27 martie 2018

Vocea ta (te) vinde!

Ieri  în Cuibul Democrației la Biblioteca Județeană ” Gheorghe Șincai ”a avut loc un workshop de oratorie și public  speaking susținut de Andrei Țigănaș, sculptor de voci.


Studii temeinice arată că: 55% din totalitatea mesajului pe care îl comunicăm este transmis prin limbajul trupului - elementul non-verbal (gesturi și atitudine), 38% este transmis prin elementele paraverbale (tonul, ritmul și volumul vocii) și doar un procent de 7% este transmis prin intermediul cuvintelor.  Deci textul este aproape  neesențial și nu ajunge la cine trebuie dacă nu este însoțit de  elemente care să fixeze atenția  interlocutorului.


Aș putea spune că a fost un curs fulger, în care am parcurs elemente teoretice, s-au dat exemple și     s-au făcut și exerciții de dicție; aproape toți din cei peste 30 de participanți au avut ocazia să spună ceva.
S-a vorbit despre  neîncredere, nesiguranță , emoții, greșeli comune de dicție  , toate elementele care ne încurcă atunci când vrem să vorbim și  să transmitem cât mai mult unui auditoriu.
S-a vorbit despre caracteristicile vocii care pot fi corectate și îmbunătățite prin exercițiu: dicție, volum, înălțime, rezonanță și respirație.
Am ascultat o înregistrare audio care ne-a demonstrat prin ce  transformare poate  trece o voce care se antrenează. 

Cu o experiență foarte mare de vorbit în public, Andrei Tigănaș ne-a ținut cu sufletul la gură în toate cele trei ore. 


Cei care doresc să-ți lucreze vocile pentru a fi mai buni comunicatori în domeniile în care profesează au fost invitați să se înscrie la cursul online .

Concluzia cursului și titlul articolului  ne spune că vocea poate fi un aliat sau un inamic; un instrument de luptă cu viața, pe care îl avem tot timpul la îndemână și  care poate fi , cu un pic de efort, șlefuit.






Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării