17 martie 2021

Bibliotecile in memoria comunitatii II

Anii  1950-1990

Lectura publică  ar  trebui să fie  un element important al vieţii culturale şi a educaţiei.  Epoca Ceaușescu folosea sintagma   „Ai carte, ai parte” .  În acea perioadă se citea  destul de mult - citit  impus - de școală , de obligațiile de partid, de acel fenomen aparte al vânzării de carte bună pe sub mână  sau   din  de nevoia individuală de cunoaștere și de acces la alte lumi mai libere. Cu toate acestea,  biblioteca,   păstrătoarea   de colecții masive de carte, nu face parte din zonele frecventate cu plăcere de populație.
   

Situația generală a bibliotecilor  a fost reglementată în perioada comunistă  prin decretul nr. 703/1973, privind normele unitare de structură pentru instituţiile cultural-educative. Potrivit acestui act normativ,  bibliotecile comunale erau unităţi fără personalitate juridică, cu un fond de carte de cel puţin 3.000 de volume. Bibliotecile municipale sau orăşeneşti din localităţile nereşedinţă de judeţ erau unităţi fără personalitate juridică, cu un fond de carte de cel puţin 12.000 de volume.
Bibliotecile judeţene erau organizate în fiecare localitate reşedinţă de judeţ, puteau avea personalitate juridică, cu condiţia de a deţine un fond de carte de cel puţin 30.000 de volume şi asigurau asistenţă de specialitate pentru bibliotecile publice de pe cuprinsul judeţului.

Începând cu anul 1977, îndrumarea tuturor aşezămintelor de cultură: biblioteci, muzee, case de cultură şi alte asemenea instituţii era exercitată de către Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste, organ central de partid.
Reţeaua bibliotecilor  din judeţul Bihor  cuprindea 673 de biblioteci, care dispuneau de un fond total de peste 4,7 milioane de cărţi, publicaţii periodice şi alte documente grafice şi audiovizuale purtătoare de informaţii. În mediul urban funcţionau 239 de biblioteci, iar la comune şi sate 434. Fondul de carte era concentrat în majoritatea lui în bibliotecile din mediul urban, aproximativ 60% din total, ca urmare a existenţei unor biblioteci mari în municipiul Oradea şi în  oraşe: Beiuş, Salonta, Aleşd, Marghit). Reţeaua bibliotecilor cuprindea: o bibliotecă de învăţământ superior, 364 de biblioteci şcolare, 123 de biblioteci specializate în întreprinderi şi instituţii, 95 biblioteci publice (din care 1 judeţeană, 7 orăşeneşti, 87 comunale), 7 biblioteci ale cooperaţiei meşteşugăreşti şi 83 sindicale. Aceste cifre situau Bihorul printre judeţele cu un indice ridicat al înzestrării cu carte, având posibilitatea de a rezolva în mare măsură necesităţile de informare, studiu şi lectură ale utilizatorilor.

Lucru mentionat  in mai multe locuri si in lucrarea lui Emanuel Engel,  Norocul ii ajuta pe cei indrazneti, din bibliografie . In aceiasi lucrare, seful culturii bihorene in perioada 1958-1972,  amintește nenumărate instituții culturale bihorene și personalități culturale, dar referirile la bibliotecă sunt doar legate de  rapoarte de achiziție ale acelor  biblioteci. care au  situat Bihorul pe loc fruntas la înzestrarea cu carte pe numar de locuitori.
In vizitele pe care le-am facut in biblioteci comunale,  închise probabil la inceputul anilor 1990 , am putut constata cu ochii mei care era structura colectiilor.
Foarte multa carte care nu putea fi vândută,  pentru ca nu era cerere pe piață ,  a fost dirijată spre biblioteci. Am găsit pe rafturi  ale bibliotecilor comunale cărți  de specialitate cu preturi mari dar fără un public interesat între locuitori. Literatura proletcultistă și toate broșurile cu documente de partid, cuvântări de la congrese erau pe rafturi. Pentru jumătate din fondul de carte al bibliotecilor publice nu  aveau cum să existe cititori .

Pentru Oradea vorbim de  Biblioteca Orăşenească, înființată  din 1911.   Aceasta a avut mai multe denumiri, în funcţie de organizarea administrativ-teritorială a ţării. Astfel, în 1950, aceasta a fost Bibliotecă regională, ea devenind din acel moment cu adevărat publică prin desfiinţarea taxelor. După reorganizarea administrativ teritorială din 1968, biblioteca a devenit municipală, iar din 1974 – judeţeană . Din 15 noiembrie 1991, prin decizia Prefecturii Judeţului Bihor, Bibliotecii Judeţene Bihor i s-a atribuit denumirea “Gheorghe Şincai”. Dacă până în 1989 principala funcţie a bibliotecii a fost, împrumutul de carte pentru  pe cititorii  înscriși, după această dată instituţia s-a implicat mai activ în viaţa culturală a orașului , datorita  directorului   Constantin Mălinaş, care a avut inițiativa   publicării unei reviste de cultură intitulată “Familia română”, unde în prim plan au fost  prezentate aspecte din viaţa românilor din afara diaspora .


Pentru Bihor putem arunca o privire rapidă asupra  situatiei biblitoecilor din  doua orase mari ale judetului:   Beius si Marghita .


In anul 1946 , in Beius biblioteca comunala a fost trecuta in subordienea Ateneului Popular Nicolae Bălcescu, functionand astfel până în 1951. Concomitent aceasta a preluat fondurile de carte ale celorlalte reuniuni și societăți culturale, a căror activitate a fost sistată . Excepție au făcut bibliotecile școlare și bibliotecile parohiilor.
Prin HCM 1542/1951 Biblioteca Ateneului a fost reoganizată devenind Bibliotecaă Raională, care avea personal propriu plătit de stat. Această titulatură  arăta că  biblioteca deservea localitățile din raionul Beius sub forma unor Biblioteci mobile.
Reoganizarea la acea dată a insemnat intrarea în revoluția culturală proletcultistă care  triat fondul de carte după criterii marxist leniniste, fiind distruse aproximativ 15600 de cărți. Cînd se redeschide in 1952 biblioteca din Beiuș  are doar 3893 volume.

În 1959 prin inființarea bibliotecilor comunale, biblioteca din Beiuș  și-a restrâns activitatea doar la nivelul orașului, in 1968 devine biblioteca orășenească.
Bibliotecar de cariera , bun cunoscător al istoriei locale , îl avem pe Ion Igna, care a lucrat în bibliotecă din 1956 până în 2001.

Referitor la Margita

In Marghita – biblioteca publică și-a deschis porțile pentru  în toamna anului 1950, având un fond de carte de 1300 volume provenite din donațiile locuitorilor comunei prin munca neobosită a regretatului bibliotecar Stefan Szilagyi, căruia i s-au alăturat și câteva cadre didactice.
În perioada anilor 1950-1967, biblioteca neavând locație proprie a fost nevoită sa funcționeze dispersat în mai multe clădiri .Cu toate acestea, an de an ,  fondul de publicații a crescut  și implicit dorința de lectură și studiu a locuitorilor. Astfel că, de la 1300 volume si 46 cititori înscriși în primul an, fodul de publicații ajunge la peste 60000 volume  și la cifra de peste 3000 cititori interesați de serviciile bibliotecii iîn anul 1990.
Pana in anul 1967 când Marghita primeste  statut de oraș, biblioteca publică a coordonat activitatea cu cartea în întregul raion Marghita.
Incepând cu anul 1967, biblioteca orășeneasca primește ca locație etajul Casei  de cultură pentru a funcționa cu întreaga colecție, avand  săli spatioase pentru împrumutul publicațiilor la domiciliu, sală de lectură cu 50 locuri si bineînțeles depozitele de carte.
În anul 1970,conform unei Hotarari a Consiliului local, bibliotecii îi este atribuit un nou spațiu , pe strada Tudor Vladimirescu nr.1 unde functioneaza până în 2019.


Marturii- imagini ale acelor ani in  Biblioteca Municipala Marghita-


Datele despre bibliotecile comunale sunt destul de rare,  anuarele statistice sunt cele care prezintă situația  raportată.
In lucrarea Localitatile Judetului Bihor, D. Mihalache - 1971 se mentionează: "Pentru desfășurarea activității culturale , la începutul anului 1971  funcționau 87 cămine culturale, 8 case de cultură, 61 de biblioteci publice" a căror urme  le mai găsim până la  mijlocul anilor 1990.
Județul la acea ora era parțial electrificat , doar 4 comune erau total electrificate, iar comuna Șinteu care nu era deloc electrificata  avea la acea oră 9 biblioteci publice.
Comunele cele mai mari aveau în centrul comunei câte o librărie și câte o cofetărie


Situația în județ în anul 1970  stătea cam așa-  
Alesd- 8 biblioteci publice,  o casă de cultură și două cinematografe.
Beius- 5 biblioteci publice, un muzeu, 1 cinematograf,1 casă de cultură
Petru Groza- azi Stei- o casă de cultură, un cinematograf, 9 biblioteci.
Marghita- 1 casă de cultură, 2 cinematografe, 12 biblioteci,
Nucet- 2 cinematografe, 2 biblioteci, 1 casă de cultură,
Salonta- o casă de cultură, un cinematograf, și 16 biblioteci
Comune devenite intre timp orașe:
 Vascau- 1 casă de cultură, un cinematograf ,o bibliotecă.
Valea lui Mihai,   1 cămin cultural, 1 cinematograf, , 4 biblioteci publice
Sacueni-

Comuna1970 nr bibl. si cinematografe 
Abram1 biblioteca 2 cinematografe
Abrămuţ1 biblioteca 3 cinematografe
Aştileu2 biblioteci 2 cinematografe
Auşeu1 biblioteca 2 cinematografe
Avram Iancuo biblioteca ,3 cinematografe o librarie
Balco biblioteca , 2 cinematografe
Batăr1 biblioteca, 2librarii, 4 cinematografe
Biharia2 biblioteci o librarie 4 cinematografe
Boianu Mare1 biblioteca 2 cinematografe
Borod1 biblioteca 2 cinematografe
Borş1 biblioteca 3cinematografe,
Bratca2 biblitoeci 3 cinematografe o librarie
Brusturio librarie, 2 cinematografe , o biblioteca
Budureasa2 cinematografe
Buduslauo biblioteca, un cinematograf
Bulzo biblioteca, 2 cinematografe
Bunteştio biblioteca, 2 cinematografe
Căbeştio biblioteca un cinematograf
Căpâlnao biblioteca 4 cinematografe
Cărpineto biblioteca 2 cinematografe
Cefa7 cinematografe, 4 biblioteci, 2 librarii
Ceicao biblioteca, 2 cinematografe
Cetariuo biblioteca, 3 cinematografe
Cherechiuo biblioteca, 3 cinematografe
Chişlazo biblioteca, 4 cinematografe
Ciuhoi0


Ciumeghiu3 biblioteci 3 cinematografe o librarie
Cîmpanio biblioteca un cinematografelectrificat
Cociuba Mareo biblioteca, 3 cinematografe
Copăcelo biblioteca un cinematograf
Criştioru de joso biblioteca, 2 cinematografe
Curăţeleo biblioteca, 2 cinematografe
Curtuiuşenio biblioteca, 2 cinematografe
Dernao biblioteca, 2 cinematografe o librarie
Diosigo biblioteca, 4 cinematografe
Dobreşti2 biblioteci 1 cinematograf o librarie
Drăgăneştio biblioteca un cinematograf
Drăgeştio biblioteca, 2 cinematografe



Finiş2 biblioteci, 2 cinematografe


Girişu de crişo biblioteca, 3 cinematografeelectrificata
Hidişelu de Suso biblioteca, 2 cinematografe
Holod3 biblioteci 3 cinematografeelectrificata
Husasău de Tincao biblioteca, 2 cinematografe
Ineuo biblioteca 2 cinematografe
Lazuri de Beiuşo biblioteca 2 cinematografe
Lăzărenio biblioteca 3 cinematografe
Lugaşu de Joso biblioteca 2 cinematografe
Luncao biblioteca 2 cinematografe
Mădăraso biblioteca 4 cinematografe
Măgeştio biblioteca 2 cinematografe
Nojorido biblioteca 2 cinematografe
Olceao biblioteca 2 cinematografe
Oşorheio biblioteca 3 cinematografeelectrificata
paleu

Pietroasao biblioteca 2 cinematografe
Pocolao biblioteca 2 cinematografe
Pomezeuo biblioteca 2 cinematografe
Popeşti3 biblioteci 2 cinematografe, o librarie
Răbăganio biblioteca 2 cinematografe,
Remeteao biblioteca 2 cinematografe
Rienio biblioteca 1 cinematografe
Roşiao biblioteca 1 cinematografe
rosiori

Sacadato biblioteca 2 cinematografe
Sălaceao biblioteca 2 cinematografe
Sălardo biblioteca 3 cinematografe, o librarie
Sâmbătao biblioteca 1 cinematograf
Sînmartin4 biblioteci 1 cinematograf
Sannicolau Româno biblioteca 1 cinematografe
Sîntandrei1 cinematografe
Sîrbio biblioteca 1 cinematografe o librarie
Spinuşo biblioteca 1 cinematografe
Suplacu de Barcău2 biblioteci 1 cinematografe o librarie
Şimiano biblioteca 2 cinematografe
Şinteu9 biblioteci 1 cinematografnu este electrificata
Şoimio biblioteca 1 cinematografe
Şuncuiuş4 biblioteci 1 cinematografe o librarie
Tarceao biblioteca 3 cinematografe

Tărcaiao biblioteca 2 cinematografe
Tăuteuo biblioteca 2 cinematografe
Tileagd5 biblioteci 2 cinematografe o librarie
Tinca4 biblioteci 4 cinematografe o librarie

tulcao biblioteca 2 cinematografe
Ţeţcheao biblioteca 3 cinematografe
Uileacu de Beiuşo biblioteca 1 cinematografe
Vadu crişului2 biblioteci 1 cinematografe o librarie
Viişoarao biblioteca 1 cinematografe
Vâciorogo biblioteca 2 cinematografe



Cifrele statistice pe care le găsim în dosare, în arhivele Bibliotecii Judetene și în anuarele statistice ale anilor respectivi sunt  exagerate, si nu ne putem baza pe ele. Era epoca întrecerilor socialiste în orice domeniu de activitate,  fiecare an trebuia sa aduc indici mai mari  la achiziție, la utilizare a colecțiilor, la cititori inscriși.
 
Tendința s-a păstrat mult după anul 1989, când  date la fel de nerealiste se găsesc pe situl INS raportate de biblioteci care nu mai au deja de o vreme bibliotecar și nu au mai împrumutat de ani de zile nici o carte.

Acțiunile cu cartea din acei ani sunt valorizate doar de cei care le-au organizat. Participarea publicului era in mare măsură obligatorie, iar în momentul în care au scăpat de obligativitatea organizării acelor activități toată lumea le-a uitat. Așa se explică lipsa  bibliotecii si a  evenimentelor culturale facilitate de biblioteci din monografiile locale . ( facilitat nu este chiar cuvântul asortat epocii de care vorbim  )
Exemplu:
Pe parcursul anului 1987 au avut loc numeroase acţiuni cultural-educative de masă cu cartea, prin care se realiza şi popularizarea bibliotecilor şi a colecţiilor acestora. Enumerăm câteva: „Luna cărţii la sate” (în februarie), „Zilele cărţii pentru tineret” (în martie), „Luna cărţii în întreprinderi şi instituţii” (în aprilie), „Zilele cărţii social-politice” (în august), „Decada cărţii româneşti” (în septembrie). Chiar dacă aceste acţiuni, integrate sub egida Festivalului Naţional „Cântarea României”, aveau un anumit grad de politizare şi ideologizare, totuşi, de multe ori, bibliotecarii au încercat şi au reuşit să ocolească scopurile ideologico-politice pe care partidul comunist dorea să le impună, realizând activităţi specifice cu cartea pentru promovarea culturii autentice, româneşti şi universale.
(Bibliotecile din Bihor în anul 1987 Drd. Titus BĂDIC Biblioteca Universităţii din Oradea)

Concluzia acestei perioade, 1960- 1970-1980  destul de intensă din punct de vedere cultural este aceea că biblioteca exista , era în atenția autorităților, dar bibliotecarul nu era un personaj cultural care merita amintit.  Rolul lui , era doar de paznic al al colecției, și la intervale  de timp stabilite de lege, de numărător al colecției. Un funcționar care facilita prin împrumut transferul de carte din raft la utilizator.



1.Din arhiva unei familii de bibliotecari, Oradea, Primus, 2010, Constantin & Elena Mălinaş
2.Corneliu Craciun, Viata cotidiană in Oradea interbelică.Oradea, Editura Primus 2010, DLJ 5014.
3.Viorel Faur, Contribuţii la istoricul bibliotecilor româneşti din Crişana (1830-1940),
4. Fundaţia Culturală „Cele Trei Crişuri”, Oradea, 1995, p. 6. 
5. Traian Brad, Lectura şi biblioteca publică la Cluj, Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2001, p. 118.
6. Decretul Nr. 442/1977 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Culturii şi Educaţiei  Socialiste, art. 1.
7. Arhiva Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” Bihor, dosar 856/1987, nenumerotat
8. Bibliotecile din Bihor în anul 1987 Drd. Titus BĂDIC Biblioteca Universităţii din Oradea
9.Emanuel Engel. Norocul îi ajută pe cei îndrăzneți.Oradea, ed. Arca, 2005

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării