11 noiembrie 2017

Lecturi de weekend 86

Cartile prezentate in notita de astazi au puncte  comune , chiar daca vin de pe meleaguri diferite- un scriitor japonez si o scriitoare  cameruneză ce scrie în limba franceză.

Prima carte este  J fiinta sexuala de Kenzaburo Oe, aparuta la Editura Polirom in 2014 


Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura 1994, Kenzaburo Oe (n. 1935) este unul dintre marii prozatori japonezi ai secolului XX si un clasic al literaturii universale. Din opera sa editura Polirom a publicat recent romanele Stirpiti raul de la radacina, impuscati copiii si 17.


J, protagonistul romanului lui Kenzaburo Oe, este un tinar care se izoleaza treptat de sotie si de prieteni, luptindu-se cu demonii propriei sexualitati si cu o tragedie din trecut. J evolueaza pe doua fundaluri distincte: o cabana de vacanta dintr-un catun indepartat de pescari, in care satenii ameninta tacut o femeie vinovata de adulter, si, pe de alta parte, o metropola cu un ritm al vietii trepidant, unde fiecare mijloc de transport in comun poate deveni un loc in care sa-ti descoperi esenta. In oricare dintre situatii, personajul penduleaza intre homosexualitate si perversiune, intre intimitate si spatiu public, intre adevar si simulacru. Cum realitatea cotidiana i se pare din ce in ce mai mult o amagire, J se pierde in lumea chikan-ilor, agresorii sexuali din mijloacele de transport. Povestea lui nu este insa spusa cu mila sau dispret, ci cu profunda empatie, autorul reusind sa surprinda in chip magistral zonele gri de incertitudine care constituie insasi natura umana.



A doua carte este Femeie Goala Femeie Neagra. Roman erotic african de Calixthe Beyal aparuta la editura TREi in anul 2007
Născută în Camerun, Calixthe Beyal a fost recompensată cu Grand Prix du roman de l'Académie Française, Prix François Mauriac de l'Académie Française, Grand Prix de l'Unicef, Prix tropique, Grand Prix Littéraire de l'Afrique Noire, este tradusă în numeroase limbi şi cunoscută în străinătate, în Statele Unite ale Americii cărţile ei fiind studiate în universitate. A mai scris şi romanele: Maman a un amant, 1993; Assèze l'Africaine, 1994; Les Honneurs perdus, 1996; La petite fille du réverbère, 1997, etc.




Irene este o negresa dintr-un satuc african, nimfomana si hoata.  Personajul incearca sa para complex , dar singura zona de manifestare a personalitatii ei este cea sexuala,  dorintele ei carnale sunt de nestavilit .In 100 de pagini  sunt descrise scene foarte explicite de sex. Comunitatea o ucide la sfarsitul povestii  pentru ca la inceput ar fi furat cadavrul unui bebelus, transportat de mama lui intr-un sac.


Singurul lucru care pot sa-l spun despre  aceste lecturi  e ca am luat cunostinta de continutul cartilor.Cu siguranta nu sunt carti scrise dupa reteta pe care o dau cursurile de scriere creativa.
Am invatat un cuvant nou, chikan-  agresor sexual din mijloacele de transport, si am vazut modul de actiune.
Am inteles din nou ca scriitorii  cauta in cartile lor sa-si rezolve propriile nevoi/ traume/ manifestari onirice...si creaza personaje care traiesc pe un singur nivel, cel sexual in cazul de fata pe care il discuta in toate felurile incercand sa-l exorcizeze. Pe mine cititor care nu sunt atunci   cand lecturez in acel mod de simtire si de vietuire ma cam contrariaza.
Pe un cititor care nu are repere existentiale foarte clare il poate traumatiza pe termen lung o astfel de lectura.



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării