25 aprilie 2014

POETUL, CA LUMINA


”Probabil că pentru VIOREL HORJ experiența poetică reprezintă cea mai frumoasă si cea mai sigură investiție a timpului pe care l-a petrecut in lumină.
Posteritatea îl descoperă si re-descoperă cu tot mai multă bucurie, cu acea bucurie plenară pe care doar lucrul bine făcut ți-l dă, fără îndoială.
Există în versurile sale o neostoită plăcere de a-și valorifica vasta cultură, dar si de a descoperi noi si noi forme de experiențe poetice spectaculoase.
Poate de aceea astăzi suntem atat de marcați de versul său, pentru că el a refuzat cu obstinație grotescul, absurdul, cuvantul întamplător,vulgaritatea, ca pe dimensiuni nedemne de actul creației. Pentru VIOREL HORJ, poesisul s-a realizat cu o sfințenie demnă de cele mai minunate  momente ale existenței, cu o aplecare firească spre clasic, pentru că doar așa putea să se apropie de perfecțiune. Poate tocmai de aceea discursul său este unul solemn, lasand locul unei poezii discursive, uneori, dar cu atat mai de apreciat, cu cat claritatea este una din calitățile sale esențiale.
Poetul este un demiurg, un creator de lumi unice, în care spiritul său neliniștit a găsit posibile răspunsuri.
Spiritul clasic al antichității și-a găsit in versurile sale tonalități de cantec, care îl eternizează.Experiențele existențiale fundamentale sunt marcate de neliniști, de intrebări cărora le găsește răspuns in armonia contrariilor.
Poezia lui VIOREL HORJ este dominată de cateva arhetipuri fundamentale: timpul, moartea, obarșiile, toate dezvăluind fragilitatea condiției umane.Evadarea , din timp, din trup,din lume pare să fie condiția esențială a POETULUI, care se întrupeaza intr-un alt spațiu,cel virtual al versului.
Astfel, versul”Prieteni, o prieteni/de sub rouă vă strig” devine emblematic pentru cel care, astăzi, ar fi întregit lumina a 70 de izvoare minunate de rouă.
                                
                       Prof.Ligia Antonia Mirișan,
Director-Manager,
Biblioteca Judeteana ”Gheorghe Șincai” Oradea-Bihor



___________________
Astazi, 25.04.2014 are loc in comuna Draganesti comemorarea poetului Viorel Horj, Nea minti. Ne amintim de dansul   ca  personalitate a culturii locale, poet   si  director adjunct al Bibliotecii Judetene in perioada   1996-1997.



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării