25 iulie 2023

Atelier de cusut la bibliotecă

 Biblioteca județeană vă invită în această vară, în zilele de luni până în data de 28 august, între orele 10 și 12, la un  program  pentru copiii  care își  mai doresc să învețe să coasă .

Învățăm să ținem un ac în mână, învățăm cusăturile care stau la baza modelelor de pe iile noastre tradiționale.

Ne jucăm cu linii și culori și deschidem poarta spre o pasiune care la fel ca mersul pe bicicletă , odată învățat va rămâne în memorie pentru totdeauna.

                                        






Se cuvine să facem o mică incursiune în simbolistica modelelor populare pe care le găsim pe ii.

Desfăcut în elemente de bază, un motiv ornamental e compus din  linii, unghiuri, cercuri, triunghiuri, patrulatere, romburi şi alte figuri geometrice, înscrise unor compoziţii armonioase, elegante. 

Cu acul stilizăm pe materiale textile  universul vizibil, până intr-atât încât îl facem greu de recunoscut.

  •  cosmosul: soarele, luna, steluţa; 
  • plantele: brăduţul, spicul, trifoiul, frunza, penele,
  • animalele: cocoşeii sau creasta cocoşului, coarnele berbecului;
  • viața casnică  de zi cu zi: capra, grebla, pântenul, furca, strunga sau strunguţa; 
  • viața spirituală : prescura, prescura şi crucea, prescura împupită. 

Motivele găsite pe îmbrăcămintea bihoreană, rombul, trifoiul, prescura, coarnele berbecului, capra şi grebla spun povești despre cel/cea care a purtat acel strai, vorbesc despre ocupațiile zilnice , despre starea socială, despre viața spirituală .

Acum ca începători, cu acul în mână coasem liniuțe, ochiuri de lănțișor sau cruciulițe astfel  facem primii pași spre modelele complexe care  vorbesc privitorului.

____________________

 ROMBUL  Unul dintre cele mai importante şi mai răspândite motive ornamentale geometrice. Este elementul de bază al unui întreg sistem ornamental, apare în foarte multe ,variante: simplu, romb cu creste (liniuţe pc margini), romb cu cârlige pe "lături", coamele berbecului, jumătăţi de romb, romburi concentrice, romburi dinţate, în trepte etc. Pe de altă parte, unele motive decorative sunt interpretate romboidal - S-ul. coarnele, X-ul, zig-zagul, unghiul, grebla, spirala, - trecând unul din celălalt.

 TRIFOIUL Este un ornament întotdeauna dispus simetric față de un ax. Simbol al norocului aparţine motivelor fitomorfe, prezenţa lor în decor fiind de o elegantă remarcabilă. 

 PRESCURA Este un motiv vechi, de inspiraţie religioasă. Ca ornament, este des utilizat. 

COARNELE BERBECULUI Este un motiv decorativ extrem de răspândit şi foarte vechi.  legat de  însemnele bărbăţiei , este un element puternic stilizat.

 CAPRA ŞI GREBLA Sunt motive sociale,  reproduc stilizat uneltele folosite în gospodărie. Capra de tăiat lemne face legătura cu o preocupare de veche tradiţie : lemnăritul, iar grebla cu munca câmpului





________________________

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării