8 iulie 2023

Comunitatea rromă se prezintă- „Podul prieteniei interculturale”

 Ieri, 7 iulie, în satul Tămaşda, comuna Avram Iancu a avut loc o nouă întâlnire în cadrul proiectului „Podul prieteniei interculturale”. A fot ziua în care am făcut cunoştinţă cu comunitatea rromă. Sala căminului cultural a devenit repede neîncăpătoare. De la mic la mare, s-au strâns cu toţii pentru a-şi primi musafirii de la Oradea: pe d-na Mioriţa Săteanu, d-nul Alin Creţu, d-l Pascu Heteş, d-na Ecaterina Grecu, reprezentaţii Bibliotecii Judeţene „Gh. Şincai”.

Cuvântul de deschidere l-a avut primarul localităţii, Dan Chirla, care a spus un lucru foarte simplu, dar adevărat: „ Cultura uneşte popoare, dar, mai ales, oameni. Ignoranţa şi necunoaşterea duc la apariţia prejudecăţilor. Salvarea vine prin cultură şi educaţie pentru că ne ajută să depăşim toate barierele”.

Daniela Roxin este profesoară de limba rromani şi se mândreşte cu elevii săi. Ni i-a prezentat pe rând pe elevii olimpici,vorbindu-ne cu drag şi emoţie despre fiecare dintre ei. Doamna Roxin consideră că rolul unui mentor este să descopere talentul fiecărui copil, pentru că fiecare are ceva special. Aşa a descoperit-o pe Larisa Cîrţan, Daria Borbilău, Adrian Hendre, David Bancs.

Daria ne-a recitat o superbă poezie a Bronislawei Weiss, o voce puternică a poeziei de limbă rromani a sec. XX. Scrierile ei sunt intense şi profund originale.

Adrian Hendre şi-a lansat un prim volum de versuri, fiind încă elev la liceu. Poezia lui e o poezie a tinereţii, a dragostei, a căutărilor şi a frământărilor interioare. Volumul „Suflet rătăcit” a apărut în limba rromani oficială, rromani dialectală locală, dar şi în limba română.

Membrii ansamblul de dansuri ”AMARE PHARALA” au dansat. Îmbrăcaţi în cămăşi roşii tradiţionale, băieţii, mânaţi de energia focului şi ritmurile muzicii, au dansat cu patimă, trăind fiecare moment cu intensitate maximă. Fetele, învăluite în culorile straielor, au completat întreaga scenă, ducând-o undeva în zona magiei.

La sfârşitul întâlnirii, copii au primit din partea organizatorilor diplome, cărţi şi dulciuri iar dl. Sandu Condoroș solist vocal din subzona crișul Alb, a avut o intervenție artistică a cappella.

  Mulţumiri tuturor! 

A consemnat Lilia Blaga 
















                              
 Următoarea activitate în cadrul proiectului va avea loc în data de  27 iulie2023.


Paștele – sărbătoare luminată

Vineri, 3 mai 2024, am expus în vitrina Filialei Decebal, o nouă expoziție formată din 12 desene, ce ilustrează sărbătorile pascale. Cele 12...

Wikipedia

Rezultatele căutării