- De ce credem ceea ce credem, în acest caz in teoriile conspirației
- Triburi și fandomuri ( comportamente tribale și între fanii acelorasi teorii) despre identitate și apartenență.
- cum ajutăm oamenii să iasă din găurile de iepure (eng: folosit pentru a se referi la o situație sau un mediu bizar, confuz sau fără sens, de obicei unul din care este dificil să te desprinzi. )
- Tehnologia și teoriile conspirației.
- De ce credem ceea ce credem, în acest caz in teoriile conspiraționiste
Convingerile morale sunt raportate ca generatoare de adevăruri valabile imune la influența altor argumente științifice. Credința puternică predispune la distanțare socială, prejudecăți, evitarea social media, furie, evitare, antagonism față de alte grupuri partizane. În general teoriile conspirației răspund la toate intrebarile
- Sunt persoane singure , marginalizate , care nu au relații strânse cu familiile lor, sunt un grup care riscă sa fie prinși in teoriile conspirației
- pot avea poziții politice extreme și totodată sunt nesigure pe statutul lor social
- oameni siguri pe ei , se bazează adesea pe intuiția personală, convinși ca au totdeauna dreptate , ca părerile lor sunt cele mai bune si nu sunt dispuși să învețe de la alții pentru că se simt superiori.
- nu sunt deschiși la dialog, acești oameni nu au incredere in sistem
- personalități narcisitse, au răspuns la toate intrebarile
- posibil depresivi sau anxioși , au trecut prin traume
Oamenii în vârstă tind mai repede să creadă în teoriile conspirației, poate datorită faptului că au fost expuși la perioada comunistă, în care au existat teorii ale conspirației, pentru că versiunile oficiale nu erau crezute, pentru că totul era propagandă.
Poate simt în momentul de față că ceea ce văd este propagandă. Există multe surse de informații contradictorii venite de la oameni cu grade profesionale respectabile. În cine poți să ai încredere?
3 cum ajutăm oamenii să iasă din găurile de iepure
- Soluția este comunicarea cu bune intenții și informativă. Trebuie să le creștem încrederea in sine, să fim atenți la cum se simt , fiți atenți la răspunsurile emoționale, nu putem controla pandemia, dar putem controla pe noi înșine.
Cum trebuie vorbit cu cei care cred în teoriile conspirației
- Vorbeste ,discuta fără patimă, învinovățire, fără injurii și fără etichetare.
- Cere, sa iti explice aceste teorii ale conspiratiei
- abordează o informație specifică în loc să vorbești despre întreaga teorie, teoriile conspirației generează povești simple si puternice ușor de procesat.
- discută fără grabă, arată contradicțiile între credințe si detalii specifice
- amintește despre celelalte roluri ale lor din afara teoriei conspirației.( frate, prieten , student)
Nu propagarea adevărului este cea care motivează distribuția știrilor online.
Doar 16% din informațiile distribuite sunt adevărate. totuși dacă întrebi cititorii dacă le vor distribui, 15% vor spune că da, le vor distribui.
- S-a observat nevoia constantă de confirmare, care face ca oamenii să caute și să creadă datele care susțin opiniile lor, in timp ce reduc accesul la informații care nu le confirmă credințele..
Deci, dacă nu te poți baza pe fapte, cum ii faci pe oameni sa-si schimbe teoriile legate de conspirații sau alte idei iraționale?
- „De obicei, ne schimbăm percepțiile, opiniile greșite când ne sunt prezentate argumente bune, care vin din partea cuiva în care avem încredere că este competent și mai ales binevoitor .”
- E nevoie de dezvoltarea gândirii critice care se face doar prin educație.
De exemplu, cei care nu cred în efectul schimbărilor climatice au mult mai multe șanse să-și schimbe punctul de vedere daca le sunt prezentate si cu oportunități de afaceri legate de această problemă.