25 aprilie 2010

"Cărţile, ferestre-n ziduri"

Acţiunea de strângere de carte "Cărţile, ferestre-n ziduri" se va derula în perioada 23 aprilie - 23 iunie, iar la final fondul de carte adunat va fi distribuit către 13 biblioteci din zona Salonta: Avram Iancu, Ciumeghiu, Mădăras, Cefa, Nojorid, Girişu de Criş, Sânnicolau Român, Tulca, Tinca, Batăr, Salonta, dar şi în Gepiu şi Toboliu, localităţi unde, deocamdată, nu există o bibliotecă. "Ştiu din experienţa mea de primar că niciodată cartea nu este o prioritate în alcătuirea bugetului local. Noi vrem să venim în sprijinul comunităţilor locale din Colegiul VI şi să strângem cărţi pentru bibliotecile din zonă", a declarat deputatul Sorin Ioan Roman în cadrul conferinţei de presă organizată pentru lansarea proiectului.

Prima etapă a acţiunii a constat în inventarierea tuturor bibliotecilor din Colegiul VI. "Am luat legătura cu bibliotecarii să ne spună ce titluri de carte lipsesc din biblioteci şi am primit din partea profesorilor bibliografia obligatorie pentru elevi", a mai menţionat deputatul, adăugând că, în etapa următoare, vor fi trimise scrisori "către toţi factorii care ne pot sprijini în acest demers, în care vom menţiona locurile unde pot fi trimise cărţile şi titlurile care sunt necesare".

Ca partener în proiect, Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", a precizat că instituţia pe care o conduce va face o donaţie serioasă de carte pentru a putea fi dezvoltate cele 13 biblioteci comunale vizate de proiect.
 Ligia Mirişan a mai precizat că Biblioteca din Cefa este inclusă în cea de-a doua etapă a programului "Biblionet", urmând să fie dotată cu calculatoare de ultimă generaţie, scanere şi imprimante.

 Cărţile pot fi trimise la Cefa, la Biblioteca din localitate, la biroul parlamentar al deputatului Roman sau la şcoli.

________________________________________

Si rezultatul...



La finele lunii aprilie ale acestui an, deputatul PSD de Bihor, Sorin Ioan Roman, a demarat o acţiune de strângere de carte pentru bibliotecile comunale din localităţile Colegiului Uninominal nr. 6 (Salonta-Tinca). Debutul acţiunii a fost unul susţinut, înregistrându-se donaţii de peste 1800 de volume, motiv pentru care acţiunea a fost prelungită, partea a doua neridicându-se însă la nivelul aşteptărilor. Acţiunea a fost finalizată la finele lunii august, cărţile fiind ulterior inventariate, sortate şi  aşezate pentru fiecare destinatar în parte (pachetele pentru fiecare bibliotecă au fost făcute cu sprijinul doamnei Delia Pantea, bibliotecar-metodist în cadrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai din Oradea, în funcţie de fondul de carte pe care-l are fiecare bibliotecă, de solicitările cititorilor). La începutul săptămânii trecute cutiile pline de cărţi aşteptau să ia drumul bibliotecilor, lucru ce s-a întâmplat joi şi vineri.
Conform unui comunicat de presă transmis de Alin Avram, şeful cabinet parlamentar, predarea cărţilor s-a făcut în prezenţa deputatului PSD de Bihor, Ioan Roman, joi fiind transportate cărţile pentru comunele Mădăras, Sînnicolau Român, Toboliu, Nojorid, Gepiu şi Cefa, iar vineri au fost predate cărţile bibliotecilor din Ciumeghiu, Avram Iancu, Batăr, Tulca, Tinca şi Salonta. Comunele care au beneficiat de cea mai mare canitate de carte au fost Gepiu şi Toboliu, comune ce nu au încă bibliotecă comunală. Acestea au primit peste 500 de volume şi asigurări din partea Bibliotecii Judeţene că vor avea tot sprijinul instituţiei pentru realizarea unei biblioteci comunale. Celelalte biblioteci comunale au primit peste 100 de volume în limba română şi aproximativ 50 în maghiară (la comunele cu etnici maghiari) singura bibliotecă comunală care nu a primit donaţii fiind cea din Girişul de Criş unde biblioteca comunală nu mai este funcţională de puţin timp după o hotărâre a Consiliului Local.
La finalizarea acţiunii, deputatul social-democrat Sorin Ioan Roman a declarat: „Mă bucur că pot face ceva pentru comunitatea pe care o reprezint dar sper ca acest mic pas al meu să fie începutul unui marş colectiv şi cei ce au posibilităţi materiale să conştientizeze imporanţa culturii şi să vină în sprijinul bibliotecilor comunale. Ţin să mulţumesc celor ce au donat cărţi în cadrul acestei campanii, mulţumesc conducerii Bibliotecii Judeţene, doamnei Ligia Mirişan şi doamnei Delia Pantea care ne-au sprijinit în această acţiune. Sper ca această acţiune să constituie un început de drum şi să vedem tot mai mulţi oameni sprijinind cultura, sper să conştientizăm că una dintre cele mai mari probleme ale unei perioade de criză este abandonarea culturii, să depăşim momentul şi să contribuim la reglarea acestui aspect”.
Colegiul Uninominal nr. 6 cuprinde 12 comune şi un municipiu, dintre acestea două nu au bibliotecă comunală (Toboliu şi Gepiu), deoarece sunt comune formate de puţin timp şi din cauza lipsei fondurilor aspectul cultural a fost neglijat. Din fericire, în aceste localităţi autorităţile locale sprijină prin toate mijloacele organizarea bibliotecilor comunale aşteptând donaţii din partea oricui.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării