artistică: comunicarea cu materialele, de unde vine inspirația, istoria unor proiecte care se află expuse în diferite colțuri ale lumii, când a simțit prima dată chemarea de a fi artist , povestea drumului spre cariera artistică?
Am aflat cum lucrarea Tarabostes a fost distrusă, iar lucrarea care reprezenta dacul liber a fost furată.
Am aflat că lucrarea Ceapa de la Pericei a intrat în cartea recordurilor.



În discurs ne-am întâlnit cu arhitectul, cu artistul dar și cu profesorul care au exprimat cu toții  o  mare dezamăgire referitoare la  modul în care cultura, arta și actul artistic sunt apreciate de cei care ar trebui să le asigure mijloace de exprimare artistică- adică finanțatorii locali.
Profesorul ne-a povestit despre cum a luat ființă facultatea de Arte din Oradea.
Sculptorul și-a  exprimat speranța ca fiecare colț de spațiu verde să găzduiască câte o lucrare , dintre cele pe care studenții le fac la Facultatea de arte plastice.
Arhitectul a comentat câteva din proiectele  recente ale primăriei. Discuția a derapat de aici ușor spre politică ...
Putem spune că a fost o seară de succes , alături de o personalitate locală marcantă.



Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării