12 martie 2018

ITINERARIUL UNIRII ÎN TRANSILVANIA




În ultimii ani programele educaţionale au aşezat în prim plan cooperările şi parteneriatele ce promovează spiritul prieteniei, toleranţei şi al înţelegerii tradiţiilor şi valorilor naţionale. În viziunea Uniunii Europene din care România face parte, credem că este extrem de important să se creeze contacte cu instituţii educaţionale asemănătoare în primul rând cu scopul facilitării cooperării cu diverse domenii.In anul centenar, dorim să promovăm valorile Uniunii Europene dezvoltând elevilor respectul pentru propria țară, pe principiul „Unitate în diversitate”, învățându-i drepturile, dar și obligațiile cetățeanului european spre a avea libertatea de cunoaste si a  valoriza istoria nationala.


Astfel s-a nascut acest eveniment propus de Liceul Tehnologic" Mihai Viteazul"  ,  ”ISTORIA ROMÂNILOR ÎN CONTEXTUL EUROPEAN- ITINERARIUL UNIRII ÎN TRANSILVANIA”, parte componentă a programului internațional ”ȘCOLI - AMBASADOR ALE PARLAMENTULUI EUROPEAN” derulat în România dBiroul de Informare al Parlamentului European în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale Evenimentul a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” in data de 9 aprilie. 
Au fost prezenti dir. adj. Ardelean Simona, dir. adj. Filip Marinela si Ligia Mirisan , director al Bibliotecii Judetene si prof Florin Ardelean  .


-Alaturi de elevii implicati au fost prof. Runcanu Teodora Monica, prof. Tiutin Rodica , prof. Tămaș Mariana, prof. Marian Monica prof. David Olivia,  prof. Pop Camelia,  prof. Botiș Daniela si Motoșan Teodora.



 In cuvintul de deschidere Doaman Mirisan a urat bun venit elevilor, incurajandu-i sa mai organizeze evenimente in afara scolii, in biblioteca pentru ca- lumea cartilor nu a tradat  niciodata pe nimeni.

Florn Ardelean a trecut in registru sobru dictat de  anul centenar si a vorbit despre generatia Marii Uniri, generatie sustinuta de o constiinta nationala crescuta inca din timpul scolii ardelene, constiinta care a aduna impreuna factori umani, politici, culturali si religiosi. Oamenii si entitatile sociale si politice  au conlucrat pentru realizarea Unirii.
Pentru Bihor ,Unirea a adus multa suferinta, deoarece orice lucru maret se dobandeste doar cu sacrificiu.
Anii in care traim sunt marcati de lipsa de solidaritate si de epuizarea intr-un etern scandal.
Ne intrabam cum va fi peste 100 de ani!








Orasele Unirii au fost prezentate dupa cum urmeaza: Echipe din clasa XC au vorbit despre- Oradea, Alba Iulia, Arad, Sibiu si Bucuresti; XIIB a vorbit despre Leul Romanesc si istoria lui, IXJ a vorbit despre biserica , XJ a vorbit depre Beius.


 



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării