3 iunie 2014

Ziua Bibliotecii Municipale „Teodor Neș“ Salonta


         În fiecare an, la sfârșitul lunii mai îl comemorăm pe patronul spiritual al instituției. Din 1992 biblioteca publică din Salonta poartă numele profesorului, omului de cultură Teodor Neș (26 martie 1891, Mădăras – 29 mai 1975, București), personalitate marcantă a învățământului și culturii bihorene în perioada interbelică.
De-a lungul anilor, la manifestările In memoriam Teodor Neş, am avut deosebita plăcere de a avea ca invitaţi personalităţi ale culturii bihorene.
         Programul din acest an s-a desfășurat în data de 29 mai. La început, o elevă de la Colegiul Național „Teodor Neș“ a prezentat pe scurt viața și activitatea patronului spiritual al instituției în care studiază.
Domnul prof. Teodor Neș, strănepotul patronului nostru ne-a împărtășit din amintirile tinereții lui, alături de unchiul său la București.
Am avut onoarea de a prezenta publicului din Salonta pe doamna Sabina Măduța din Oradea, scriitoare, editoare. Doamna Măduța a vorbit despre editura Florile dalbe, pe care a avut-o la București, a evocat personalitatea poetului Vasile Voiculescu și a recitat din versurile proprii dedicate lui „Acatist de dragoste eternă. Poetului Îngerilor V. Voiculescu“.
         La sfârșitul anului se împlinesc 130 de ani de la naşterea poetului, scriitorului, medicului Vasile Voiculescu (27 noiembrie 1884 – 26 aprilie 1963).
Elevii clasei a X-a C de la colegiu au pregătit un moment literar și au recitat din versurile lui Vasile Voiculescu și ale doamnei Măduța.
         Doamna Sabina Măduța a donat cărți bibliotecii noastre dar și colegiului, pentru a le oferi ca premiu elevilor.
La sfârșitul programului ne-am deplasat la bustul din apropiere pentru a depune o coroană de flori. Deoarece chiar în această zi s-a sărbătorit și Înălțarea la cer a Domnului și Ziua Eroilor, o parte dintre invitați s-a deplasat la statuia lui Avram Iancu, unde s-a desfășurat parastasul de pomenire.



Ne-a onorat cu prezența domnul primar Török László, prof. Dánielisz Endre, istoricul nostru local, cetățean de onoare al orașului, prof. Iulia Lăzăroiu, fosta directoare a bibliotecii, bibliotecari, profesori și iubitori de carte.


                                                                                     Rugină Irina,

                                                                           bibliotecar responsabil

Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării