31 iulie 2023

Biblioteca in aer liber-

Prima bibliotecă în aer liber din Oradea, organizată de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Bihor!


Vă așteptăm la următoarele evenimente marca „Tipografia de idei”, organizate alături de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai" Bihor și Centrul de Cultură al Județului Bihor.

Seară de muzică şi dansuri tradiţionale


Joi , 27 iulie de la ora 17 Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea a avut loc o nouă sactivitate în cadrul proiectului multicultural și multietnic, "Podul prieteniei interculturale".

Un spectacol extraordinar susținut de ansambluri și artiști aparținând tuturor etniilor partenere.
soliști, dansatori, copii și vârstnici care au reprezentat comunitățile din Bihor: români, maghiari, slovaci, germani, evrei, rromi, ucrainieni.
Inițiatoarea proiectului doamna Miorița Săteanu a fost de astă dată secondată de Liviu Marc, artist plastic orădean care a marcat cu o expoziție 50 de ani de la moartea marelui artist Pablo Picasso.








Alți invitați speciali au fost doamna Florica Cherecheș și prof. univ. emerit dr. Vasile Marcu care au vorbit despre importanța activităților multietnice și multiculturale.

Akulenko Vitaliy
Akulenko Vitaliy


Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea, sau pe scurt, CICRO, este un serviciu al Asociației Caritas Eparhial Oradea care și-a deschis porțile pentru familiile venite din Ucraina în contextul războiului în luna iunie a anului 2022. De atunci și până în prezent, le-am oferit beneficiarilor noștri ucraineni sprijin prin servicii sociale complexe, asistență psihologică și programe educațioanale tip școală și afterschool pentru copiii de clasele primare și de gimnaziu. Am angajat la centru o echipă de profesioniști, profesori, psiholog și translator ucraineni, împreună cu care sprijinim integrarea familiilor ajunse la noi.

Tinerii ucraineni care au pregătit momentele artistice  participă la programele educaționale ale CICRO, sub coordonarea profesoarei Maryna Akulenko.

Akulenko Vitaliy iubește sportul și muzica. A studiat pianul la Școala de arte nr. 1 din Kramatorsk, Ucraina, a câștigat festivalul-concurs internațional în două runde „Sonyashnik” din Kiev. E câștigător al etapei I a celei de-a VII-a competiții internaționale „Valurile Niprului” Dnipro și laureat al etapei a II-a. A câștigat competiția din cadrul Festivalului internațional „Capitala Crăciunului” Grand Prix la Lviv. Va interpreta la pian piesa “City walk” de Alexey Nekrasov.

Antohi Amelia a cântat prima oară public la vârsta de 6 ani, și de atunci constant la serbări și evenimente locale, până la declanșarea războiului. Studiază și cântă la 3 instrumente, chitară, vioară și flaut, dar se simte cel mai în largul ei când instrumentul principal e propria ei voce. A luat premiile I și II în ultimii 4 ani, la concursuri muzicale din Orașul Chilia. Amelia va interpreta vocal „Choven”, de Ivan Franko.

Dyakov Nikita s-a născut și a trăit în orașul Herson până la începerea războiului. A dezvoltat o pasiune pentru kickboxing de la vârsta de șase ani, a participat la competiții de diferite niveluri unde a obținut premii și medalii, majoritatea aferente locului I. Îi place șahul, animalele, iar începând cu anul școlar trecut s-a interesat de chitară și a început să exerseze, iar acum acesta a devenit principalul său hobby. Nikita va interpreta la chitară “Un poco Loco” din animația “Coco”.







În imagine  UJPPVBH corul folvloric Margareta 
Filiala Episcopia Bihor
 
Corul Margareta este corul celor de "vârsta frumoasā" al Uniunii Pensionarilor sí Persoanelor Vârsnice din Bihor, de pe strada Dunårii be.18 din Oradea.
 Functioneazā ca sí un mic ansamblu folcloric, pentru ca cultivå  traditiile, în repertoriu găsim  cântece populare române, maghiare, poezii, literatură, obiceiuri, sārbātori etc.
Presedintele Uniunii este Domnul Bochis Dumitru, administratoarea Erdei Eva. Conducātoarea Corului sí totodatā una dintre soliste este Doamna Bíró Margitka.
Cealaltā solistā este Doamna Gyurcsik Magda.
Instrumentist Domnul Erdei Nicolae.
Azi vom prezenta un buchet de cântece populare maghiare sí românesti...
Cântecul, poezia,  vindecă orice durere, boalā l sufletului, inveselește omul, face punți peste hotare, leagā prietenii, ajutā la depāsirea oricārui obstacol, este diplomatie intre popoare, un har urias de lá Dumnezeu.  Puterea cântecului popular este nemārginitā ín momentele triste cât si la cele vesele al vietii omenesti.
 







Asociația Folclor Fără Frontiere a fost înființată în anul 2011, fondatori fiind Hannel Ecaterina, Jurcă Mihai, Jurcă Genunia și Oprea Lavinia. Scopul acestei asociații este de a promova tradițiile și obiceiurile românești prin organizarea de cursuri de dans popular pentru copii și adulți. Astfel că, anual organizăm două serii de cursuri a câte 4 luni fiecare, în urma cărora cei care doresc să continue aprofundarea celor învățate de-alungul celor 4 luni de curs, am înființat un grup de dansatori, cărora le-am configurat coregrafii pentru a putea susține anumite evenimente.

Pentru evenimentul dumneavoastră, propunem următorul program:
Suită de dansuri din Țara Oașului
Razvan Pargea – solist , 2 piese de joc
Suită de jocuri din Banat și Sibiu – o ardeleană și o jiană
Un moment folcloric din nunta din Bihor – Hora Miresei și un joc din Zona Beiușului.

Programul va fi susținut de cursanții asociației, unii mai vechi, alții chiar foarte noi, adică absolvenți în luna iunie a primului curs din acest an, dar care și-au manifestat dorința de a contribui și ei la acest eveniment.
Coregrafiile sunt semnate de Ecaterina Hannel și Mihai Jurcă.




Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România (UDSCR) este organizația care aparține minorităților naționale, înființată în anul 1991, având ca scop promovarea identității culturale, lingvistice, religioase și menținerea legăturilor specifice dintre membrii comunității de origine.

Dl Adrian Miroslav Merka, președinte UDSCR și deputat în Parlamentul României, contribuie semnificativ la dezvoltarea localităților în care locuiesc comunitățile slovace. susține și coordonează activități complexe prin derularea de proiecte transfrontaliere cum ar fi: activități sportive, organizează festivaluri, concursuri folclorice și literare prin care promovează identitatea și cultura, obiceiurile și tradițiile slovace. Spre exemplu, anul acesta, în perioada 14-16 iulie, s-a desfășurat a 17-a ediție a Festivalului Folcloric Internațional de Tineret Slovac organizat la Valea Cerului, din comuna Suplacu de Barcău prin sprijinul obținut din partea Guvernului României și Guvernului Slovaciei – Departamentul pentru slovacii din Diaspora. Pe lângă parada costumelor populare, participanții la festival au observat și s-au bucurat de performanța ansamblurilor și a școlii de dans, de balul folcloric și de târgul de produse specifice comunității slovace.

De asemenea, educația are un rol important în păstrarea limbii și în promovarea culturii slovace. Liceul Teoretic ”Jozef Kozáček” din Budoi, comuna Popești este singurul liceu cu predare în limba slovacă maternă din România, în care învață 123 de elevi. Pornind de la moto-ul “Închină-te adânc plugarului, pentru că îți dă pâinea, mai adânc mamei, pentru că îți dă viață și cel mai adânc educatorului, pentru că din ființă umană a modelat omul.“ (J. A. Comenius), Liceul din Budoi este o şcoală a şanselor egale pentru toţi, îi pregătește pe elevi pentru o lume în schimbare, formându-le capacităţi, deprinderi şi competenţe care să le permită să-și găsească locul şi menirea socială într-un sistem flexibil şi dinamic.

Din partea Liceul Teoretic ”Jozef Kozáček” din Budoi, participă la activitatea ”Să ne cunoaștem și să socializăm prin activități” doi elevi.
Kindle Maria Karina, clasa I
Iurișta Dominik, clasa a IV-a
Elevii sunt însoțiți și pregătiți de prof. Kindle Maria și Gaidoș Iuliana.
Elevul Iurișta Dominik va recita o poezie în limba slovacă: Ja som maly ale slovak
( Eu sunt mic, dar sunt slovac) și împreună vor cânta două cântece pentru copii în limba slovacă:” Prsi, prsi” (Plouă, plouă) și ”Po nabreži konik beži” (Un căluț aleargă de-a lungul malului).













25 iulie 2023

Atelier de cusut la bibliotecă

 Biblioteca județeană vă invită în această vară, în zilele de luni până în data de 28 august, între orele 10 și 12, la un  program  pentru copiii  care își  mai doresc să învețe să coasă .

Învățăm să ținem un ac în mână, învățăm cusăturile care stau la baza modelelor de pe iile noastre tradiționale.

Ne jucăm cu linii și culori și deschidem poarta spre o pasiune care la fel ca mersul pe bicicletă , odată învățat va rămâne în memorie pentru totdeauna.

                                        






Se cuvine să facem o mică incursiune în simbolistica modelelor populare pe care le găsim pe ii.

Desfăcut în elemente de bază, un motiv ornamental e compus din  linii, unghiuri, cercuri, triunghiuri, patrulatere, romburi şi alte figuri geometrice, înscrise unor compoziţii armonioase, elegante. 

Cu acul stilizăm pe materiale textile  universul vizibil, până intr-atât încât îl facem greu de recunoscut.

  •  cosmosul: soarele, luna, steluţa; 
  • plantele: brăduţul, spicul, trifoiul, frunza, penele,
  • animalele: cocoşeii sau creasta cocoşului, coarnele berbecului;
  • viața casnică  de zi cu zi: capra, grebla, pântenul, furca, strunga sau strunguţa; 
  • viața spirituală : prescura, prescura şi crucea, prescura împupită. 

Motivele găsite pe îmbrăcămintea bihoreană, rombul, trifoiul, prescura, coarnele berbecului, capra şi grebla spun povești despre cel/cea care a purtat acel strai, vorbesc despre ocupațiile zilnice , despre starea socială, despre viața spirituală .

Acum ca începători, cu acul în mână coasem liniuțe, ochiuri de lănțișor sau cruciulițe astfel  facem primii pași spre modelele complexe care  vorbesc privitorului.

____________________

 ROMBUL  Unul dintre cele mai importante şi mai răspândite motive ornamentale geometrice. Este elementul de bază al unui întreg sistem ornamental, apare în foarte multe ,variante: simplu, romb cu creste (liniuţe pc margini), romb cu cârlige pe "lături", coamele berbecului, jumătăţi de romb, romburi concentrice, romburi dinţate, în trepte etc. Pe de altă parte, unele motive decorative sunt interpretate romboidal - S-ul. coarnele, X-ul, zig-zagul, unghiul, grebla, spirala, - trecând unul din celălalt.

 TRIFOIUL Este un ornament întotdeauna dispus simetric față de un ax. Simbol al norocului aparţine motivelor fitomorfe, prezenţa lor în decor fiind de o elegantă remarcabilă. 

 PRESCURA Este un motiv vechi, de inspiraţie religioasă. Ca ornament, este des utilizat. 

COARNELE BERBECULUI Este un motiv decorativ extrem de răspândit şi foarte vechi.  legat de  însemnele bărbăţiei , este un element puternic stilizat.

 CAPRA ŞI GREBLA Sunt motive sociale,  reproduc stilizat uneltele folosite în gospodărie. Capra de tăiat lemne face legătura cu o preocupare de veche tradiţie : lemnăritul, iar grebla cu munca câmpului





________________________

Targul mesterilor populari



Ajuns la cea de-a XXX-a ediție, târgul orădean a reunit , din 21 până în 23 iulie 2023, aproximativ 120 de meşteri populari din diferite zone etnografice ale României, care susţin, prin intermediul lucrărilor lor, păstrarea şi promovarea meşteşugurilor, oferind în același timp publicului de toate vârstele o imagine actuală a satului românesc.

Am găsit standuri  cu vânzare de obiecte tradiționale, dar și cu  activități interactive de tip atelier: olărit, prelucrarea lemnului, confecţionarea instrumentelor populare, industria casnică, încondeierea ouălor, confecţionarea măştilor populare.





Veturia Suciu din Cojocna Cluj și mâinile ei muncite de 92 de ani!




La standul Vioricăi Știube, meșter popular din Dobrești și prietena sezătorii de la bibliotecă am stat mai multe ore vorbind despre tradiții modele, despre nou și vechi în arta populară , despre principiile unui târg al meșterilor care ar trebui să excludă mărfurile de serie.


                                                    





Un spăcel vechi.








Târgul Meșterilor Populari din România este organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea și Asociaţia „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”.

19 iulie 2023

Importanța comunicării vizuale în promovarea bibliotecii

 În iunie 2023, colega noastră Guba-Kerekes Zsuzsa, bibliotecară la Biblioteca Orășenească din Săcueni a absolvit cursul de specializare pentru bibliotecari  cu studii superioare cu o lucrare cu o temă importantă pentru noi bibliotecile: Importanța comunicării vizuale  în promovarea bibliotecii.

Absolventă a unei facultăți de arte Zsuzsa are viziunea și abilitățile să comunice cu cititorul prin imagine.




Cum spune ea în lucrare 

Designul grafic și publicitatea au fost folosite cu succes în multe domenii, așa că de ce să nu le folosim cu succes și în bibliotecă, deoarece în zilele noastre este imposibil să ne imaginăm un eveniment cultural fără ele, ca să nu mai vorbim de activitățile pentru copii. Este deosebit de important să menționăm tehnicile folosite, fără de care nu am putea obține rezultatele dorite în domeniul vizual. Printre acestea se numără echilibrul dintre elemente, simetria, simplitatea, predictibilitatea și importanța. Imaginile vizuale sunt întotdeauna un substitut pentru ceva ce dorim să comunicăm.


Vă invit să parcurgeți această lucrare  ca pe un material relevant   pe care îl putem introduce în bibliografia de formare profesională.


Cavaler al inelului meu

 Ieri 18 iulie 2023 am avut onoarea să mă găsesc într-o selectă și specială companie, la o lansare de carte, credeam eu, la Cercul Militar Oradea .


                                        

Invitația venea de la domnul colonel dr. Constantin Moșincat  și cartea lansată se numea, Cavaler al inelului meu. Mă gândeam că este o carte biografică, după titlul și ținând cont de faptul ca dl. Moșincat este și Cavaler de Clio.

Am avut surpriza să văd că sunt invitată  la un eveniment foarte special, aniversarea a 70 de ani de viață, că stau în vecinătatea familiei domnului colonel și a multor personalități locale și prieteni din școală sau camarazi cu înalte grade de armată  ai dânsului, ocazie cu care lansa acest volum: Cavaler al inelului meu.

Inelul nu este al Cavalerului de Clio, inelul este al familiei, inel cu monogramă primit de la tată, transmis deja fiului, inel care în strălucirea aurului  semnifică  întregul, totalitatea, unitatea,  eternitatea, apartenenţa, perfecţiunea. În jurul acestui inel s-a construit  o viață remarcabilă de muncă  și onoare, de patriotism veritabil și mai ales de dragoste și căldură familială. 

În carte găsim cuvinte frumoase scrise  de  domnii Ionel Novac, diplomat; comandor prof.dr. Aurel Pentelescu,  protoiereu Gheorghe Nemeș,  general Mihai Corneliu Lungu, prof .univ. dr. Jipa Rotaru, general-locotenent dr. Grigore Stamate, prof univ. dr. Mircea Popa, teolog prof. dr. Constantin Nistoroiu , avocat Pașcu Balaci și a multor altor personalități, martori ai vieții sărbătoritului.

Și dintr-o dată m-am simțit special că dl. colonel m-a invitat, că eram în sală, că și-a amintit de doar cei aproximativ 10 ani de când colaborăm în proiecte cu tematică de istorie și carte,  legate de biblioteca din spațiul real și de cel virtual; că apare și numele meu și al Bibliotecii Județene în acest volum aniversar.

Și când unul dintre vorbitori a amintit că dl. colonel Moșincat este istoricul Diviziei a XI-a de infanterie, mi-am amintit  de cele 23  articolele pe care mi le-a trimis pentru situl proiectului Istoria locală@biblioteca ta publică,  din 2012.( articole citite  conform statisticii  postărilor  de aproape 1000000- un milion- de ori).

Când au fost pomenite volumele publicate, prezente și ele în cartea lansată, mi-am amintit de acea zi ploioasă de 27 noiembrie 2021 în care am stat în câmp, la lansarea volumului Cazemata, când am făcut cunoștință cu sistemul românesc de fortificații de apărare  din perioada 1937-1940, numit Linia Carol.

Și am fost în preajmă și la crearea și lansarea Bibliotecii bravului cavaler , din Cetatea Cavalerilor, 
Și mai câte mici evenimente or mai fi uitate care au clădit încredere și respect reciproc. 
Nu am luat cuvântul la această întâlnire, nu aveam ce să spun relevant în comparație cu cei care au vorbit, dar  acesta e unul din momentele pentru care viața merită trăită frumos cu respect și cu onoare! 

La multi ani cavalerului  Constantin Moșincat !










18 iulie 2023

Lecturi de weekend 178

 Culoarul morții de Stephen King  carte și  film, remarcabile și cutremurătoare amândouă.





Roman ecranizat într-un film clasic, cu Tom Hanks în rolul principal.
Text pdf 

Culoarul Morții – cei care merg până la capătul lui nu se mai întorc, pentru că acolo îi așteaptă scaunul electric.

În Corpul E al Penitenciarului Cold Mountain sunt adăpostiți numai criminali condamnați la moarte. De când lucrează aici, gardianul Paul Edgecombe a văzut multe. Dar n-a mai întâlnit pe nimeni asemenea lui John Coffey, un uriaș cu minte de copil, condamnat pentru o crimă de o violență șocantă.

În acest loc al ultimei șanse la ispășire, Edgecombe e pe cale să descopere adevărul despre Coffey, unul teribil, care îi va da peste cap toate credințele.

„Un adevărat eveniment literar!“
Entertainment Weekly

„Un roman tulburător, care pune la îndoială limitele dintre bine și rău.“
Off the Shelf

_____________

Mai recomand filmul - 1922 pe Netflix după o nuvela de Stephen King . 


Lansare de carte la Cercul Militar Oradea


 

“ PODUL PRIETENIEI INTERCULTURALE”





*CETĂȚENI ACTIVI LA PUTEREA A TREIA*

PROIECT: “ PODUL PRIETENIEI INTERCULTURALE”

INVITATIE


Vă invităm să ne onorați cu prezența la activitatea
*SĂ NE CUNOAȘTEȚI SI SĂ SOCIALIZĂM PRIN ACTIVITĂȚI *
care va avea loc JOI- in data de 27 IULIE 2023 orele 17 ,00 în sala festivă a

LICEULUI TORETIC *IULIU MANIU*

SPECTACOLUL ESTE OFERIT DE:

Forumul Democrat German                                                                                
Asociația Pensionarilor Maghiari din Partium
Uniunea Democrată a Slovacilor si Cehilor din România
Comunitatea Ucrainenilor din Oradea
Comunitatea Evreilor din Oradea
Fundația Ciore Roma
Asociația Comunitară *AMARE PHALA * Tămașda

Cetățeni activi la puterea a treia

VĂ RUGĂM SĂ NE ONORAȚI CU PREZENȚA



Coordonator proiect
Ing.MIORIŢA SĂTEANU
Cetățean de onoare al Municipiului Oradea





Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării