16 martie 2021

”Călători prin istoria orașului”

 

 

Autorii manualului de istorie a oraşului Oradea ”Călători prin istoria orașului” finalizat în septembrie 2018 sunt: prof. dr. Elisaveta Roșu, prof. dr. Elena Cristina Marian, prof. Antonia Silaghi, prof. Ramona Iștoc.

Consultanții științifici sunt: prof. univ Gabriel Moisa, prof univ. dr Sorin Șipoș, prof. univ. dr Aurel Chiriac, lect. univ. dr. Radu Românașu.





Tiparul a fost realizat la Editura TREIRA într-o ediție de 2000 de exemplare.

Proiectul a fost realizat în anul Centenar şi se regăseşte pe lista celor 100 de proiecte dedicate de municipalitate Centenarului Marii Unirii. "Susţinem istoria Oradiei ca materie opţională, în aşa fel încât toţi copiii să ştie trecutul oraşului” Beneficiari direcți sunt elevii de clasa a VII-a secția română, secția maghiară și secția germană.

Informația este structurată pe 13 capitole, se pornește de la aşezările neolitice studiate de arheologi, mănăstirea Varad ridicată de regele Ladislau şi luptele sângeroase din Cetate. Apoi, elevii învaţă despre influenţa iluminismului în Oradea, formarea "oraşului mare" din 1849 şi dezvoltarea fulminantă din secolul XIX. Unirea de la 1918 este tratată într-un capitol distinct, urmat de caracteristicile perioadei interbelice, anii grei din al Doilea Război Mondial şi deceniile comuniste. Ultimul capitol este dedicat interculturalităţii oraşului.

Pentru a face lecţiile mai interesante, autoarele au creat, aproape pe fiecare pagină, rubrici "Ştiaţi că...?", de unde adolescenţii vor afla diverse curiozităţi: că în 1718 a fost elaborat primul "Regulament al oraşului Oradea" ori că, după bombardamentele din 2 iunie 1944, Oradea nu a avut zile la rând apă şi lumină electrică. Şi Caietul de lucru propune exerciţii interesante. De exemplu, când învaţă despre Declaraţia de la Oradea din 1918, elevii sunt îndemnaţi să simuleze secreta şedinţă de atunci.

Profesorii au fost lăsați să hotărască ei cum vor folosi manualul: la clasă prin introducerea unei noi materii opţionale – istoria orașului sau la un "cerc" de istorie unde elevii vor participa voluntar indiferent de clasa în care învață.


Proiectul  istorielocală@bibliotecata demarat în 2012  avea același obiectiv,  să  creeze un instrument de lucru pentru profesori pentru ca istoria locală să ajungă intr-un mod prietenos în atenția elevilor.

https://www.istorielocala.ro/,

Proiectul nostru , al bibliotecarilor se adresa elevilor de clasele I-IV si nu a găsit suficient interes pentru a coaliza în jurul lui  profesorii .Rămâne totuși  o baza de date care poate fi utilizată  și care  poate fi model pentru alte ințiative de gen. 


Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării