25 noiembrie 2021

Dezvoltare comunitară prin centrarea pe resurse

Intâlnire online cu John McKnight, co-fondatorul metodologiei ABCD (asset based community development - dezvoltare comunitară prin centrarea pe resurse) despre puterea comunităților când ne uităm la ele prin lentilele resurselor existente acolo și nu doar prin cele ale nevoilor la nivel local. 
Organizator :Proiectul Educab, moderator Mihai Lupu.
Data de desfăsurare : miercuri 24.11.2011ora 16.



 

 John McKnight născut și   crescut în Ohio, student la Universitatea Northwestern , Evanston Illinois,   a  lucrat în cartierele din Chicago în proiecte care tin de cetățenia activă. 

 Universitatea Northwestern la solicitat ca  să-i ajute să înființeze un Centru pentru Afaceri Urbane. Au vrut să aibă pe cineva care a lucrat efectiv în cartiere  alături  de  profesori. Împreună au dezvoltat dezvoltat un program de cercetare care a evoluat în ceva numit Institutul de Dezvoltare Comunitară bazată pe Valori. 

Avem un site web, pentru oricine este interesat să caute ABCDInstitute.org, iar acel institut sa concentrat pe ceea ce fac  comunitățile mici de succes. Au făcut cercetări în toată țara și acum fac    instruire și consultări cu grupurile locale  interesate de modul în care pot deveni mai puternici.

 
 După ce a  petrecut douăzeci de ani în cartiere, a  fost foarte surprins, a descoperit   că cercetările despre cartierele urbane, pe care le fac universitățile, se concentrau pe ce era în neregulă acolo  problemele, defectele zonei,  studii despre câte fete adolescente însărcinate sunt acolo, câți dependenți de droguri sunt acolo, câte familii sub  nivelul de trai  sunt acolo. Despre cartiere , din studii vedeai doar ce este în neregulă.

 Dacă folosim exemplul paharului  pe jumătate plin  ei studiau mereu jumătatea goală. Păreau să nu aibă cunoștințe despre jumătatea cealaltă . Și, prin urmare, m-am gândit, dacă sunt la o universitate, lucrul pe care îl pot face și care va fi util va fi să documentez jumătatea cealaltă.

Cu o astfel de abordare au  străbătut Statele Unite în cartiere urbane și au colectat studii de caz și povești de la localnici despre ceea ce au făcut ei pentru a îmbunătăți lucrurile.  

Pentru a realiza acest studiu John McKnight, punea următoarele 5 întrebări, care apoi au dus la definirea celor 5 resurse ale comunităților:
1.Care este cel mai mare dar al tău cu care te-ai născut? Ești dispus să îl împărtășești?
2.Ce știi să faci cel mai bine? Ești dispus să împărtășești acest lucru cu ceilalți?
3Care e cea mai mare pasiune a ta pe care ai și încercat să o îmbunătățești?
4.Ce știi atât de bine încât să împărtășești?
5.Ce ai vrea să mai înveți  de acum încolo?

 Adunând informațiile și datele de contact de  la cei care doreau să împărtășească ceea ce știu  mai bine  s-a făcut o bază de date și au putut fi puși în legătură cei care aveau aceleași abilități.

E suficient să aduni trei patru persoane care de exemplu sunt iubitori de caini și vor să facă ceva pentru câinii abandonați, ei vor acționa împreună și vor găsi soluții viabile.

Biblioteca poate face acest fel de studiu, poate lucra cu aceste baze de date  deci poate fi gazda și moderatorul acestui tip de interacțiuni comunitare.

Bibliotecarii prezenți la întâlnirea online a zis că și ei cunosc mai ales în comunitățile mici resursele indivizilor din vecinătate. Dar comentez eu nimeni nu a făcut un demers riguros în a cunoaște și a crea o bază de date cu acești oameni resursă și mai ales nu au pus întrebarea cheie: Ești dispus să împărtășești acest lucru cu ceilalți?

Revenind bibliotecă sau oricare altă instituție interesată  ar trebui să răspundem la următoarele întrebări:


  • Cum poate organizația să susțină mai activ preocupările și eforturile localnicilor?
  • Cum se îndreaptă o comunitate către un cerc mai larg de oameni care lucrează împreună pentru realizarea obiectivelor? 
  • Cum fac ca ABCD să funcționeze în cartierul meu?​
Ultimul sfat al lui John McKnight la sfârșitul seminarului : cei care colaborează și lucrează în echipe, asociații trăiesc în general cu 5 ani mai mult decât ceilalți. Exemplu bun este el care la data seminarului împlinise 90 de ani!



Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării