3 iulie 2023

Români din Maramureșul istoric în vizită la Oradea, 2023

 Un grup de 60 de elevi și cadre didactice din Maramureșul istoric, din dreapta Tisei,  se află în aceste zile în vizită în Oradea și Bihor, ca urmare a unui parteneriat de 19 ani între Uniunea Regională „Dacia” a românilor din Transcarpatia, din  localitatea Apșa, Ucraina, condusă de Domnul Dr. Ion Botoș, și Asociația „Morărița” din Oradea, președinte Tiberiu Moraru.

Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ” a fost în data de  3 iulie 2023  gazda grupului, prilej cu care a avut loc lansarea  a două  albume comemorative  Uniunea Regională a Românilor  din Transcarpatia "DACIA" – Două Decenii de Existență"; de Ioan Botoș, album tipărit cu sprijinul Departamentului pentru românii de Pretutindeni. 
Românii din Dreapta Tisei în imagini vechi (V); de Ioan Botoș ambele albume au văzut lumina tiparului    la Sighetul Marmației în anul 2022.


Lucrări document, importante pentru memoria locală comunității transnistrene și pentru istoria de 20 de ani a  Uniunii Regionale a Românilor  din Transcarpatia "DACIA" și desigur a partenerilor cu care au lucrat în tot acest timp care vor putea găsi în albume imagini document. Cititorul interesat va putea găsi curând albumele și în rafturile bibliotecii.

Cuvântări de salut au ținut Ancuța Șchiop directoarea Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai ”, Ioan Botoș, președintele Uniunii Regionale a Românilor  din Transcarpatia "DACIA", dl Tiberiu Moraru în calitate de președinte a  Asociației „Morărița” și parohul Parohiei Tria Ionuț Jolta .

Momentul artistic  a fost susținut de poetul popular Nuțu Stan și de doamna Ileana Botoș care au adus lacrimi de nostalgie în ochii participanților la eveniment.
În final a fost prezentată și distribuită  revista " Apșa " (nr. 1 și 2/ 2023) .

 Foto : Gheorghe Petrila .

 


 
          

Paștele – sărbătoare luminată

Vineri, 3 mai 2024, am expus în vitrina Filialei Decebal, o nouă expoziție formată din 12 desene, ce ilustrează sărbătorile pascale. Cele 12...

Wikipedia

Rezultatele căutării