28 noiembrie 2012

Evocări istorice in asteptarea sărbătorii naționale






Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” a fost azi gazda mai multor evenimente legate de istoria națională.

Vorbim acum despre conferința- Legitimitatea Marii Uniri-1 decembrie 1918, inițiată de Asociația ”Pro România Europeană” Asociația Națională a Cavalerilor de Clio, Asociația cultural patriotică Avram Iancu, Asociația Cultul Eroilor-Filiala Bihor, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Bihor.

Pentru câteva ore aproape toate oficialitățile orașului au fost oaspeții bibliotecii.
Ligia Mirișan, director al Bibliotecii Județene, Cornel Popa, președintele CJ Bihor, Claudia Timofte, șefa cancelariei prefectului, Ionel Vila, secretar al primăriei Oradea, Sorin Curilă președintele senatului Universitații Oradea, au adresat cuvintele de salut și de onoare de a fi gazde sau oaspeți la un asemenea eveniment.

Vorbitori au fost marii noștri istorici orădeni, care țin în sufletele lor idealurile neamului nostru și încearcă să ne readucă în atenție de câte ori au ocazia momente esențiale ale formării noastre ca națiune.

Prof.dr.Viorel Faur a evocat ziua de 1 decembrie ca ”un sfârșit de drum, încheiere a unei opere de adunare a tuturor românilor între aceleași granițe.”A evocat modelele de gânditori, patrioți, prin a căror atitudine și actiune s-a realizat unirea:Ferdinand I, Brătianu, Regina Maria, Iuliu Maniu, Aurel Lazăr și mulți alții.

Col. (r) dr. Constantin Moşincat a vorbit despre rolul armatei în contextul acelor ani.Păstrător al operațiunilor și scenariilor militare a acelor timpuri a întregit imaginea istorică premergătoare Marii Uniri.

Prof. univ. dr. Mihai Drecin a vorbit despre rădăcinle Marii Uniri.Cele trei elemente de referință sunt în opinia distinsului profesor, Arcul Carpatic, Unitatea culturii , civilizației și a limbii, și Unitatea economică. A fost evocat printre altele rolul Băncii Albina din Sibiu, în susținerea pregătirii unei generații de intelectuali care apoi au fost promotorii unirii. Comparația cu actualitatea anului 2012, e jalnică și deprimantă.

Prof. univ. dr. Ion Zainea a închis seria de prelegeri cu rolul lui Aurel Lazăr în pregătirea și realizarea Marii Uniri.

 Evenimentul s-a încheiat cu un moment folcloric susținut de Maria Haiduc.

A consemnat, Delia Pantea

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării