8 iulie 2023

” Zvonuri despre sfârșitul lumii ”

Stelian Tănase a fost prezent în data de 6 iulie 2023 la Oradea invitat la colocviile Revistei Familia .

Tema colocviului a fost prezentarea ultimei cărți a autorului ” Zvonuri despre sfărșitul lumii  ”    o istorie a ultimilor ani de război mondial și primilor ani de pace postbelică,  sfârșitul lumii boeme a Bucureștiului și începutul și sfârșitul ocupației sovietice între 3 august 1944 și moartea lui Stalin, 5 martie 1953.

E descrisă viața cotidiană, sinucideri și crime care au cutremurat Bucureștiul, drame sentimentale, intrigi de tot felul și violente ale bandelor de gangsteri care semăna haosul, teroarea și panica. „Istoria mica”, asa cum  spune în conferință autorul..O țară era ocupată de o armată pusă pe jaf și tâlhării, pe asuprire, reprezentând un regim totalitar, condus de Stalin. 
Concomitent se derulau marile evenimente ale epocii, lovitura de palat de la 23 august 1944, intrarea Armatei Rosii, armistițiul de la Moscova, conferințele de pace...


O istorie puțin cercetată și consemnată, datorită blocajului psihologic cu care ocupația rusească și perioada comunistă au marcat creierele românilor, culeasă de autor din arhive și din ziarele vremii .


  

Autorul ne-a împărtășit clar părerile despre  procesul de scriere a undei cărți, despre capacitatea poporului român de a face față unui conflict armat în secolul XXI și ne-a povestit despre pisicile lui.

 




 




Stelian Tănase este scriitor, eseist, istoric, politolog, realizator de televiziune, profesor universitar. Absolvent al Facultății de Filosofie din București, a participat la evenimentele din decembrie 1989, devenind o personalitate de referință a societății civile românești. A fost primul președinte al Grupului pentru Dialog Social, vicepreședinte al Partidului Alianța Civică, Președinte al Societății Române de Radio și Televiziune, fiind in prezent profesor la Facultatea de Științe Politice.

Opera sa cuprinde lucrări literare, texte de nonficțiune (știinte politice, istorie, cercetarea arhivelor ) și volume de memorialistică.

Paștele – sărbătoare luminată

Vineri, 3 mai 2024, am expus în vitrina Filialei Decebal, o nouă expoziție formată din 12 desene, ce ilustrează sărbătorile pascale. Cele 12...

Wikipedia

Rezultatele căutării