8 iunie 2013

Lecturi de weekend 24

Asupra acestei cărți, Luni de fiere de Pascal  Bruckner , mi-a atras atenția notița de pe spatele volumului- ” se numără printre cele mai faimoase romane ale secolului XX.  Cartea tratează criza cuplului modern sătul de monogamie..”

Ce temă interesantă mă gândeam . Să vedem care sunt soluțiile de a ieși din astfel de crize. Să vedem un punct de vedere al unui autor cu  care mă gândeam de mai multă vreme să fac cunoștință.

Nici vorbă de așa ceva în roman.
Două cupluri , unul relativ normal (profesori amândoi)- cât de normali mai putem fi în lumea asta,  și un cuplu insolit, un domn cu handicap fizic  și soția lui, o cuceritoare doamnă, se întâlnesc într-o călătorie pe un vapor. Spațiul limitat oferit de vapor crează premizele apropierii și contagiunii.

 Confesiunile licențioase  nesfârșite,  răutățile gratuite, ură fățiș manifestată , umilire, dispreț , atentate la integritatea fizică a partenerului - în cuplul neobișnuit , strică normalitatea celuilalt cuplu.

Finalul transformă cuceritoarea doamnă într-o femeie diformă și desfigurată.
Soțul ei devine fericit că sunt iar pe poziții de egalitate -în anormalitatea lor ciudată-o joacă de-a cum să se răzbune și să-și facă rău unul altuia.

Cuplul normal se dizolvă, uită reperele pe care le avea la începutul poveștii și se pierde în propriile himere- el face închisoare în Turcia (unde sistemul penitenciar este foarte primitiv, iar probabilitatea de a avea parte de o judecată corectă e infimă) - ea se pierde undeva în Orient între droguri și amanți de ocazie.

Și atunci de ce -   ”printre cele mai faimoase romane”?
Atracția nefericirii și a dramei? Predominanța textului care vorbește despre aberații sexuale?Probabil.
O carte bolnavă , zic eu. Bolnavă din lipsă de iubire, pentru că iubirea într-o viață face omul mult mai bun decât este, căutând și găsind frumusețea și armonia .

Un comentariu:

Care este parerea ta?

Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării