9 octombrie 2009

Comemorarea holocaustului la Biblioteca Gheorghe Sincai Oradea

Miercuri7.10 2009  a avut loc o a actiune complexa, pregatita pe parcursul a multe luni de munca.
"Expozitia documentara, "Traieste si adu-ti aminte "
a dorit, pe cât posibil, să evoce, sub forma unor
fotografii şi a unei aplicaţii multimedia, ceea ce a
câştigat în cultură, arhitectură şi ambianţă socială, iar mai apoi, ceea ce a pierdut comunitatea orădeană prin dispariţia a aproape unei treimi din populaţia oraşului în decursul verii anului 1944", a explicat Ligia Mirişan, directorul bibliotecii. 

"La completarea materialului documentar  au participat mulţi evrei plecaţi în străinătate  , unul dintre ei fiind cercetătorul Daniel Lowy, din Washington, care deţine numeroase informaţii pe acest subiect, iar în curând va scoate şi o carte." ne informeaza doamna Tavaszi Hajnal director de specialitate, cea care a avut initiativa organizarii acestei manifestari.

Blogul pe care au fost incarcate materialele primite.

Colocviul a fost sustinut de :
Gido Attila  de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Cluj Napoca cu "Viata si cultura evreiasca in Oradea Interbelica"
Anca Oltean, Universitatea Oradea, cu Historiographical considerations regardding the situation of Romanian and Hungarian Jews during the period 1945-1953
Mircea Pasca de la Directia Judeteana pentru Cultura , Culte si Patrimoniu Cultural National, cu Habitatul oradean la inceputul secolului XX.
A avut loc in continuare  lansarea de carte Tacerea parintilor de Susan Simpson Geroe - traducere de Florin Crăciun, postfaţă de Corneliu Crăciun  .

Moderator al colocviului a fost colegul nostru Silviu Sana , pe care l-am rugat sa continue intr-un alt post sa povesteasca alte amanunte ale intalnirii.

Concertul  klezmer  a fost foarte gustat de auditoriul format din reprezentanti ai comunitatii evreilor din Oradea  , colegi si cititori si localnici care au dorit sa fie prezenti la eveniment.
Puteti asculta un fragment din concert :

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării