9 martie 2024

Lecturi de weekend 189

Războiul bătrânilor, John Scalzi apărută la Editura Nemira  în anul 2023.



În ziua in care a împlinit 75 de ani, John Perry a făcut două lucruri. Mai întâi, a vizitat mormântul soției, apoi s-a înrolat în armată.

Vestea bună este că oamenii au cucerit, în sfârșit, stelele. Vestea proastă este că planetele potrivite pentru a fi locuite sunt puține, iar rasele de extratereștri cu care ne luptăm pentru ele sunt numeroase. Așa că luptăm. Pentru a apăra Pământul și pentru a cuceri noi teritorii în spațiu. Departe de casa, războiul continuă de zeci de ani și Forțele Coloniale de Apărare caută întotdeauna noi recruți.

Toată lumea știe ca atunci când ajungi la vârsta pensionarii te poți înrola in FCA. Recrutorii săi nu caută tineri, ci oameni cu toată experiența și cu toate cunoștințele acumulate într-o viață. Odată înrolat, ești luat de pe Pământ și nu te mai poți întoarce niciodată. Semnezi un contract pe 10 ani și dacă vei supraviețui, vei fi recompensat cu o casă pe una dintre planetele-colonii greu câștigate.

John Perry profită de ofertă și pleacă la război, fără să știe ce îl așteaptă acolo. Pentru ca atât adevărata lupta, la ani-lumină de casă, cât și transformarea prin care va trece sunt mult mai grele si mai ciudate decât și-a imaginat.

„Meritul lui Scalzi nu este numai acela ca a scris o poveste extraordinară, ci si ca a revitalizat un subgen literar care părea că nu mai are nimic de spus. RAZBOIUL BATRANILOR este, din punctul meu de vedere, cea mai buna serie military science-fiction.“ (Marian Coman, redactor-șef Armada)

Nu am citit de mult timp o carte science-fiction , pentru că nu le-am mai găsit captivante. Începutul cărții m-a prins și subiectul  m-a prins ... trebuia să fie despre distrugere și război, pentru că suntem o rasă care ne simțim bine doar în distrugere și război.
Textul  este ameliorat cu creativitate povestea de dragoste dintre  noul John Perry  și noua lui soție creată de  adn-ul soției lui moarte.

Deci o poveste despre pensionari remodelați prin neuro-tehnici, care devin luptători fără scrupule în universul dușmănos! 

În 2013, Scalzi a atras atenția mass-media anunțând că va dona 5$ pentru acțiuni caritabile de fiecare dată când se va face referire la el în vreun fel. După ce și alții s-au raliat la demersul său, s-au colectat peste 50.000$ în mai puțin de o săptămână....și iată iar 5 dolari ...





"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării