25 noiembrie 2017

Lecturi de weekend 87




John Boyne este scriitor irlandez născut la 30 aprilie 1971 în Dublin. A scris cincisprezece romane și diverse povestiri scurte. Romanul său Băiatul cu pijamale în dungi   a devenit bestseller cu nouă milioane de exemplare vândute. După roman a fost făcut un film .
Romanele sale au fost publicate în 51 de limbi

Băiatul cu pijamale în dungi este o povestea unui băiețel naiv de nouă ani pe nume Bruno care ne relatează viața  și necazurile lui de copil care crește într-o familie bună în Berlin,  cu mama lui, o femeie elegantă, sora Gretel, adolescentă ”un caz fără speranță” și tatăl său, un ofițer în cadrul armatei naziste.

Al Doilea Război Mondial, este în desfășurare iar tatăl lui Bruno primește un post de comandant al unui lagăr de concentrare- Out-Wiht. Familia se mută într-o locuință mohorâtă în vecinătatea unor garduri imense cu sârmă ghimpată care împrejmuiesc niște colibe sărăcăcioase în care locuiesc foarte mulți oameni, toți îmbrăcați la fel în pijamale dungate.

Băiatul  nu dorește decât să-și facă prieteni și să înțeleagă lumea din jurul lui să-și revadă prietenii rămași la Berlin, să fie iubit și înțeles de tatăl lui.

Textul ca și conținut rămâne la nivelul puterii de înțelegere a copilului de 9 ani. Tristețile, răzvrătirile, nemulțumirile, părțile de adevăruri descoperite sunt cele ale unui copil, care vede lumea în alb și negru și pe care nu îl interesează frământările mondiale.
El dorește doar prieteni și îl cunoaște pe  Shmuel, un băiețel evreu, slab, murdar și chel, care locuiește de cealaltă parte a gardului.
Ei doi au un fel propriu de a înțelege  și a trăi realitatea  în care ocazional reușesc să se bucure împreună . Descriind prietenia lor  autorul reușește să crească  dramatismul scrierii.

 Finalul este tragic, la fel ca și conținutul cărții, doar sugerat, autorul evită cuvintele mari, dramatice,  explicite, lasă pe fiecare cititor să găsească în mintea lui neinocentă, bombardată de realitățile istorice, deznodământul.

Copii vor rămâne pentru totdeauna în bula lor de inocență, prietenie și speranță nealterată de spaime concrete.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării