25 iunie 2014

Prietenii Cartii din Cefa - jurnal

16 iunie -  Bun-regăsit! Saptamana trecuta ne-am întîlnit joi şi , la cererea membrilor clubului am vizionat un film. A fost ales filmul Uimitorul Om-Păianjen. Îi mulţumim pe această cale lui Mihai Roman care ne-a asigurat asistenţa tehnică , cu multă răbdare . Vineri , la invitaţia elevilor din clasa a VIII-a am asistat la ultimul sunet de clopoţel al promoţiei 2013-2014 . Festivitatea de absolvire a fost organizată excepţional de conducerea Şcolii Gimnaziale nr. 1 Cefa şi am simţit cu toţii , părinţii , dascălii , copiii , invitaţii emoţiile inerente unui astfel de moment. Mă uitam la absolvenţi şi mă gândeam ce repede a trecut timpul.! Din copiii de odinioară, cu creştetul cât masa au devenit adolescenţi, nişte adolescenţi frumoşi gata de a-şi lua zborul spre alte zări în vederea desăvârşirii lor ca oameni . Dragii mei, să vă fie zborul lin ,urcuşul fără capcane şi drumul vieţii fără piedici! Succes la toate examenele atât la cele şcolare cât şi la cele ale vieţii şi vă asigur dragii mei că vă aşteaptă destule. Vă mulţumesc pentru atenţia voastră şi vă asigur că întotdeauna veţi avea un loc în inima mea!


10 iunie - Bun-regasit tutoror! Ce saptamana frumoasa si bogata am avut in cea de dinaintea Rusaliilor!Luni , 2 iunie , am citit din Aventurile lui Tom Sawyer a celebrului Mark Twain , cel care a incantat copilaria si adolescenta atator si atator generatii , mereu actual , hatrul , comicul si nemuritorul Twain. Joi, am vizionat ( sau mai bine -spus am incercat sa vizionam) un film . Treaba a reusit doar pe jumatate caci nu am avut sonor, asistentul nostru tehnic a promis ca va rezolva problema. Ca sa compensam acest mic neajuns si nu numai de aceea, ci ca rasplata a prezentei lor la clubul de lectura am oferit membrilor cate o carte si o diploma, oferite de Biblioteca Judeteana " Gheorghe Sincai" Oradea tocmai in acest scop. Asadar , o saptamana a bucuriei. Si ca o incununare a bucuriei, au venit Rusaliile , sarbatoarea pogorarii Sfantului Duh , cand , a fost intemeiata Biserica in chip vazut. Duminica, la Sfanta Biserica , Parintele Purtan , ne-a explicat , im maniera dumnealui incofundabila si emotionanta despre semnificatia acestei mari sarbatori iar eu nu pot sa adaug decat: mergegi copii si la Biserica cat de des puteti , nu numai la clubul de lectura. Inainte de a ajunge pe la scoala , adica inainte de a ajunge oriunde am dori , am fost cu totii ma intai la Biserica cand am primit taina Sfantului Botez si de acolo am pornit cu totii in viata.




1 iunie-Saptamana care a trecut a debutat pentru prietenii cartii cu tema dL. Goe propusa de Denisa Andras si s-a incheiat vineri cu premierea anuala a cititorilor fideli care viziteaza frecvent biblioteca si citesc constant. Inainte de premiere am avut bucuria sa asist la activitatile organizate in cinstea Zilei Copilului de scoala gimnaziala nr. 1 Cefa care au constat din intreceri sportive, multe activitati in aer liber , concurs de miss si mister scoala , etc. Exceptionala organizare , am fost mandra si onorata sa fiu invitata sa particip si felicit cadrele didactice pentru atentia si grija cu care se ocupa de elevi. As putea fi intrebata de unde stiu eu, ca doar nu sunt cadru didactic. Asa e dar se vad rezultatele si acestea sunt mai mult decat onorabile. Multumesc pe aceasta cale conducerii primariei Cefa care , ca in fiecare an mi-a alocat fonduri pentru achizitionarea cartilor , d-lui primar Barnau Dumitru , d-nei contabil Mioara Arusoaei pentru realizarea diplomelor , d-nei directoare Alexandra Roman pentru primirea calduroasa si nu in ultimul rand copiilor pentru rabdarea si atentia lor. Nu pot sa inchei fara a-mi exprima admiratia pentru spiritul organizatoric al d-soarei prof. Anca Ioana Martin . Minunata zi a fost cea de vineri petrecuta langa sufletele curate si neintinate ale copiilor. LA MULTI ANI , dragi copii , felicitari si crestere curata , luminoasa si multa intelepciune va doresc


25 mai- Dragi prieteni ai cartii, Am constatat cu bucurie si satisfactie ca suntem " monitorizati" , ca sa zic asa de mai multe persoane si nu ma lasa inima sa nu le multumesc.Dintre dascalii scolii gimnaziale 1 Cefa sunt : d-soara Anca Ioana Martin , d-na Laura-Claudia Chivu , d-soara Ioana Ursu , d-na directoare Alexandra Roman . Interesul domniilor lor pentru clubul nostru de lectura este insa absolut firesc , fiind dascali care se ocupa de multi ani de educarea si formarea tinerei generatii. Surprinzator este insa interesul unei fiice a satului d-na Baicu Lia-Florica , care locuieste in Oradea si a urmarit constanti activitatea noastra , pot spune ca nu i-a scapat nici o postare de-a noastra . Trebuie s-o spun , chiar cu riscul de a ma repeta ca interesul acestora ne motiveaza , incurajandu-ne sa mergem mai departe. Primiti, deci multumirea si recunostinta noastra si va invitam in zilele de luni si joi ale saptamanii intre orele 14,00-16,00 la clubul nostru . Sunt convinsa ca ne veti da idei noi pe care le vom pune in practica. Pana atunci , sa auzim numai de bine.


23 mai- Bun-găsit tuturor! Clubul nostru s-a întrunit şi în această săptămână şi , ca de obicei, membrii propun , pe rând , câte o temă. S-a citit din carea junglei , Moby Dick si File de istorie în opere literare. Înainte de a trece la intâlnirea propriu-zisa , am salutat cu entuziasm şi bucurie reântoarcerea lui Paul Bărnău , care se află încă în convalescenţă şi totuşi a venit să partcipe alături de noi la această întâlnire! Cartea junglei este atât de cunoscută tuturor încât nu am să insist asupra pasajelor lecturate. Ceea ce a plăcut mult tuturor a fost a doua temă propusă de Laurenţiu Morar şi anume Din copilăria lui Ştefan Cel Mare şi Ştefan cel Mare şi Vrâncioaia a lui Dumitru Almaş.Trebuie subliniat faptul că toţi cei prezenţi au fost la înălţime şi dacă aş alege dintre ei un exemplu aş comite o nedreptate . Toţi vin la club cu bucurie şi foarte punctuali. Despre clubul nostru a aflat şi coordonatoarea bibliotecilor comunale doamna Delia Pantea şi nu mică mi-a fost mirarea când m-a sunat pe telefon să-mi spună că Biblioteca Judeţeană " Gheorghe Şincai " din Oradea oferă 100 volume de carte pentru cei care au demarat programe de lectură şi putem să mergem să le ridicăm . Vor fi oferite în dar pe parcurs , în special celor care vor participa la lecturile de vară. Sper sa nu întrerupem activitatea chiar dacă unii copii , vor fi desigur plecaţi temporar din localitate în vacanţa de vară. Am explicat iar cuvintele ale căror înţeles nu l-am perceput şi ne-am bucurat împreună de câteva ore pline de bucurie sufletească şi mai râzand , mai glumind am învăţat din nou câte ceva. Sa nu vă miraţi clubul nostru nu este o adunătura de ciocli sa stam încruntaţi , râdem , ne distram , glumim si învăţîm. Un sfârşit de saptămână luminos , cu pace , linişte şi bucurii de tot felul vă doresc.


 Tema zilei de 12 mai a fost una istorică şi anume Moş Ion Roată şi Unirea şi Moş Ion Roată şi Cuza- Vodă. Vă mai aduceţi aminte de boierul care le explica ţăranilor ce este Unirea? Am citit cu toţii , pe rând şi apoi am tras învăţămintele nesesare căci , clubul nostru nu se axează numai pe citit mecanic , ideea este că fiecare carte citită transmite ceva şi noi încercăm împreună să descifram tainele " acelui ceva" printr-un fel de dezbatere a termei zilei. Este o plăcere şi o încântare să-i vezi la lucru pe copiii care fac parte din club . Pun suflet şi pasiune în ceea ce fac dar , bineânţeles că ne mai şi distrăm că doar n-o să stăm posomorâţi.Văzut-aţi dumneavoastră copil posomorât ? Ar fi trist , veselia , buna dispoziţie şi şotiile fac parte din farmecul copilăriei după cum ne-a învâţat marele nostru Ion Creangă . Tocmai de aceea îi iubesc , îi preţiuesc pe fiecare în parte. Am primit o critică de la unul dintre membrii caruia i-am scris numele greşit . Insuşindu-mi critica ,fac cuvenita rectificare : nu este SOBOU Flavius ci SABAU FLAVIUS . Numai bine tuturor.


9 mai -Bun-regăsit tuturor! Datoriră unor probleme tehnice la calculatoarele Biblionetului în această săptămână nu am facut un raport de activitate pentru clubul nostru * Prietenii cărţii *. Asta nu înseamnă că noi am încetat activitatea , dimpotrivă ni s-au alăturat doi membri noi: Ionuţ Balog şi Flavius Sobou. Au primit * botezul * prin diferite teste şi l-au trecut ambii cu bine fiind răsplătiţi cu aplauze . Sper că nu vi se pare ceva ciudat în faptul ca noii-veniţi sunt supuşi unor probe dar membrii * Prietenilor cărţii * ţin la statutul lor şi nu admit între ei decât persoane serioase şi punctuale şi apoi toţi am fost supuşi unor teste chiar şi batrâna lor bibliotecară. Întalnirile au fost două în această săptămână şi anume luni , 5 mai şi joi 8 mai şi au fost fructuoase. Luni , la propunerea Oliviei Filip am început cu Imnul Naţional al României * Deşteaptă-te Române *. A fost un moment solemn , emoţionant şi înălţător în acelaşi timp! S-au citit versuri la alegerea membrilor , multe , multe versuri , proză , proverbe , atlase geografice . Propunerea temei de joi a facut-o George Mihuţ şi a ales Legendele Olmpului . Am constatat cu acest prilej că unul dintre noii noştri membri Ionuţ Balog este bine informat la acest capitol. I s-au pus întrebări şi a raspuns cu propmptitudine drept pentru care a fost felicitat şi aplaudat la scenă deschisa . Nici Flavius nu a fost scutit de teste dar Flavius e un copil aparte şi nu prea ai cu ce să-l blochezi , mintea lui lucrează într-un ritm alert. Cuvintele noi au fost iarăşi pe * ordinea de zi * şi le+am descifrat împreună înţelesul . Mulţumesc tuturor membrilor pentru punctualitate , seriozitate , participare activă şi vă asigur de respectul , răbdarea şi dragostea mea necondiţionată. Promit să postăm şi fotografii care să ilustreze mai bine activitatea noastră.Până atunci vă doresc numai bine tuturor şi vă îndemn , indiferent de vârsta şi statut social să deschideţi o carte şi n-o să vă pară rău!


Luni, 28 aprilie ne-am întâlnit din nou noi toţi Prietenii Cărţii . Am hotarât , de comun acord, sa lăsăm lucrurile serioase de o parte şi să ne amuzăm. Ei, acum să nu credeţi că nu am fost totuşi serioşi şi nu am învăţat câte ceva şi azi...dimpotriva, dar am facut-o glumind. Avem în bibliotecă un mic almanah şcolar cu glume, snoave, poveşti cu talc, ghicitori , proverbe. Se pare că Prietenilor Cărţii le plac mult proverbele şi le dau dreptate. Este un mijloc rapid , eficient şi succint de a învăţa noi lucruri despre caracterul uman , calităţilei şi defectele inerente firii omeneşti, nu credeţi? Tot în acel mic almanah erau şi nişte teste de cultură generală aşa că am avut prilejul de a ne verifica cunoştinţele dobândite. Am descifrat tâlcul " cuvintelor noi " ...am pus intenţionat ghlimelele , cuvintele sunt vechi de când lumea , doar că acum le pricepem mai bine înţelesul.Din vorba în vorba am trecut la sinonime, omonime, Am fost asistati de doua persoane din comună care s-au abătut intâmplător pe la noi şi au fost plăcut impresionaţi de ceea ce se întâmplă Hodişan Alex şi Ardelean Samuel care pot conforma că la noi lucrurile sunt serioase.Şi chiar cu riscul de a mă repeta sunt mândră să enumăr membrii clubului nostru de lectura care se trensformă încet-încet într-un club de cultură. Eu sunt: Mihuţ George, Târb Denisa, Andrei Raul, Mihuţ Teodora, Filip Olivia , Balaj Lucia , Silaghi Robert, Voloşeniuc Ioana,David Sorana,Sfâcă Iulia,Hahade Larisa , Morar Laurenţiu , Balaj Darius , Sturz Alexandru Şuteu Giulia , cărora li s-au alăturat de curând Andras Denisa, Andrei Robert, Marius Târb şi Horvath Marian.

Scânteia clubului a fost aprinsă în urmă cu o lună , la sugestia lui Paul Bărnău şi a Teodorei Mihuţ şi aşa cum la deschiderea Olimpiadelor , sportivii duc flacăra olimpică din mână în mână pâna la un nivel de unde sa fie văzută de toţi am preluat si noi flacăra aceasta şi sper că nu o vom lăsa să se stingă.Îi dorim cu toţii însănătoşire grabnică lui Paul şi îl aşteptăm cu mare drag să se reântoarcă printre noi. S-auzim de bine !

Azi, 17 aprilie clubul nostru s-a întrunit din nou. Am mai aşezat o cărămida peste fundaţie şi sperăm ca încet-încet lucurrile să prindă contur. Am avut printre noi un elev din Oradea , IANCU MIHNEA , care fiind în vacanţă la Cefa, a dorit să asiste la o întrunire de-a noastră şi să vadă cum se desfăşoară . A fost plăcut impresionat şi a promis să vină ori de câte ori va putea. Azi, propunerea spre lectură a fost făcută de DENISA TÂRB. S-a citit din Alice în Ţara Minunilor a lui Lewis Caroll şi iar am învăţat cuvinte noi , precum şi înţelesul lor. Mihnea le-a explicat câteva noţiuni despre longitudine şi latitudine , despre ce este un telescop , cum arată şi la ce serveşte acesta. Profit de această ocazie sa le mulţumesc tuturor celor care ne-au încurajat să mergem mai departe. Nici nu am visat să primim atâtea îndemnuri de a continua şi mai profit de ocazie pentru a dori tuturor ca sărbătorile pascale să vă lumineze casele şi inimile cu pace, sănătate,belşug şi nenumărate bucurii. LA MULŢI ANI ŞI UN PAŞTE FERICIT TUTUROR.

Joi , 2 aprilie 2014 , a luat fiinţă clubul Prietenii cărţii Cefa la iniţiativa unui grup de elevi de la şcoala gimnazială nr. 1 Cefa. Grupul se întruneşte în zilele de luni şi joi ale săptămânii între orele 14,oo şi 15,00 unde citim proză , poezii , ghicitori , piese de teatru, fragmente din cărţi desigur. Rostul acestui grup este acela de întoarcere la valorile fundamentale ale omului, de a ne readce aminte de pronunţia corectă a cuvintelor, de a cinsti cartea. Sunt mândră ţi onorată să fac cunoscute numele iniţiatorilor acestui grup : MIHUŢ TEODORA, BĂRNĂU PAUL , MIHUIŢ GEORGE, DAVID SORANA , BALAJ LUCIA , TÂRB DENISA, SILAGHI ROBERT , MORAR LAURENŢIU, AMDREI RAUL. Fac precizarea că, aceştia sunt demult abonaţi constanţi şi fideli ai bibliotecii , iubitori de carte cu toţii. Cea mai longevivă abonată este DENISA TARB care din primii ani de şcoală n-a întrerupt legătura cu biblioteca . O notă aparte pentru GEORGE MIHUŢ cel mai activ membru al nostru de pană acum, pentru excepţionala dicţie a SORANEI DAVID. Fiecare membru îşi aduce contribuţia sa. Ei au creat această pagină, ei au postat fotografiile, au pus suflet în tot ce au făcut. Atat deocamdată , va promitem sa revenim cu noutăţi.


ii gasiti la  adresa-  Prietenii Cartii Cefa
Notitele sunt scrise de bibliotecar- Lucia Bordas

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării