14 noiembrie 2012

Itinerarii în trecut. Conferinţa de istorie bisericească (Piliscsaba 9 noiembrie 2012)


         
   Pe „ruinele” unei foste cazărmi a armatei sovietice, undeva în apropiere de Budapesta, Biserica Catolică din Ungaria a ridicat un complex universitar de marcă, a cărui prestanţă didactică şi ştiinţifică depăşeşte cu mult frontierele etnice şi religioase ale ţării vecine. Este vorba despre Universitatea Catolică „Pázmány Péter” din Piliscsaba, unde, în ziua de 9 noiembrie 2012, am avut onoarea să conferenţiez, în cadrul conferinţei intitulate „Creştinătatea răsăriteană în cultura arcului carpatic”. Organizarea acestui eveniment remarcabil s-a datorat implicării şi devotamentului pr. rector Véghseő Tamás de la Institutul Teologic Greco-Catolic „Sf. Atanasie” de la Nyiregyháza şi prof. dr. Őze Sándor de la Universitatea Catolică „Pázmány Péter” a căror deschidere spre cunoaşterea trecutului Bisericii şi tradiţiilor culturale din estul Europei a făcut posibilă cooptarea unui număr destul de important de cercetători din Ungaria, România şi Slovacia.
            Secţiunea dedicată istoriei, teologiei şi liturgicii s-a desfăşurat sub „auspiciile” cardinalului Pázmány Péter  (1570-1637), chiar în sala de conferinţe a cărui nume îl poartă. Lucrările au fost deschide de Rectorul Institutului Teologic Greco-Catolic de la Nyiregyháza,  dr. Véghseő Tamás, cu lucrarea „Instrucţiunea Barkótzi din 1749”, un regulament ecleziastic din secolul al XVIII-lea, care impunea clerului din Eparhia de Muncaci o disciplină în organizarea parohiilor, a serviciilor liturgice şi a administrării sacramentelor. Despre cărţile liturgice folosite în parohiile Eparhiei Greco-Catolice de Oradea-Mare a vorbit subsemnatul, evidenţiind faptul că folosirea celor tipărite cu alfabet chirilic s-a prelungit până aproape de sfârşitul secolului al XIX-lea, schimbarea acestora, cu cele tipărite în alfabet latin, fiind un proces lung şi anevoios, dar necesar, tocmai pentru o mai bună adaptare la cerinţele modernităţii. 
           O lucrare interesantă din domeniul teologiei liturgice şi a cântului bisericesc a fost cea a profesorului Bubnó Tamás de la Nyiregyháza, intitulată „Irmologhionul de la Sájopálfava”, acesta interpretând un fragment din cântarea „Kyrie Eleison” prezent în lucrarea respectivă. Din domeniul istoriei dreptului canonic, preotul profesor Milan Lach S.J., de la Kosice (Slovacia), a prezentat un regulament de viaţă monastică a călugărilor basilitani din secolul al XVIII-lea, valabil la vremea respectivă pentru mănăstirile de sub jurisdicţia episcopului de Muncaci. Despre acest regulament, care se păstrează în Arhivele Statului de la Muncaci (Ucraina), conferenţiarul amintea cât de importantă a fost asumarea acestuia în toate mănăstirile greco-catolice, între acestea aflându-se şi cea de la Bixad (judeţul Satu Mare), care, în trecut, a fost locuită de călugări basilitani ruteni. Un subiect de istorie recentă a fost dezbătut de preotul profesor Bohács Béla de la Presov (Slovacia) cu lucrarea „Comunităţile maghiare greco-catolice din Slovacia” din prezentarea căruia am reţinut de două referinţe interesante şi importante: prima e legată de localitatea Agcserno - Cierna nad Tisou, declarată, pe timpul comunismului, localitate ateistă-model, căci nu avea biserică, unde, în mod providenţial, după anul 1989, prin efortul comun al locuitorilor s-a construit o biserică care deserveşte astăzi comunităţile romano-catolică, greco-catolică şi evanghelică; a doua, e legată de drama credincioşilor din parohia Barsa, unde autorităţile comuniste au dărâmat biserica, lucru care ulterior, a cauzat mustrări de conştiinţă comandantului militar, şi care, după un timp, şi-a luat viaţa. Conferenţiarul a mai subliniat faptul că aceste parohii de limbă maghiară sunt „pepiniera” Eparhiei de Presov, tocmai pentru că au dat multe vocaţii spre preoţie, lucru care certifică asumarea unui program bun de pastoraţie şi cateheză în mijlocul acestor comunităţi. 
          Tot în domeniul istoriei bisericeşti a conferenţiat şi preotul profesor Janka Gyórgy de la Nyiregyháza, cu o lucrare despre Episcopul de Presov, Ján Vájyi (1882-1911). Remarcabil prin pregătirea intelectuală şi un păstrător fidel al tradiţiei răsăritene, de numele acestui episcop se leagă apariţia revistei eparhiale, îndemnurile liturgico-spirituale date cu ocazia unor sărbători, dar şi reguli precise privind păstrarea arhivei parohiale, stipendiile misale şi purtarea verighetei de către preoţi. Un portret al canonistului Hollós János (1924-2011) a fost zugrăvit de profesorul Szabó Péter, aceasta fiind unul dintre părinţii care au lucrat la conceperea Codului Canoanelor Bisericilor Orientale (C.C.E.O.) şi traducerea acestuia în limba maghiară. 
A urmat apoi secţiunea dedicată culturii şi spiritualităţii armene cu lucrările susţinute de Garaguly István „Emanciparea armeno-catolicilor din Imperiul Otoman şi fondarea Ordinului  Mechitarist de Sebastia”,  Kovács Balint „Călugări mechitarişti în Transilvania (secolul XVIII-XIX-lea)”, Pál Emése „Reprezentări ale Sfântului Grigore Luminătorul în Transilvania” şi Kránitz Péter Pál „Calvarul Lăncii lui Hristos şi dreapta Sfântului Grigore Luminătorul”. La secţiunea istoria ideilor şi artei au conferenţiat Szakács Béla Zsolt, Terdik Silveszter, Puskás Bernadett, Eva Szakalosova, Nagy Márta iar la secţiunea etnie, învăţământ şi confesiune, Polyák Mariann, Ilyés Zoltán şi Simon Zoltán.
            Atât numărul mare de cercetători cât şi diversitatea temelor abordate arată că evenimentul a reuşit să îşi atingă ţiinta, dictonul latinesc, „Bis dat qui cito dat/ Lucrul la timp dăruit preţuieşte îndoit” definind efervescenţa intelectuală din campusul universitar de la Piliscsaba.


Silviu Sana - bibliotecar "Colecţii Speciale" Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării