23 octombrie 2009

25 Octombrie - Ziua Armatei Române


Ziua de 25 octombrie coincide cu eliberarea oraşului de frontieră Carei de forţele armate germane în al Doilea Război Mondial. România a avut după 23 august 1944 o contribuţie substanţială la eforturile de război ale Naţiunilor Unite. Astfel, armata română a realizat apărarea strategică a graniţelor şi a liniei temporare de demarcaţie româno-ungare din Crişana şi Platoul Transilvaniei, impuse prin Dictatul de la Viena din 30 august 1940. Sub acoperirea strategică a românilor, trupele sovietice au parcurs aproximativ 1.000 de kilometri într-un timp foarte scurt şi, fără să întâmpine rezistenţă, au trecut prin strâmtorile din Carpaţii Occidentali şi Meridionali, în Ardeal.În toamna anului 1944, Armatele 1 şi a 4-a române au fost angajate în ofensiva pentru eliberarea părţii de nord-est a României. Obiectivul ofensivei a fost atins între 21 şi 25 octombrie, când forţele inamice au fost alungate din oraşele Carei şi Satu Mare, dincolo de graniţa româno-ungară. Pentru eliberarea oraşului Carei a fost concepută o mare manevră de învăluire, cu patru divizii din Corpul 6 Armată, în timp ce Corpul 2 Armată împreună cu Divizia 11 Infanterie aveau să atace de la sud rezistenţa inamicului din Satu Mare. Atacul a început în seara zilei de 24 octombrie, iar militarii Regimentelor 34 şi 40 Infanterie au angajat lupte de stradă, în aceeaşi noapte, iar în dimineaţa zilei de 25 octombrie au eliberat oraşul Carei.
Eliberarea oraşului Carei, deşi nu este cunoscută ca o victorie militară de mari proporţii, prin semnificaţia sa istorică a devenit un simbol al tuturor bătăliilor purtate de armata noastră de-a lungul vremilor pentru reîntregirea si eliberarea naţională. Ziua de 25 Octombrie 1944 a conturat în faţa opiniei publice naţionale, dar şi a celei mondiale, imaginea unei oştiri hotărîtă să apere, chiar cu sacrificiul vieţii, dreptul inalienabil la integritatea teritorială, independenţa şi suveranitatea României, fixîndu-se în conştiinţa românilor ca data aniversară a armatei noastre.Rememorând acţiunile din toamna anului 1944 in vederea câstigării bătăliei pentru Transilvania, se cuvine sa redăm memorabilele cuvinte înscrise in jurnalul de operaţii al Diviziei 18 infanterie în care, în cuvinte simple, sunt evidenţiate virtuţile militare ale ostaşilor români: “Tu, iubite ostaş român, nu ţi-ai făcut decât datoria către patrie şi deci către familia ta, ca şi înaintaşii noştri. Ţie, care ai ştiut să-ţi dăruieşti sângele tău de român curat, iţi revine meritul în mare parte… “.La rândul lui, ministrul de război - generalul Mihai Racoviţă - in Ordinul General nr. 77 din 26 octombrie 1944, aprecia:”Românii cu mic cu mare, tresaltă la sunetul trâmbiţelor biruitoare, Ardealul a revenit azi prin lupta dreaptă şi jertfa veşnică la trupul din care a fost rupt”.Pe aceleaşi coordonate, generalul Gheorghe Avramescu - comandantul Armatei a 4-a Române - remarca cu o extraordinara intuiţie: “Peste veacuri, veţi fi slăviţi, voi ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul - leagănul românismului”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării