5 noiembrie 2021

Întrebuințarea vieții



Întrebuinţarea vieţei, [de] Sir John Lubbock. Traducţie de Dumitru Stăncescu. Bucureşti, Edit. Librăriei Carol Muller (Lito-Tip. Populara), [1897]. (14,5 x 10). 108 p.,

John Lubbock, al 4-lea baronet din 1865 până în 1900, a fost un bancher englez, politician liberal, filantrop, om de știință și erudit . Lubbock a lucrat în compania familiei sale ca bancher, dar a adus contribuții semnificative în arheologie, etnografie și mai multe ramuri ale biologiei. El a inventat termenii „Paleolitic” și „Neolitic” pentru a desemna Epoca de Piatră Veche și, respectiv, Noua. El a contribuit la stabilirea arheologiei ca disciplină științifică și a fost influent în dezbaterile referitoare la teoria evoluționistă.[1] El a introdus prima lege pentru protecția patrimoniului arheologic și arhitectural al Marii Britanii. De asemenea, a fost membru fondator al Clubului X.

  Instrucţia nu are scopul să facă avocaţi, preoţi, soldaţi, ci oameni. ”

"Alegerea cartilor, ca si alegerea prietenilor, e o datorie insemnata. Suntem tot atat de raspunzatori de ce citim, cat suntem  de cele ce facem"

"  Cele mai frumoase carti se ridica pana in regiuni de cugetare neinteresata, unde orice consideratie personala este neinsemnata si unde uitam toate grijile si necazurile vietii"

Lordul Lubbock, mai cu seamă, şi-a câştigat merite pentru răspândirea literaturii. El a fost acela, care a pornit mişcarea celor mai bune «100 sută de cărţi».
Lordul Lubbock, un savant şi popularizator al ştiinţelor, era în 1887 cancelar al universităţii din Londra — şi pornind de la constatarea, că cetitorul dezorientat nu poate citi tot ceea ce este vrednic să citească din literatura lumii, că e păcat să-ţi pierzi timpul dibuind fără de busolă — a întreprins o anchetă între cei mai de seamă compatrioţi asupra celor mai bune o sută de cărţi.
Lista călăuzelor engleze celor mai bune se găseşte în cartea lui Stewart: (cum să ne folosim de o bibliotecă).



 
„O bibliotecă – scrie Lubblock- 
  • O bibliotecă este un ţinut vrăjit, un palat cu desfătări, un post în care te poţi adăposti împotriva furtunilor. Bogaţii şi săracii pot deopotrivă să se folosească de aceasta. 
  • Oricine va avea cheia de aur care deschide uşa tăcută a bibliotecilor, va putea găsi cu ele încurajare şi mângâiere, odihnă şi fericire.
  •  E ceva să ai o bibliotecă, însă e şi mai mult să te serveşti de ea cu înţelepciune.

Despre cărți:
  • În cărţi avem, sub podoaba lor cea mai frumoasă, gândirile alese ale oamenilor celor mai remarcabili.  
  • Cărţile sunt aproape fiinţe vii. Ducele Urbin, fondatorul marei biblioteci de Urbin, poruncise ca fiecare carte să fie legată în purpură şi împodobită cu lucrări de argint. Lamb zicea, că mai bine te-ai închina înainte de-a deschide o carte nouă, decât înainte de-a te aşeza la masă.
  •  Dintre toate avantagiile de cari ne bucurăm în secolul nostru poate că nu e nici unul de care ar trebui să-i fim mai recunoscători ca uşurinţa de a ne procura cărţi.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării