11 iunie 2014

8 IUNIE ZIUA MONDIALĂ A OCEANELOR



Ideea unei zile mondiale a oceanelor a fost înaintata în 1992 de Canada în timpul Summit-ului de la Rio de Janeiro. De atunci a fost sărbătorită neoficial în fiecare an pana în 2009, când Națiunile Unite au declarat oficial 8 iunie Ziua mondiala a oceanelor. 

Ziua Mondiala a Oceanelor a fost declarata oficial de ONU pe 8 iunie, începând din 2009. Conceptul a fost propus pe 8 iunie 1992 de Canada, la Summitul Pământului din Rio de Janeiro, Brazilia. Ziua Mondiala a Oceanelor este o oportunitate de a sărbători în fiecare an apele Terrei, ceea ce oferă ele ca hrana și viata marină însăși. Poluarea globala și pescuitul în exces au dus la scăderea drastica a populației din majoritatea speciilor marine. 




Ziua mondiala a oceanelor este o ocazie foarte buna de a aduce în prim plan starea de sănătate a oceanelor, impactul acestora asupra oamenilor și modalitățile prin care fiecare dintre noi poate contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.


Motive pentru a sărbători Ziua oceanelor:

• Oceanele generează majoritatea oxigenului pe care îl respiram
• Oceanele ne oferă hrana 
• Oceanele reglează clima globala
• Oceanele purifica apa pe care o bem
• Oceanele ne oferă multe din substanțele necesare pentru medicamente

           Ziua oceanelor reprezinta o ocazie buna de a ne informa asupra oceanelor și asupra relației noastre cu ele, de a aduce în centrul atenției rolul important pe care oceanele îl au în viața noastră și ce putem face pentru a le proteja.

          Oceanele acoperă aproape 75% din suprafața planetei, adăpostesc o mulțime de viețuitoare și plante și susțin ciclurile climatice, fundamentul vieții pe Pământ. Fără  oceane viata pe Pământ s-ar stinge.

          Din nefericire, oceanele noastre nu sunt atât de sănătoase pe cat ar putea fi. Pe măsura ce activitatea umana (arderea combustibililor fosili, defrișările, practicile agricole) produce cantități din ce în ce mai mari de dioxid de carbon, oceanele absorb mai mult dioxid de carbon. Rezultatul este ca apele oceanelor se încălzesc și devin mai acide. Cu alte cuvinte, compoziția chimica se schimba afectând ecosistemele marine – plantele, peștii, recifele de corali. Datorita schimbărilor climatice, speciile invazive și bolile se răspândesc în zone noi afectând populațiile marine (ex. populațiile de somon) sau rezervele de hrana pentru mamiferele marine precum balena albastra.

Volumul total al apei existente pe Pământ este apreciata la 1400 milioane km3, din care doar 2,7% reprezinta apa dulce.
În Antartica se găsește 90% din volumul total de gheata de pe glob, cantitatea fiind echivalentă cu debitul tuturor râurilor planetei pe o perioada de 650 ani.





Surse:

http://www.ceasulcuc.ro/eveniment.php?uid=1268088196496
http://izvoarecodrene.blogspot.ro/2013/06/8-iunie-ziua-mondiala-oceanelor.html
http://artapeintelesultuturor.blogspot.ro/2011/06/ziua-mondiala-oceanelor.html

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării