Prima intalnire a fost pentru introducere , cunoastere si planificare.S-a raspuns la intrebari, cum croim, cine ne ajuta, de unde facem rost de material, cum incepem....
Am consultat plansele aduse anul trecut da Alina Giurgiu. Am cusut foarte putin, am ascultat mai mult pentru ca a fost alaturi de noi domnul Sanislav .
Profesorul Alexandru Sanislav e cunoscut ca dascăl de sport, acum pensionar şi îşi dedică viaţă obiectelor ancestrale. Totul pentru a le transmite celor care sunt dornici să-l asculte că „dacă nu-ţi înţelegi trecutul, nu înţelegi nici prezentul şi nu poţi să-ţi faci planuri pentru viitor”. Profesorul Sanislav prezintă o expoziţie care are două laturi: o latură artistică reprezentată de fotografiile diverselor simboluri realizate de Harris Walman, redactorul-şef al reputatei reviste Photo Magazine şi o latură ştiinţifică care e în fapt o conferinţă despre simboluri. Pasiunea profesorului de sport pentru istorie e una ieşită din comun şi nu se rezumă doar la latura de speacker. Bihoreanul a început să repare case ţărăneşti dintr-un cătun părăsit de pe Valea Drăganului, din Alunu. Acolo a deschis şi un muzeu în care le prezintă străinilor trecutul românilor. Resortul care i-a declanşat lui Alexandru Sanislav a fost o vizită, într-o delegaţie oficială în Italia, la Altamura, Bari. „Acolo într-un mic muzeu am aflat chestiuni uluitoare despre ţara mea, chestiuni pe care nu le ştiam, deşi eram pasionat de istorie. Am venit în ţară şi am discutat cu profesorii de istorie. Nu învăţaseră nici ei în facultate aceste lucruri despre poporul lor. Am mers în biblioteci, am luat cărţi, am citit: Virgil Vasilescu- Semnele cerului. Cultură şi civilizaţie carpatică, dar şi ce a scris reputatul istoric american Maria Gimbutas, care a schimbat istoria Europei susţinând că cea mai mare civilizaţie Europeană era aici, pe Valea Dunării”. Din acel moment Alexandru Sanislav a fost preocupat de simboluri şi a vrut sa afle ce reprezintă ele. ...
Pledoaria profesorului a pornit si aseara de la axioma că: „o imagine e cât o mie de cuvinte, iar un simbol face cât o mie de imagini”.
Despre cruce, semnele cusute/ scrise pe bluzele populare :
„Acestea au înţeles ca sunt două linii care se intersectează, în condiţiile în care pentru orice creştin Crucea e totul: viaţă, învăţătură, jertfa lui Hristos. Oamenii şi-au încrustat porţile cu simboluri pentru a apăra spaţiul sacru al familiei, la fel simbolurile de pe toiagul ciobanului sunt prezente ca să-l protejeze împotriva demonilor şi a spiritelor rele, e rugăciune. Din păcate azi vedem aşa numiţii intepreţi populari împopoţonaţi cu costume cu flori imense, cu paiete care nu au simboluri geometrice aşa cum purtau strămoşii noştri, nu au nimic cu ţăranul român. Atunci când oamenii vor înţelege că aceste simboluri au ceva sacru, atunci nu-şi vor mai bate joc de cântecul popular, de costumul popular, aşa cum nimeni nu-şi permite să schimbe un cuvânt din Biblie, din Coran”, a concluzionat Alexandru Sanislav.
O pledoarie pentru autentic, pentru ca lucrarea inceputa in acesta seara sa fie una magica nu una obisnuita.
Urmatoarea intalnire- 23 noiembrie 2017.