31 iulie 2012

Lecturi de weekend 18

O carte foarte interesanta in care regasesc lumea in care traiesc si eu.  Dincolo de bine si de rau astia suntem, asa cum ne descrie Pascal Bruckner in Tentatia inocentei - editura Nemira, 2005.

"Ce inseamna sa fii adult ideal vorbind ? Inseamna sa accepti anumite sacrificii, sa renunti la pretentii exorbitante, sa inveti ca e mai bine "sa invingi mai degraba dorintele tale decat ordinea lumii"(Descartes)"
Doar ca
" Istoria individului nu este decat istoria abdicarilor succesive, a miilor de siretlicuri prin care el cauta sa scape de sarcina de a fi el insusi", aici ne ajuta abundenta societatii de consum, care creaza senzatia unei sarbatori fara sfarsit. Sistemul de credit al societatilor de consum, unde putem spune ca ne-am integrat si noi,  duce la "ipotecarea viitorului" care nu e nimic pe langa "ametitoarea fericire de a avea imediat tot ce poftesti".

O alta idee este acea ca emigrantii "considera apartenenta la o natiune saraca ca o forma de discriminare si de persecutie; decizia lor de a emigra ...e mai putin determinata de natura guvernarii cat de amploarea prestatiilor sociale si de avantajele  pe care le pot avea acolo".

A aparut o generatie "Mi se cuvine" care doreste ca "aceasta societate sa ne ocroteasca fara sa ne interzica ceva, ....sa fie prezenta pentru noi, fara ca noi sa fim prezenti pentru ea."

Sunt doar cateva fragmente desprinse din uriasul tablou pe care cartea il construieste; mai exista cadre care descriu relatia barbati-femei, care vorbesc despre victimizare la nivel de individ si apoi la nivel de natiune, si multe altele care ne arata cat de superficial traim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării