29 noiembrie 2021

Cazemata

 


Dedicat  Zilei Naționale a României   sâmbătă, 27 noiembrie, la cazemata de pe pășunea comunei Nojorid a avut loc un eveniment prilejuit de  lansarea volumului Cazemata, semnat de istoricul militar col..(r) dr. Constantin Moșincat, fostul director al Muzeului Militar Oradea.  Organizatori au fost: Garnizoana Oradea, Consiliul Local Nojorid, Primăria Nojorid, Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Bihor, Asociația Cavalerilor de Clio și Asociația Veteranilor de Război Filiala Bihor.







Dr. Constantin Moșincat,a vorbit despre acest   sistem românesc de fortificații din perioada 1937-1940, numit Linia Carol.
Generalul inginer Dumitru Vasiliu este arhitectul  planului cazematei imposibil de distrus din exterior   „După construirea primei cazemate, generalul Vasiliu a intrat înăuntru și s-a executat foc asupra ei cu 4 bombe de 305 mm. O escadrilă întreagă de avioane de bombardament ar fi trebuit să bombardeze în permanență aceste cazemate timp de 7 zile, pentru a le putea produce oarece stricăciuni”, a spus col. (r) Moșincat. Linia Carol deținea cel mai ingenios, sofisticat și rezistent sistem de cazemate, superior celor existente în Europa la acea vreme: Mannerheim (Finlanda), Maginot (Franța), Siegfried (Germania), Stalin (URSS), ori Arpadvonal (Ungaria).


                                      
Cazemata Regina Maria din Apateu.
                                      






26 noiembrie 2021

Wiki Loves Romania

 



Rezultatele evaluării contribuțiiilor 

Număr de localități acoperite în total: 663
  • Număr de localități fără imagine la începutul concursului: peste 100 (imaginile sunt încă în curs de introducere la Wikidata)
  • Număr de fotografii: 2968
Premii
  • Cea mai bună acoperire la nivel național: Țetcu Mircea Rareș (205 localități)
  • Cea mai bună acoperire la nivel de județ: Leontin I (74 de localități din județul Vâlcea)
  • Cea mai bună imagine: Silviunastase
  • Cea mai bună imagine din unul din orașele fără imagine liberă: Parpanghel1 (Topoloveni)
  • Cea mai bună contribuție din partea unei biblioteci: Delia2 (95 de imagini din 39 de localități)


cu imagini au contribuit 
Biblioteca Nucet- Bitea Talida
Biblioteca Aleșd- Ardelean Geta
Biblioteca Budureasa- Laza Anca Maria
Biblioteca Tulca- Chiesea Florentina 
Biblioteca Mădăras- Aristan Marinela.
BJ Bihor - Doina Rusneac
                -Delia Pantea 

Cum alegem cărți pentru cititori începători

 


Fundatia Noi Orizonturi propune in data de 25 noiembrie de la 18.00   un nou atelier de descâlcit literația. 

Invitați : profesorii de învățământ primar, părinții micilor cititori  alături de moderatoare , Marinela Scripcariu și Maria Kovacs,  lectori:
  • Daniela Stoicescu, președinta Asociației InfinitEdu;
  • Catalina Adam, doctorandă la litere la Universitatea Babeș-Bolyai cu interes academic în domeniul literaturii pentru copii, dar și practiciană, fiind învățătoare asistentă Montessori la Școala Primară Montessori Cluj;
  • Laura Pamfiloiu, autoare de cărți pentru copii , care este și profesor la Liceul Teoretic ELF din Cluj-Napoca.
O atenție sporită este acordată „cum”-ului: cum alegem aceste cărți pentru cititori începători, ce înseamnă o carte potrivită, ce elemente esențiale are ea? Cum reușim să găsim și să facem accesibile astfel de cărți pentru copii la început de drum în lumea celor care citesc, cresc șansele ca ei să chiar învețe să citească, să dorească să citească, să perceapă cititul ca pe o activitate distractivă, plăcută.

25 noiembrie 2021

Lecturi de weekend 149

 Natasele .Victor  Malerek, Editura: Humanitas, 2011 .   

                                                                                                                      
                     „Natasele" sunt cele mai cautate mărfuri pe care Europa de Est le-a exportat dupa caderea Cortinei de Fier si nu sunt neaparat rusoaice. Amatorii de delicii exotice le pot gasi in toata lumea. Nimeni nu face distinctia dintre ele si femeile care au ales sa practice prostitutia. Se aseamana, umbla la fel de provocator imbracate, sunt la fel de aspru judecate. Insa nimeni nu stie sau nimanui nu-i pasa ca ele sunt victimele unor retele de traficanti care le ademenesc cu promisiunea ca in strainatate vor lucra ca dansatoare sau cameriste. Odata plecate de acasa, descopera realitatea inspaimantatoare: agresiuni, violuri, abuzuri din partea unor proxeneti lacomi care vor sa-si recupereze inzecit banii cu care le-au cumparat, indiferenta si complezenta din partea clientilor si a politistilor corupti. Victor Malarek, ziarist de investigatie, a mers pe firul acestor retele care au reinventat sclavia si a scris o carte in care descoperim ca printre „Natase" se afla multe femei traficate din Romania, iar printre cei care ar trebui sa le scoata din ghearele proxenetilor se afla politisti si oficiali corupti.


 

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.



Ziua de 25 noiembrie a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite ca fiind Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. (Rezoluția Adunării Generale a ONU 54/134)

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Asupra Femeilor este marcată în toată lumea prin manifestații și acte de condamnare a diverselor forme de violență îndreptate asupra femeilor.


Prezentăm cu această ocazie o broșură apărută la Cluj Napoca în 2005.
                                                           
                                               

Violența culturală, reprezintă acele aspecte ale culturii - exemplificate în domenii precum religie , ideologie, limbă, artă, știință, mass media care legitimează violența directă  și structurală.
Ideea inferiorității femeii există în multe din culturile lumii:
Femeia este dată omului pentru a face copii; femeia este proprietatea noastră , noi nu suntem a sa.
Napoleon Bonaparte

Fustă lungă minte scurtă.
Schopenhauer

Diferențele de putere și de valoare sunt un dat natural, certificat atât de cultura populară cât și de cultura literară:
Femeia trebuie bătută că știe ea de ce , chiar dacă tu nu știi.
Muierea d-aia-i muiere , să sufere.
Femeile sunt niște nulități simpatice ( Emil Cioran)
Am găsit un bărbat între o mie de bărbați dar nu am găsit o femeie între toate femeile.(Ecleziastul 7:28)




Soluția: o cultură a păcii
Nu e suficientă pedepsirea abuzurilor.
Este nevoie de :
  • discutarea percepției culturale conform căreia femeile sunt inferioare bărbaților.
  • schimbarea structurilor sociale care au instituționalizat această violență transformând-o într-o normă de viață.
  • strategii de schimbare și strategii de acțiune.

Dezvoltare comunitară prin centrarea pe resurse

Intâlnire online cu John McKnight, co-fondatorul metodologiei ABCD (asset based community development - dezvoltare comunitară prin centrarea pe resurse) despre puterea comunităților când ne uităm la ele prin lentilele resurselor existente acolo și nu doar prin cele ale nevoilor la nivel local. 
Organizator :Proiectul Educab, moderator Mihai Lupu.
Data de desfăsurare : miercuri 24.11.2011ora 16.



 

 John McKnight născut și   crescut în Ohio, student la Universitatea Northwestern , Evanston Illinois,   a  lucrat în cartierele din Chicago în proiecte care tin de cetățenia activă. 

 Universitatea Northwestern la solicitat ca  să-i ajute să înființeze un Centru pentru Afaceri Urbane. Au vrut să aibă pe cineva care a lucrat efectiv în cartiere  alături  de  profesori. Împreună au dezvoltat dezvoltat un program de cercetare care a evoluat în ceva numit Institutul de Dezvoltare Comunitară bazată pe Valori. 

Avem un site web, pentru oricine este interesat să caute ABCDInstitute.org, iar acel institut sa concentrat pe ceea ce fac  comunitățile mici de succes. Au făcut cercetări în toată țara și acum fac    instruire și consultări cu grupurile locale  interesate de modul în care pot deveni mai puternici.

 
 După ce a  petrecut douăzeci de ani în cartiere, a  fost foarte surprins, a descoperit   că cercetările despre cartierele urbane, pe care le fac universitățile, se concentrau pe ce era în neregulă acolo  problemele, defectele zonei,  studii despre câte fete adolescente însărcinate sunt acolo, câți dependenți de droguri sunt acolo, câte familii sub  nivelul de trai  sunt acolo. Despre cartiere , din studii vedeai doar ce este în neregulă.

 Dacă folosim exemplul paharului  pe jumătate plin  ei studiau mereu jumătatea goală. Păreau să nu aibă cunoștințe despre jumătatea cealaltă . Și, prin urmare, m-am gândit, dacă sunt la o universitate, lucrul pe care îl pot face și care va fi util va fi să documentez jumătatea cealaltă.

Cu o astfel de abordare au  străbătut Statele Unite în cartiere urbane și au colectat studii de caz și povești de la localnici despre ceea ce au făcut ei pentru a îmbunătăți lucrurile.  

Pentru a realiza acest studiu John McKnight, punea următoarele 5 întrebări, care apoi au dus la definirea celor 5 resurse ale comunităților:
1.Care este cel mai mare dar al tău cu care te-ai născut? Ești dispus să îl împărtășești?
2.Ce știi să faci cel mai bine? Ești dispus să împărtășești acest lucru cu ceilalți?
3Care e cea mai mare pasiune a ta pe care ai și încercat să o îmbunătățești?
4.Ce știi atât de bine încât să împărtășești?
5.Ce ai vrea să mai înveți  de acum încolo?

 Adunând informațiile și datele de contact de  la cei care doreau să împărtășească ceea ce știu  mai bine  s-a făcut o bază de date și au putut fi puși în legătură cei care aveau aceleași abilități.

E suficient să aduni trei patru persoane care de exemplu sunt iubitori de caini și vor să facă ceva pentru câinii abandonați, ei vor acționa împreună și vor găsi soluții viabile.

Biblioteca poate face acest fel de studiu, poate lucra cu aceste baze de date  deci poate fi gazda și moderatorul acestui tip de interacțiuni comunitare.

Bibliotecarii prezenți la întâlnirea online a zis că și ei cunosc mai ales în comunitățile mici resursele indivizilor din vecinătate. Dar comentez eu nimeni nu a făcut un demers riguros în a cunoaște și a crea o bază de date cu acești oameni resursă și mai ales nu au pus întrebarea cheie: Ești dispus să împărtășești acest lucru cu ceilalți?

Revenind bibliotecă sau oricare altă instituție interesată  ar trebui să răspundem la următoarele întrebări:


  • Cum poate organizația să susțină mai activ preocupările și eforturile localnicilor?
  • Cum se îndreaptă o comunitate către un cerc mai larg de oameni care lucrează împreună pentru realizarea obiectivelor? 
  • Cum fac ca ABCD să funcționeze în cartierul meu?​
Ultimul sfat al lui John McKnight la sfârșitul seminarului : cei care colaborează și lucrează în echipe, asociații trăiesc în general cu 5 ani mai mult decât ceilalți. Exemplu bun este el care la data seminarului împlinise 90 de ani!



18 noiembrie 2021

,,Istorii povestite”

Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” Oradea cu sprijinul Consiliului Județean Bihor și în parteneriat cu Asociația Forumul Bihorean, vă invită să participați la Proiectul ,,Istorii povestite”, cu scopul celebrării Zilei Naționale a României.




15 noiembrie 2021

Strategia Culturală a județului Bihor

 Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), instituție publică de importanță națională, subordonată Ministerului Culturii, mandată de Consiliul Județean Bihor să elaboreze Strategia Culturală a județului Bihor, are deosebita plăcere de a vă invita la Sesiunile de consultări care au ca scop identificarea problemelor și a posibilelor soluții pentru domeniile în care activați, urmând ca acestea să fie transpuse în conținutului viitoarei Strategii. Realizarea și adoptarea acestui document programatic echivalează cu fundamentarea politicilor publice locale, asigurarea coerenței acțiunilor întreprinse de autoritățile locale, facilitarea colaborării cu alte sectoare economice din județ, precum și fundamentarea acordării de fonduri europene nerambursabile prin programe operaționale, granturi și subvenții.

Astfel, prezența și implicarea dvs. în cadrul acestor Sesiuni de consultări este esențială pentru relevanța și acuratețea setării principalelor obiective ale viitoarei Strategii Culturale a județului Bihor.

Sesiunile de consultări se vor desfășura online, prin intermediul platformei Zoom, iar calendarul acestora este:

  • Sesiunea de consultări dedicată domeniilor „Instituții publice de cultură și autorități locale”, miercuri, 10 noiembrie, ora 17:00
  • Sesiunea de consultări dedicată domeniilor „Mediul de afaceri, mediul universitar și pre-universitar, ONG-uri din domeniul cultural, joi, 11 noiembrie, ora 16:00.

 Pe baza Studiului de consum cultural al locuitorilor din Județul Bihor

12 noiembrie 2021

Bazinul Crișului Alb -raionul Gurahonț- pliante de artă populară

 



Notă
Pliantele de artă populară au fost editate de Casa Creației Populare a regiunii Crișana pentru a servi așezămintelor de cultură și sindicatelor care vor să confecționeze costume populare pentru formații de amatori.

Cele 7 pliante conțin porturile populare din principalele zone etnografice ale regiunii:

Bazinul Crișului Negru - raionul Beiuș (pliant 1) , raionul Beiuș port maghiar ( pliant VII)Bazinul Crisului Repede -raionul Aleșd ( pliant II)

Valea Crasnei - raionul Șimleu ( pliant III)

Bazinul Crișului Alb -raionul Gurahonț (pliant IV), raionul Ineu ( pliant V) și raionul Criș ( piant VI)




Modelele recomandate au fost selecționate dintre cele mai reprezentative piese ale zonelor respective , luând în considerare necesitățile scenice și faptul că broderiile mărunte sau executate în alb nu se văd de la distanță, am recurs la următoarele măsuri:

1. Mărirea motivelor care în original sunt mult mai mărunte .

2. Deși cămășile bărbătești - in afară de cele din zona ineană - in general sunt brodate cu mătase albă , doar în raionul Beiuș pumnarul e roșu , bazați pe faptul că uneori motivele cămășilor mai vechi au fost executate în culori , am ales culoarea roșie.

3. Având în vedere că raioanele Ineu și Gurahonț se folosesc paiete la costumele femeiești , în raionul Aleșd laibere , iar în raionul Beiuș poalele mireselor sunt ornamentate cu prime de aur, pentru zonele în care nu se aplică de obicei paiete și fire de aur sau de argint, bazându-ne pe datele mai sus amintite și luând în considerare cerințele scenice, am indicat la toate zonele folosirea acestor elemente.

4. In raionul Beiuș și Criș unde la costumele femeiești s-au purtat zadii alese cu motive asemănătoare cu ștergarele care se pot regăsi și astăzi (cum de altfel se poartă și în prezent în raionul Ineu și Gurahonț) am recomandat modele de ștergare vechi din aceiași comună.
Desenele pliantelor au fost în totalitatea lor executate la Casa Creației Populare a Regiunii Crișana de metodistă a secției de artă plastică, Emilia Weiss.


Poze făcute de Alin Maghiar 











Glosar

Zadie- șorț fotă legată în fața poalei
Cojoc ”Binșănesc” -cojoc din Beiuș
Cioarecii- pantaloni strâmți  de pănură 
Labreu-pieptar brodat de femeie confecționat din catifea sau postav
Tăietură - tehnică de broderie pe fire trase
Lucrate crucește-tehnică de broderie pe fir de cruciulițe
Laibăr-veston bărbătesc din postav sau pluș negru
Misir- bumbac tors fin
Șinore-șnur ornamental
Crepsatină- material industrial de mătase cu luciu
Jură- ghirlande de motive ornamentale de pe marginea cămășii
Fodră- Volane
Ciupii- pompoane de lână colorată
Bumbi- nasturi colorați de sticlă
Pănură- un fel de postav produs al industriei casnice 

 

Valea Crasnei - raionul Șimleu - pliante de artă populară




Notă
Pliantele de artă populară au fost editate de Casa Creației Populare a regiunii Crișana pentru a servi așezămintelor de cultură și sindicatelor care vor să confecționeze costume populare pentru formații de amatori.

Cele 7 pliante conțin porturile populare din principalele zone etnografice ale regiunii:

Bazinul Crișului Negru - raionul Beiuș (pliant 1) , raionul Beiuș port maghiar ( pliant VII)Bazinul Crisului Repede -raionul Aleșd ( pliant II)

Valea Crasnei - raionul Șimleu ( pliant III)

Bazinul Crișului Alb -raionul Gurahonț (pliant IV), raionul Ineu ( pliant V) și raionul Criș ( piant VI)




Modelele recomandate au fost selecționate dintre cele mai reprezentative piese ale zonelor respective , luând în considerare necesitățile scenice și faptul că broderiile mărunte sau executate în alb nu se văd de la distanță, am recurs la următoarele măsuri:

1. Mărirea motivelor care în original sunt mult mai mărunte .

2. Deși cămășile bărbătești - in afară de cele din zona ineană - in general sunt brodate cu mătase albă , doar în raionul Beiuș pumnarul e roșu , bazați pe faptul că uneori motivele cămășilor mai vechi au fost executate în culori , am ales culoarea roșie.

3. Având în vedere că raioanele Ineu și Gurahonț se folosesc paiete la costumele femeiești , în raionul Aleșd laibere , iar în raionul Beiuș poalele mireselor sunt ornamentate cu prime de aur, pentru zonele în care nu se aplică de obicei paiete și fire de aur sau de argint, bazându-ne pe datele mai sus amintite și luând în considerare cerințele scenice, am indicat la toate zonele folosirea acestor elemente.

4. In raionul Beiuș și Criș unde la costumele femeiești s-au purtat zadii alese cu motive asemănătoare cu ștergarele care se pot regăsi și astăzi (cum de altfel se poartă și în prezent în raionul Ineu și Gurahonț) am recomandat modele de ștergare vechi din aceiași comună.
Desenele pliantelor au fost în totalitatea lor executate la Casa Creației Populare a Regiunii Crișana de metodistă a secției de artă plastică, Emilia Weiss.


Poze făcute de Alin Maghiar 







 Glosar

Zadie- șorț fotă legată în fața poalei
Cojoc ”Binșănesc” -cojoc din Beiuș
Cioarecii- pantaloni strâmți  de pănură 
Labreu-pieptar brodat de femeie confecționat din catifea sau postav
Tăietură - tehnică de broderie pe fire trase
Lucrate crucește-tehnică de broderie pe fir de cruciulițe
Laibăr-veston bărbătesc din postav sau pluș negru
Misir- bumbac tors fin
Șinore-șnur ornamental
Crepsatină- material industrial de mătase cu luciu
Jură- ghirlande de motive ornamentale de pe marginea cămășii
Fodră- Volane
Ciupii- pompoane de lână colorată
Bumbi- nasturi colorați de sticlă
Pănură- un fel de postav produs al industriei casnice

Raionul Beiuș -port maghiar - pliante de artă populară


NotăPliantele de artă populară au fost editate de Casa Creației Populare a regiunii Crișana pentru a servi așezămintelor de cultură și sindicatelor care vor să confecționeze costume populare pentru formații de amatori.

Cele 7 pliante conțin porturile populare din principalele zone etnografice ale regiunii:

Bazinul Crișului Negru - raionul Beiuș (pliant 1) , raionul Beiuș port maghiar ( pliant VII)Bazinul Crisului Repede -raionul Aleșd ( pliant II)

Valea Crasnei - raionul Șimleu ( pliant III)

Bazinul Crișului Alb -raionul Gurahonț (pliant IV), raionul Ineu ( pliant V) și raionul Criș ( piant VI)



Modelele recomandate au fost selecționate dintre cele mai reprezentative piese ale zonelor respective , luând în considerare necesitățile scenice și faptul că broderiile mărunte sau executate în alb nu se văd de la distanță, am recurs la următoarele măsuri:

1. Mărirea motivelor care în original sunt mult mai mărunte .

2. Deși cămășile bărbătești - in afară de cele din zona ineană - in general sunt brodate cu mătase albă , doar în raionul Beiuș pumnarul e roșu , bazați pe faptul că uneori motivele cămășilor mai vechi au fost executate în culori , am ales culoarea roșie.

3. Având în vedere că raioanele Ineu și Gurahonț se folosesc paiete la costumele femeiești , în raionul Aleșd laibere , iar în raionul Beiuș poalele mireselor sunt ornamentate cu prime de aur, pentru zonele în care nu se aplică de obicei paiete și fire de aur sau de argint, bazându-ne pe datele mai sus amintite și luând în considerare cerințele scenice, am indicat la toate zonele folosirea acestor elemente.

4. In raionul Beiuș și Criș unde la costumele femeiești s-au purtat zadii alese cu motive asemănătoare cu ștergarele care se pot regăsi și astăzi (cum dealtfel se poartă și în prezent în raionul Ineu și Gurahonț) am recomandat modele de ștergare vechi din aceiași comună.
Desenele pliantelor au fost în totalitatea lor executate la Casa Creației Populare a Regiunii Crișana de metodistă a secției de artă plastică, Emilia Weiss.


Poze făcute de Alin Maghiar

 


Zadie- șorț fotă legată în fața poalei
Cojoc ”Binșănesc” -cojoc din Beiuș
Cioarecii- pantaloni strâmți  de pănură 
Labreu-pieptar brodat de femeie confecționat din catifea sau postav
Tăietură - tehnică de broderie pe fire trase
Lucrate crucește-tehnică de broderie pe fir de cruciulițe
Laibăr-veston bărbătesc din postav sau pluș negru
Misir- bumbac tors fin
Șinore-șnur ornamental
Crepsatină- material industrial de mătase cu luciu
Jură- ghirlande de motive ornamentale de pe marginea cămășii
Fodră- Volane
Ciupii- pompoane de lână colorată
Bumbi- nasturi colorați de sticlă
Pănură- un fel de postav produs al industriei casn

FITI BUNI, AMABILI SI INȚELEGĂTORI !



FITI BUNI, AMABILI SI INȚELEGĂTORI !
OPRIȚI VIOLENȚA!

DUPĂ ACTELE DE VIOLENTĂ, PĂREREA DE RĂU AL ATITUDINII VIOLENTE ESTE TARDIVĂ ȘI NU REPARA DUREREA SUFERITĂ




Trebuie să învățăm să oferim tuturor ințelegere pentru a trăi in pace, iar liniștea sufletească să stabiliească armonia intre membrii familiei

Este necesar să dorim să vedem in fiecare om numai binele, să respectăm pe fiecare indiferent de etnia sau confesiunea religioasă de care aparține

Înțelepciunea oamenilor este dovedită prin modul în care se comportă unul față de celălalt, prin amabilitatea și buna înțelegere cu care se adresează si colaborează soții intre ei, precum si părinții față de copii lor.

O importanță deosebită trebui să fie acordată, mai ales, relațiilor cu bătrânii din familii , care au nevoie mereu de sprijin si ajutor in existența lor zilnică.

Dar, sunt alţii care sunt porniţi cu bună ştiinţă să facă rău, să provoace suferință, umilință si discreditarea celor vârstnici . Acestea sunt consecințele cu care agresorii instrumentează diferite metode de violență împotriva persoanelor firave de numărul anilor pe care îi poartă, de slăbiciunea fizică si mai ales de infirmitățile, disabilitățile și suferințele cauzate de diferite boli

Violenţa impotriva persoanelor vârstnice cuprinde o serie foarte largă de atitudini necorespunzătoare care se manifesta sub forme foarte variate de abuz, de la cele fizice, la cele psihologice sau emoţionale, sexuale sau financiare survenite ca urmare a neglijenţei bătrânilor dar și a vigilentei ocazionale sau permanente a agresorilor, cu intenția de a deposeda persoanele vârstnice de bunurile lor.

Abuzul faţă de vârstnici a fost considerat un subiect tabu, fiind subestimat şi ignorat de societate, un număr mare de cazuri rămânând neînregistrate. Aceasta reprezintă, însă, o problemă socială globală, care afectează în ţara noastră, sănătatea şi drepturile persoanelor vârstnice, cu consecinţe evidente, uneori foarte grave.

Exploatarea financiară ca forma de abuz se poate manifesta sub mai multe forme precum: furtul, înşelătoria, folosirea abuzivă a bunurilor ce aparţin persoanelor vârstnice prin obţinerea de împuterniciri, dar şi îngrădirea accesului la propriile fonduri băneşti. Sau alungarea din locuinţe sau refuzul de a acorda moştenirea cuvenită văduvelor.

Constituie abuz privarea de hrană sau o alimentaţie insuficientă , administrarea necorespunzătoare a medicamentelor   prescrise , aceasta pentru scurtarea perioadei de viaţă a persoanei vârstnice

Este necesar ca in permanență să se ia atitudine în mod deschis împotriva oricăror forme violență care provoacă suferință tuturor persoanelor indiferent de grupa de vârstă de care aparține .

Prin diferite manifestări trebuie să contribuim la schimbarea unor comportamente necorespunzătoare, să formăm atitudini tolerante, binevoitoare, altruiste, să modelam puţin sufletele, să scoatem din ele răutatea, invidia, nemulţumirea, frustrarea, josnicia, si să le umplem cu daruri binecuvântate pentru a percepe bucuria, voioşia si dragostea, iar puterea gândului să stăvilească toate pornirile agresive, violente si facătoare de rău faţă de persoanele vârstnice

In general persoanele vârstnice, pensionarii , nu au pretenţii prea mari,……cea ce se vrea este: un strop de recunoştinţă, dragoste si preţuire şi un cadru legislativ care să apere demnitatea si viața tuturor celor care au acumulat un șir de mărgăritare ale anilor impliniți

INTOCMIT
MIORITA SĂTEANU

Cetațean de onoare al Municipiului Oradea ,


Pentru prevenirea si combaterea acestor atitudini faţă de persoanele a căror număr de ani este o povara a existenţei lor s-a apobat ca ziua de 15 IUNIE să se dedice pentru Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici.

___________________________________

Recunoașterea impactului social pe care activitatea doamnei Miorița Săteanu o are  a depășit de mult timp  granițele țării noastre. Militantă pentru drepturile celor aflați la nevoie, a găsit multiple modalități prin care vocea dânsei să fie auzită.
Ultima recunoaștere internațională vine de la Roma cu ocazia împlinirii celor 85 de ani de viață în data de 14 octombrie:
 




 

11 noiembrie 2021

Puterea resurselor din comunități și bibliotecile publice

 



Întâlnire online cu John McKnight, co-fondatorul metodologiei ABCD (asset based community development - dezvoltare comunitară prin centrarea pe resurse) despre puterea comunităților când ne uităm la ele prin lentilele resurselor existente acolo și nu doar prin cele ale nevoilor la nivel local. 

Semințele schimbării - EPALE 2024

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe, Platforma Electronică Europeană pentru Educația Adulților ne invită să răsfoim  ...

Wikipedia

Rezultatele căutării