Studii temeinice arată că: 55% din totalitatea mesajului pe care îl comunicăm este transmis prin limbajul trupului - elementul non-verbal (gesturi și atitudine), 38% este transmis prin elementele paraverbale (tonul, ritmul și volumul vocii) și doar un procent de 7% este transmis prin intermediul cuvintelor. Deci textul este aproape neesențial și nu ajunge la cine trebuie dacă nu este însoțit de elemente care să fixeze atenția interlocutorului.
Aș putea spune că a fost un curs fulger, în care am parcurs elemente teoretice, s-au dat exemple și s-au făcut și exerciții de dicție; aproape toți din cei peste 30 de participanți au avut ocazia să spună ceva.
S-a vorbit despre neîncredere, nesiguranță , emoții, greșeli comune de dicție , toate elementele care ne încurcă atunci când vrem să vorbim și să transmitem cât mai mult unui auditoriu.
S-a vorbit despre caracteristicile vocii care pot fi corectate și îmbunătățite prin exercițiu: dicție, volum, înălțime, rezonanță și respirație.
Am ascultat o înregistrare audio care ne-a demonstrat prin ce transformare poate trece o voce care se antrenează.
Cu o experiență foarte mare de vorbit în public, Andrei Tigănaș ne-a ținut cu sufletul la gură în toate cele trei ore.
Cei care doresc să-ți lucreze vocile pentru a fi mai buni comunicatori în domeniile în care profesează au fost invitați să se înscrie la cursul online .
Concluzia cursului și titlul articolului ne spune că vocea poate fi un aliat sau un inamic; un instrument de luptă cu viața, pe care îl avem tot timpul la îndemână și care poate fi , cu un pic de efort, șlefuit.