10 noiembrie 2020

Despre comunitatea ASOKA

 

Ultimul webinar propus de  Fundatia Progress prin intemediul initiativei Occupy Library  a adus în prin plan comunitatea ASOKA.  Gazda a fost  Ovidiu Hristu Condurache, Venture Representative at Ashoka Romania, si reprezentanti ai Fundatiei Progress initiatori ai evenimentului .

 Ovidiu a dat câteva exemple de proiecte spijinite de ASOKA si a invitat participanții la webinar sa gândească problemele comunității locale  într-un anume mod pentru a  încerca să găseacă soluții , și poate , de ce nu să devină membri ai acestei comunități mondiale.

Am selectat câteva exemple de proiecte  care au fost susținute de comunitatea ASOKA in 2018 si 2019  pentru a vă putea face o imagine.



                                                                 _______________

Motoul  - Oricine poate aduce schimbarea!

Paul Radu reinventează jurnalismul de investigație global pentru secolul XXI pentru a se asigura că mass-media își poate îndeplini rolul central ca cel mai mare câine de pază al democrației. El a construit cea mai mare rețea transnațională de raportare a investigațiilor, oferind în același timp tehnologie open source pe care cetățenii și jurnaliștii o pot folosi pentru a expune crima organizată și corupția la nivel mondial.

NOUA IDEE

Imitând rețelele criminale sofisticate și organizate care ignoră frontierele internaționale, Paul își construiește propria rețea globală de jurnaliști de investigație, activiști, bibliotecari și hackeri civici care lucrează împreună pentru a micșora întinderea și influența crimei organizate. Prin intermediul organizației sale, Proiectul de raportare a criminalității organizate și corupției (OCCRP), Paul îi învață pe jurnaliștii de investigație cum să urmeze fluxurile ilegale de bani, oferind în același timp cetățenilor instrumentele și datele gratuite, astfel încât să poată înțelege și expune corupția și criminalitatea.

Extinzând procesul tradițional de investigație, ideea lui Paul folosește matematica, știința și oamenii pentru a expune toate tipurile de infracțiuni - de la traficul de droguri la spălarea banilor și de la corupția politică la furt și crimă. Lucrând cu programatori și oameni de știință a datelor, el a dezvoltat algoritmi și a construit o infrastructură tehnologică care detectează și analizează tiparele activităților infracționale - tipare care pot fi aplicate în întreaga lume. Paul colaborează, de asemenea, cu instituții de aplicare a legii, bănci și agenții de informații pentru a spori eficiența muncii lor, permițând, în același timp, ca datele de informații să fie partajate la nivel global și cu surse deschise.

Nu oricine fi un jurnalist de investigație, dar toată lumea poate contribui la o investigație efectuând cercetări online sau folosind un aparat de fotografiat. Implicarea cetățenilor poate descuraja criminalitatea .

___________________________

Printre cei prinși în vasta industrie sexuală comercială din Coreea de Sud sunt numeroase fete minore. Exploatați de proxeneți și traficanți, sunt adesea pedepsiți și de sistemul juridic. Jin-Kyeong Cho face posibil ca polițiștii, judecătorii și cetățenii să protejeze, mai degrabă decât să-i judece, pe aceste tinere și să le sprijine reabilitarea.

NOUA IDEE

După ce a aflat că mulți adulți din comerțul sexual din Coreea de Sud au început ca adolescenți fugari cu puține opțiuni sau sprijin familial, Jin-Kyeong și-a început organizația pentru a opri exploatarea sexuală la rădăcină. Revoltat de tratamentul dur aplicat acestor tinere fete de către fiecare persoană pe care o întâlnesc de la proxeneți și avocați la poliție și judecători, Jin-Kyeong dota societatea coreeană cu un nou principiu când vine vorba de minori implicați în comerțul sexual: „protejați, nu pedepsi. ” În loc să-i trateze ca pe niște criminali, ar trebui înțelese ca persoane exploatate.


_________________________

Într-o țară cu una dintre cele mai ridicate rate de brutalitate împotriva femeilor din America Latină, avocatul Daniela Valdivia reduce violența bazată pe gen, ajutând băieții și bărbații din întreaga societate - de la școlari la armată - să redefinească masculinitatea din Bolivia.

NOUA IDEE

Daniela conduce o schimbare culturală în modul în care societatea boliviană tratează femeile, cu scopul de a pune capăt epidemiei de violență bazată pe gen. Prin organizația sa, Huellas y Futuro, sau Footprints and Future, Daniela folosește strategii creative pentru a recruta grupuri țintă cheie pentru a reduce violența. A început cu băieți tineri, polițiști și militari.

Munca lui Huellas y Futuro în școli se concentrează pe intervenția și schimbarea atitudinii băieților înainte de a intra în relații. Acest lucru este important, deoarece violența este firească pentru ei. De exemplu, un tânăr nu a avut probleme să-i spună Danielei că nu poate participa la un atelier, deoarece tatăl său i-a rupt brațul mamei, iar ea nu l-a putut duce la școală.

______________________


După ce și-a pierdut tatăl din cauza complicațiilor AVC, Dr. Nneka Mobisson a construit o platformă mobilă care ajută oamenii din Africa să prevină și să trateze bolile netransmisibile (NCD), cum ar fi hipertensiunea și diabetul. 

NOUA IDEE

 Nneka a creat mDoc, o platformă digitală care conectează persoanele care au o boală cronică cu o echipă multidisciplinară de medici, inclusiv nutriționiști și antrenori de fitness. Pacienții primesc sprijin personalizat prin educație și instrumente care încurajează comportamente sănătoase, inclusiv sprijin de la egal la egal. mDoc oferă două servicii principale: „Găsiți o unitate” este o listă interactivă, geocodificată, a unităților și serviciilor de îngrijire a sănătății; iar „Telehealth Suite” include accesul la o rețea de furnizori calificați, în timp ce stochează, de asemenea, dosarele pacienților, care pot fi accesate și actualizate atât de pacienți, cât și de echipa de furnizori. mDoc dezvoltă, de asemenea, capacitățile clinice ale furnizorilor, utilizând platforma pentru a conecta medici africani experimentați din diaspora, pentru a-i învăța pe medicii locali despre îngrijirea și educația potrivită pentru pacienții cu boală  cardiacă.


_________________

Sebastian Groh aduce electricitate în satele rurale din Bangladesh, oferind gospodăriilor posibilitatea de a cumpăra și vinde electricitate prin intermediul platformei sale de schimb de energie, de la egal la egal. Soluția sa digitală, descentralizată și decarbonizată împuternicește oamenii să își ia nevoile de energie în propriile lor mâini.

NOUA IDEE

Sebastian a creat o nouă economie energetică aducând electricitate solară la prețuri accesibile oamenilor din Bangladesh, permițându-le să cumpere și să vândă energie prin „nano-rețele” auto-funcționale. Prin conectarea sistemelor solare de acasă în rețelele de la egal la egal, oamenii pot acum câștiga venituri suplimentare prin vânzarea surplusului de energie electrică; în același timp, noii utilizatori au acces la electricitate pentru prima dată în viața lor - fără o rețea centralizată mare.

Cunoscută sub numele de „electrificare a roiului”, fiecare gospodărie trebuie să achiziționeze un „SOLbox”, care este un contor de putere bidirecțional cu curent continuu care permite tranzacționarea electricității peer-to-peer, monitorizarea de la distanță și plățile cu bani mobili. Gospodăriile pot alege să fie vânzător sau cumpărător al energiei produse. Datele sunt stocate în rețea și plățile sunt procesate printr-o aplicație mobilă prin credit sau debit. Prin conectarea caselor cu sisteme solare la casele fără electricitate, nano-rețeaua poate furniza energie consistentă pentru un întreg sat.



___________________

Ashoka lucrează din greu pentru a sprijini, accelera și amplifica schimbări esențiale în diferite domenii la nivel mondial. Încurajăm colaborări, deschidem porți către noi parteneriate și construim poduri peste granițe și către noi sectoare.

Factorii de schimbare voluntari pot fi găsiți la fiecare pas al drumului și în fiecare etapă a traiectoriei unui Ashoka Fellow. Încă de la procesul de nominalizare și selecție, prin diferite niveluri de creștere organizațională și cu sprijin operațional practic și la fața locului, voluntarii sunt esențiali pentru a maximiza amploarea și impactul. De asemenea, împrumută cunoștințele și abilitățile lor specifice birourilor noastre globale și de țară din întreaga lume, ajutând personalul și partenerii Ashoka să dezvolte o varietate de inițiative care stau la baza unei lumi „toată lumea schimbătoare”.

Un parteneriat cu LinkedIn ne-a permis să ajungem la o audiență globală largă de profesioniști care doresc să-și contribuie timpul și talentele pentru a ne ajuta să propulsăm munca noastră și cea a Fellows. Prin Piața de voluntari Ashoka-LinkedIn, postăm nevoile curente și oferim o scurtă aplicație care merge direct către personalul sau colegul care a postat pe piață. În acest fel, facilităm rapid și eficient legăturile directe și fructuoase dintre voluntari, personalul Ashoka și Fellows. Aproape fiecare birou Ashoka are oportunități.

Nevoile variază foarte mult și se schimbă regulat. Unele necesită asistență la fața locului, iar altele pot fi îndeplinite practic. Oportunitățile recente de voluntariat au inclus:

Dezvoltarea planurilor de afaceri și strategice

Crearea de strategii de comunicare și marketing

Construirea sau îmbunătățirea site-urilor web și a conținutului acestora

Editarea cărților și videoclipurilor

Filmarea documentarelor despre munca Fellows

Ajutarea tinerilor și a adulților să învețe

Inițiative de gestionare a proiectelor în cadrul unei varietăți de organizații

Realizarea de evaluări de impact

Documentarea condițiilor și nevoilor din zonele rurale

Cercetarea piețelor și lanțurile eficiente de aprovizionare pentru zonele rurale

Furnizarea de sprijin pentru birouri, resurse umane și branding în Canada •

Gestionarea campaniilor de crowdfunding

Scrierea de granturi și cercetarea sprijin potențial al donatorilor

Redactarea rapoartelor jurnalistice pentru lucrări și buletine informative

Traducerea documentelor și transcrierea interviurilor colegilor

Nu lipsesc modalitățile prin care voluntarii dedicați se pot alătura ecosistemului de schimbare al Ashoka. În cuvintele lui Peggy Carr, voluntar din 1987 care a gestionat rețeaua de comunicații virtuale a Ashoka din biroul nostru global:

Lucrul cu Bursele Ashoka mi-a dat ocazia să-i ajut pe membri într-un mod direct și personal. Fie că cercetăm o cerere de informații, fie că ajutăm bursierii să facă o rețea între ei, obiectivul este întotdeauna același - să generăm legături puternice în întreaga comunitate Ashoka, din care mă bucur că sunt o mică parte ”.

În calitate de voluntar Ashoka, puteți să vă folosiți propria putere de schimbare folosind talentele dvs. unice pentru a contribui la intensificarea impactului Ashoka Fellows, Ashoka Young Changemakers și a altor persoane din rețeaua Ashoka.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați https: //www.ashoka. org / engagement /

Intrebări  sau idei   pe care le aveți pentru a contribui la munca noastră sau pentru extinderea parteneriatelor noastre la voluntari@ashoka.or

Everyone a Changemaker

Model de lucru pentru formularea unui proiect si definirea unor caracteristici ale imaginii de ansamblu ale problemei.

 

Resources

Resurse

Roles

Roluri

 Rules

Reguli

Relationships

Relatii

Where do I already innovate?

Unde am adus deja schimbare/inovatie?

 

 

 

 

 

 

Where can I innovate?

Unde pot aduce schimbare prin inovatie?

 

 

 

 



Tema de casa pentru bibliotecari, ONG uri sau persoane care au energia / capacitatea de gandi solutii pentru a construi o lume mai buna.

Șezătoare în martie

  Cu frecvență bilunară continuă și Șezătoarea de la bibliotecă, ultima întâlnire a fost în data de 28.03 de la ora 17. Chiar dacă bibliotec...

Wikipedia

Rezultatele căutării