10 iunie 2019

Muzică și Poezie în Parcul Libertății



Vineri în Parcul Libertății din Oradea a avut loc un eveniment inedit. Și-au dat întâlnire muzica și poezia. Invitat special: Andrei-Paul Corescu (n. 1978) este deținătorul mai multor premii de poezie și traducere în limba română. A lucrat ca traducător pentru editurile ARC din Chișinău și POLIROM din Iași și a predat limba franceză la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu. În 2005 a câștigat Premiul pentru Traducere Științifică în limba română – pentru traducerea din limba franceză a două lucrări despre comerțul internațional. Primul său volum de versuri, Poema prințului truver (ARC,  Chișinău, 2009), reunește poeme  de-ale sale și traduceri din Verlaine, Baudelaire, Shakespeare, Byron, etc. A susținut lecturi publice în România, Luxemburg, Begia și Olanda, cele mai recente în primăvara 2019, în cadrul festivalurilor "Iterlitratour" din Bruxelles și, respectiv, "European Literature Night" din Amsterdam. Traducându-și unele porme în franceză sau engleză sau scriind în aceste limbi, se adresează totodată unui public internațional.
Alte două volume de versuri vor fi publicate în 2019 și 2020.
Din 2011 este stabilit la Bruxelles.





Timp
Erai frumoasă, cu pas iute,
Și orice haină te cinstea;
Pe corso,-ntre necunoscute,
Doar tu îmi străluceai a stea!
Dar ne-am pierdut pe la răscruci,
Din pripă sau indiferență,
Iar azi ne preumblăm - năluci -,
Simțind acut o grea absență...
Acum, sub plușul unei mantii
Ce flutură aiurea-n vânt,
Îmbătrânești, devii o tanti
Cu pași nesiguri, făr' de-avânt...
Sub apăsări de vechi regrete,
Mai stai pe loc, privești în urmă,
Iar frigu-ți intră în vechi ghete,
Cu ploaia, care nu se curmă...
Și nu e chip să-ntoarcem timpul -
Devin și eu un trist uncheș,
Avem acum doar anotimpul
Acesta... Frigul, fedeleș,
Ne va cuprinde precum noi
Ne luam în brațe, în trecut!...
Pe buze, azi, ne-ngheață - sloi -
Un ultim, amânat, sărut...
Bruxelles, 9 februarie 2019
Participanții la eveniment, trecătorii care și-au făcut timp să ni se alăture s-au bucurat de câte o carte oferită în dar de Biblioteca Județeană. Parcul Libertății este cunoscut pentru faptul că aici se strâng oameni care iubesc florile, muzica și poezia. Este o oază de verdeață, un loc de relaxare de unde, până ieri, au lipsit doar cărțile. Pasiunea  pentru carte poate apărea subit, întâmplător și dura toată viața. De aceea ne-am concentrat atenția asupra tinerilor (copii, elevi de liceu). Oamenii au fost plăcut surprinși, dar și curioși și interesați în același timp.  Este o cale excelentă de a promova și de a îndruma pașii tinerilor către bibliotecă. Ne-am propus să mai repetăm acest gen de activitate, mai ales, că are mare succes la publicul tânăr.







Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării