26 noiembrie 2017

Ziua Porţilor Deschise la Filiala Decebal

Joi, 23 noiembrie 2017, s-au desfăşurat şi la Filiala Decebal mai multe activităţi, cu prilejul Zilei Porţilor Deschise organizate de Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" din Oradea.
De la ora 11 am început prima activitate, numită sugestiv „Semne cusute”, practic o şezătoare, la care au răspuns prezent aproape 20 de cititoare constante ale filialei noastre. „Senioarele” au fost entuziasmate de tema prezentate, contribuind fiecare cu propriile amintiri legate de portul popular, de păstrarea identităţii şi autenticităţii acestuia, de păstrarea tradiţiei populare în funcţie de zona sau regiunea în care s-au născut şi au trăit o perioadă a vieţii. S-a făcut o paralelă între ce a însemnat port popular „atunci” şi ce a mai rămas din el „acum”, ce materiale s-au păstrat, tipurile de cusături şi aţe folosite. Discuţiile s-au încins, pro şi contra, ieri faţă de azi, „socializarea” cum ar spune ziariştii a fost la maxim. Ne-am bucurat să o revedem pe fosta noastră colegă Rozalia Varga, care respectând tema, ne-a prezentat o carte publicată de Editura „Casa” (unde fosta noastră colegă activează ca voluntar), carte ce prezintă diferite modele populare, materiale de cusut, cusături şi împunsături. Pe firul acestei teme, doamna Beatrice Alecse, o mai veche cititoare de-a noastră pe care o cunoaştem de aproximativ 20 de ani, ne-a prezentat un album editat de Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, ce ilustrează autentice costume populare, album realizat în anii ’70 ai secolului trecut (adică XX pentru neiniţiaţi în ale calendarului). Atmosfera a fost liniştită şi caldă, la propriu şi la figurat, oamenii s-au cunoscut, unii pentru prima oară, alţii nu, şi-au găsit teme şi subiecte comune de discuţie, amintiri, impresii din trecut. Să nu uităm că la această şezătoare „feminină”, au participat şi 2 seniori, domnii Tiberiu Seremy şi Stelian Coandă, care s-au simţit plini de energie şi voie bună.  













Doamna Varga prezintă cartea Ed. Casa


Doamna Alecse prezintă albumul cu costume populare
















Domnul Coandă spunând şi glume













După ora 13, am premiat cititorii fideli ai filialei noastre, unii din ei, sau mai bine zis ele, fiind cititori constanţi "decebalişti" încă din anul 2000, de la deschiderea filialei. Dedesubt, puteţi vedea câteva poze cu cititorii noştri fideli.
Agneta Precup

Elvira Coandă











Elena Scarlat

Beatrice Alecse



Olga Brânduşe



Angela Moraru



Tiberiu Seremy



Eleonora Marina
















Mai târziu, după orele 15 am organizat un fel de concurs numit Găseşte cartea în bibliotecă, în cadrul căruia cititorul îşi alegea un semn de carte pe baza căruia trebuia ulterior să şi găsească cartea la raft. Un astfel de cititor, ce tocmai îşi alegea un semn de carte puteţi vedea în poza următoare.

Şerban Husaru

Şi ca o mică încheiere, putem spune că toţi participanţii la activităţile din 23 noiembrie s-au simţit foarte bine în filiala noastră, majoritatea fiind de acord să participe şi anul viitor la astfel de evenimente non-formale.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării