17 martie 2024

Lecturi de weekend 190

Cele treisprezece motive  de Jay Asher este un roman pentru tineri pentru adulți   în 2007, roman  care urmărește povestea lui Hannah Baker, o liceană și cele treisprezece motive pentru care s-a sinucis. 

Publicată inițial: 18 octombrie 2007
Adaptare: Cele treisprezece motive (2017)






După moartea ei, Hannah lasă în urmă o serie de șapte casete cu două fețe care detaliază cele treisprezece persoane și evenimente care au făcut ca viața ei să fie imposibil de trăit. La două săptămâni după moartea ei, aceste casete sunt trimise prin poștă cu instrucțiuni pentru a transmite casetele următoarei persoane de pe bandă.
 
Cartea  Cele treisprezece motive  a fost adesea contestată și eliminată din școli și biblioteci, potrivit Asociației Americane de Biblioteci. Cartea a ajuns pe topul celor mai controversate 10 cărți ale ALA în 2012, 2017 și 2018. În cele din urmă, a devenit a treia carte cea mai contestată între 2010 și 2019. 

Articolul de wikipedia dedicat serialului 13 motive   prezintă în amănunt fiecare episod al seriei, cititorul putând să-și facă o idee clară asupra problematicii, mult dezvoltate în film .
Ca urmare a apariției acestui  serial în mai 2017, directorul de curriculum din districtul școlar Mesa County din Colorado a ordonat bibliotecarilor scoată cartea din circulație  datorită unei serii de sinucideri locale. După trei ore de deliberare a bibliotecarilor și a consilierilor, cărțile au fost readuse în circulație când s-a stabilit că cartea nu era de fapt motivul ci mai degrabă  seria TV. Au fost trimise înștiințări părinților din districtul școlar, alertându-i despre posibila influență a seriei.
Cartea a fost contestată deoarece abordează sinuciderea adolescenților, este explicită din punct de vedere sexual, include droguri, alcool și fumat și este considerat nepotrivită pentru grupa de vârstă.

Cariera lui Jay Asher ca autor pentru copii a început în primul său an de facultate, când a scris și publicat trei cărți pentru copii. Deși niciuna dintre cărțile sale pentru copii nu s-a vândut pe parcursul a nouă ani, el a continuat să scrie.
 Asher a continuat să scrie cărți pentru copii, în timp ce a început să scrie cartea Treisprezece motive – prima intrare a lui Asher în literatura pentru adolescenți.
 După ce s-a confruntat cu douăsprezece respingeri, Thirteen Reasons Why a fost în cele din urmă acceptat și publicat la a treisprezecea încercare. Inspirația din spatele poveștii lui Hannah Baker a venit de la un membru al familiei de o vârstă similară care a încercat să se sinucidă. După ce i-a auzit povestea despre cum a văzut sinuciderea ca singura scăpare din durerea ei, Asher a fost profund afectat. Pentru a se asigura că a surprins pe deplin emoțiile personajului principal al poveștii, Hannah Baker, el a adunat informații de la femei despre experiențele lor de liceu. După ce a călătorit la Las Vegas și a participat la un tur audio, a găsit structura prin care dorea să fie spus romanul său - casete. Asher vrea ca cititorii să înțeleagă că deznodământul cărții a avut la bază o decizie conștientă, deoarece povestea lui este mai mult despre modul în care tratăm oamenii.

informații despre 

Citind cartea îmi dau seama că problematica adusă în prim plan este de maximă importanță în cunoașterea adolescenților, a mediului școlar și a abordării discuțiilor în posibile cazuri de risc.



"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării