12 noiembrie 2021

Raionul Beiuș -port maghiar - pliante de artă populară


NotăPliantele de artă populară au fost editate de Casa Creației Populare a regiunii Crișana pentru a servi așezămintelor de cultură și sindicatelor care vor să confecționeze costume populare pentru formații de amatori.

Cele 7 pliante conțin porturile populare din principalele zone etnografice ale regiunii:

Bazinul Crișului Negru - raionul Beiuș (pliant 1) , raionul Beiuș port maghiar ( pliant VII)Bazinul Crisului Repede -raionul Aleșd ( pliant II)

Valea Crasnei - raionul Șimleu ( pliant III)

Bazinul Crișului Alb -raionul Gurahonț (pliant IV), raionul Ineu ( pliant V) și raionul Criș ( piant VI)



Modelele recomandate au fost selecționate dintre cele mai reprezentative piese ale zonelor respective , luând în considerare necesitățile scenice și faptul că broderiile mărunte sau executate în alb nu se văd de la distanță, am recurs la următoarele măsuri:

1. Mărirea motivelor care în original sunt mult mai mărunte .

2. Deși cămășile bărbătești - in afară de cele din zona ineană - in general sunt brodate cu mătase albă , doar în raionul Beiuș pumnarul e roșu , bazați pe faptul că uneori motivele cămășilor mai vechi au fost executate în culori , am ales culoarea roșie.

3. Având în vedere că raioanele Ineu și Gurahonț se folosesc paiete la costumele femeiești , în raionul Aleșd laibere , iar în raionul Beiuș poalele mireselor sunt ornamentate cu prime de aur, pentru zonele în care nu se aplică de obicei paiete și fire de aur sau de argint, bazându-ne pe datele mai sus amintite și luând în considerare cerințele scenice, am indicat la toate zonele folosirea acestor elemente.

4. In raionul Beiuș și Criș unde la costumele femeiești s-au purtat zadii alese cu motive asemănătoare cu ștergarele care se pot regăsi și astăzi (cum dealtfel se poartă și în prezent în raionul Ineu și Gurahonț) am recomandat modele de ștergare vechi din aceiași comună.
Desenele pliantelor au fost în totalitatea lor executate la Casa Creației Populare a Regiunii Crișana de metodistă a secției de artă plastică, Emilia Weiss.


Poze făcute de Alin Maghiar

 


Zadie- șorț fotă legată în fața poalei
Cojoc ”Binșănesc” -cojoc din Beiuș
Cioarecii- pantaloni strâmți  de pănură 
Labreu-pieptar brodat de femeie confecționat din catifea sau postav
Tăietură - tehnică de broderie pe fire trase
Lucrate crucește-tehnică de broderie pe fir de cruciulițe
Laibăr-veston bărbătesc din postav sau pluș negru
Misir- bumbac tors fin
Șinore-șnur ornamental
Crepsatină- material industrial de mătase cu luciu
Jură- ghirlande de motive ornamentale de pe marginea cămășii
Fodră- Volane
Ciupii- pompoane de lână colorată
Bumbi- nasturi colorați de sticlă
Pănură- un fel de postav produs al industriei casn

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării