11 ianuarie 2018

Biblioteca Municipala „Teodor Neș“- anul 2017

 

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „TEODOR NEȘ“

SALONTA


RAPORT DE ACTIVITATE – ANUL 2017



Activitatea principală a Bibliotecii Municipale „Teodor Neș“ Salonta în anul 2017 a fost acțiunea de verificare a fondului de carte – inventar. Biblioteca deținând un fond de carte de aproape 100 mii de unități de bibliotecă, inventarul început la sfârșitul anului 2016 a fost finalizat în noiembrie 2017. Cu această ocazie s-au întocmit tabele pe calculator cu principale date ale cărților: număr inventar, autor, titlu, sala în care se află cartea. Au fost date jos de pe raft toate cărțile pentru verificare, au fost șterse rafturile, s-a făcut curățenie în săli. Cu acestă ocazie au fost scoase din circuit cărțile foarte deteriorate sau cu conținut foarte depășit, și s-a întocmit lista cu propunerea de casare pentru 5730 de cărți. Inventarul s-a realizat cu biblioteca deschisă pentru public, conform orarului de funcționare.

În cursul anului 2017 Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta a avut 917 utilizatori activi, dintre care 176 utilizatori noi înscriși și 741 cu fișa de cititor vizată din anii anteriori.

Au fost difuzate 41048 documente, din care 35260 volume au fost împrumutate la domiciliu, iar 5788 publicații – lucrări de referință, ziare, cărți, colecția Monitor oficial – au fost consultate în bibliotecă. Volumele restituite de cititori și cele consultate pe loc au fost intercalate pe rafturile sălilor de împrumut și depozite. Pentru recuperarea cărților împrumutate cititorii restanțieri au fost somați prin trimiterea înștiințării de restituire a publicațiilor, prin telefon sau prin rețelele de socializare. Pentru a putea fi împrumutate în continuare cărțile cu foi desprinse au fost recondiționate prin mijloace proprii (lipite, legate).

Zilnic s-a ținut evidența PROBIP a activității și evidența primirii abonamentelor la presă și la Monitor oficial.

Au fost asigurate materiale bibliografice solicitate de elevi, studenți, adulți pentru întocmirea referatelor din diverse domenii și pentru diferite concursuri. Am dat îndrumări cu privire la folosirea unei bibliografii și la alegera lecturii potrivit vârstei, profesiei, preferinței.


În cursul anului 2017 au fost înregistrate în bibliotecă 531 volume, în valoare totală de 12842.00 lei. Dintre acestea 115 volume, în valoare totală de 327.00 lei, au fost primite ca donații de la persoane fizice și juridice. Cu aceste donații colecția bibliotecii s-a îmbogățit cu multe titluri noi, pe care nu le-a deținut încă. Cele care nu au fost potrivite pentru înregistrare în bibliotecă, fiind vechi și în stare mai precară, au fost puse la dispoziția celor care au intrat în casa scării.

Din fondul alocat pentru achiziția de cărți și publicații în 2017 au fost cumpărate 416 volume în valoare totală de 12515 lei, astfel:

  • în limba română: 265 volume în valoare totală de 6186.27 lei;

  • în limba maghiară: 149 volume, în valoare totală de 6307.67 lei;

  • în alte limbi: 2 volume, în valoare de 21.06 lei.

Cărțile au fost achiziționate de la următoarele societăți:

- SC Librăriile Humanitas SA – Librăria din Oradea;

- SC Editura Niculescu SRL – București;

- Grup Editorial Litera SRL – București;

- Editura Polirom SA– Iași;

- SC Bibliofil GKR – Târgu-Mureș;

- SC KDIL SRL – Zalău;


Pentru achiziția de carte s-a studiat oferta editorială de pe internet, din librării, cele primite prin poștă sau e-mail. La achiziție s-a ținut cont de solicitările cititorilor, de bibliografia școlară, de ofertele editoriale, de preț și de reducerile acordate.

Cărțile achiziționate și cele primite ca donații au fost prelucrate biblioteconomic, conform clasificării zecimale universale. Li s-a întocmit evidența primară în Registru de mișcare a fondului și evidența individuală în Registru inventar. Au fost scrise de mână fișele pentru catalogul alfabetic și sistematic și au fost intercalate în sertarele respective ale catalogului.

Titlurile cărților înregistrate în bibliotecă sunt introduse periodic pe lista fondului de carte, care apare pe pagina web a Primăriei Municipiului Salonta.

S-a lucrat în continuare la prelucrarea electronică a cărților prin programul Biblioteca, achiziționat în anul 2012.


În luna decembrie s-au achitat abonamentele pentru anul 2018 la ziare și reviste, în valoare totală de 2062.90 lei, astfel:

  • Monitor Oficial, partea I-a – 1310.00 lei;

  • Crișana – 260.00 lei;

  • revista de cultură Familia (Oradea) – 84 lei;

  • revistele Várad și Biharország –75.00 lei;

  • Bihari Napló – 189.90 lei;

  • Revista Biblioteca – 144.00 lei.

La 31 decembrie 2017 fondul de carte al bibliotecii a fost de 100050 volume în valoare totală de 205424.53 lei.


Fondul de carte al bibliotecii a fost popularizat și prin amenajarea periodică a vitrinelor cu expoziții de carte (în total 47) marcând astfel aniversările și comemorările fiecărei luni.

În cadrul serviciului Biblionet internetul a fost folosit de 759 ori. Utilizatorii au fost îndrumați la folosirea calculatoarelor, la găsirea informației și au fost supravegheați în sală. O perioadă de timp serviciul Biblionet nu a funcționat din cauza lucrărilor, modificărilor efectuate în sala respectivă de Societatea Culturală „Arany János“.


În cadrul animației culturale în anul 2017 au avut loc următoarele activități cultural-educative cu cartea:

La 24 februarie a avut loc o prezentare de carte.

Ziua Liricii Maghiare, 11 aprilie, a fost sărbătorită în colaborare cu Asociația Pensionarilor de Protecție Socială din Salonta.

La 21 aprilie am avut o triplă sărbătoare. Sub egida Anului Arany am adus un omagiu marelui nostru poet Arany János, am sărbătorit totodată cartea de Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor și Ziua bibliotecarului. La eveniment au participat colegii noștri bibliotecari din județ și o delegație de la Biblioteca Județeană din Békéscsaba. Am prezentat invitaților viața și opera poetului Arany, am vizitat Muzeul Memorial, parcul cu statui, casa poetului și centrul orașului.

Activitățile cultural-educative din luna mai au fost dedicate proiectelor implicate în Săptămâna Școala altfel. Cu această ocazie ne-au vizitat preșcolarii de la Grădinița Făt-Frumos, însoțiți de doamnele educatoare Burcău Mădălina, Marișcaș Adriana, Toma Mariana; Domokos Sarolta, Kádár Ilona, Megyesi Ildikó, Szakács Beáta. Elevii au fost însoțiți de doamnele învățătoare Casa Lavinia, Illyés Beáta, Takó Csilla. Preșcolarii și elevii au vizitat sălile și depozitele bibliotecii, au vizionat filme de desene animate, au răsfoit cu interes cărțile puse la dispoziția lor și au răspuns la întrebările bibliotecarilor.

Tot în cadrul programului Școala altfel, am fost invitată de doamna ed. Nica Ecaterina la Grădinița Prichindel, unde am prezentat micuților câteva cărți cu povești, le-am citit, după care ei au desenat după povestea ascultată.

De Noaptea Muzeelor (24 iunie) biblioteca a fost deschisă pentru public între ora 14.00 – 19.00.

În zilele 16, 17, 18 august în curtea muzeului a avut loc spectacolul Visul unei nopți de vară, cu artiști din Budapesta. Seara biblioteca a fost deschisă pentru ei, deoarece înaintea începerii spectacolului, în ferestrele bibliotecii au improvizat un mic spectacol pentru publicul care se aduna.

În perioada vacanței de vară a avut loc concursul Lecturi de vară.

În data de 5 octombrie ne-au vizitat elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Bonitas Oradea, secția Salonta, însoțiți de profesorii Balogh Éva Zita, Kőrösi Ildikó, Kovács Elisabeta-Iuliana, Rătean Imola și voluntara din Belgia, doamna Carolien van der Langenberg.

În data de 8 decembrie avut loc la bibliotecă întâlnirea cititorilor cu scriitorul Cselenyák Imre din Ungaria, autorul romanului biografic (Áldott az a bölcső) despre Arany János.

În data de 22 decembrie 2017 a avut loc premierea participanților la concursul Lecturi de vară, concurs la care au participat elevi și studenți (în total 21).

În cursul anului biblioteca a fost vizitată de grupuri de elevi și preșcolari din Salonta și Ciumeghiu, însoțite de cadrele lor didactice, de un grup de bibliotecari din Debrețin și Békéscsaba (Ungaria).

Activitățile Cercului iubitorilor de poezie, condus de prof. Pelok Gabriella, dedicate aniversărilor culturale ale lunii, s-au desfășurat lunar.

Pentru activitățile care s-au desfășurat în incinta bibliotecii au fost contactate cadrele didactice, au fost pregătite materialele (cărți, proiector, prezentări în power-point) și a fost reamenajată sala.


La 1 martie am vizitat Biblioteca Județeană din Békéscsaba (Ungaria) și am participat la deschiderea expoziției Arany János.

La 2 martie am participat la toate programele zilei, dedicate aniversării bicentenarului nașterii poetului Arany János. Am depus în numele bibliotecii o coroană de flori la statuia lui Arany.

La 24 aprilie colectivul a participat la o întâlnire profesională la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai“ Bihor – Oradea, unde această bibliotecă a primit o plachetă pentru activitatea de excelență pentru anul 2016.

În perioada 5-7 iulie, colega Szenkó Melinda a participat la Miskolc (Ungaria) la Conferința Asociației Bibliotecarilor Maghiari.

În cursul anului 2017 colectivul bibliotecii a fost prezent la diferite acțiuni culturale organizate în Salonta: expoziții de artă, lansări de carte, comemorări, concurs de recitare, conferințe, spectacole, decernare de distincții, etc.


Activitățile care au avut loc la bibliotecă în cursul anului 2017 au fost consemnate pe paginile bilingve ale ziarului local Jurnal salontan și pe blogul bibliotecilor bihorene (www.bibliotecibihorene.blogspot.com).

Datele statistice ale activității Bibliotecii Municipale Teodor Neș Salonta sunt comunicate Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai Bihor – Oradea și Institutului Național de Statistică.




Salonta, Bibliotecar

        Iliș Maria




Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării