12 ianuarie 2018

Delegati bihoreni la Alba Iulia





Ardelean, Justin1 (1865-?). Avocat, fost deputat și prefect al județului.



S-a născut în Chișindia (jud. Arad) în anul 1865, într-o familie de intelectuali, unde tatăl său a fost învățător. A studiat în Oradea, Arad, Brașov, Budapesta, Pojon și Beiuș. În perioada studiilor de la Budapesta s-a susținut prin vocea sa extraordinară de bariton, fiind angajat în cadrul Teatrului Național Maghiar. Și-a finalizat studiile juridice în anul 1904 în Budapesta, ulterior deschizându-și un cabinet de avocatură în Oradea.
În paralele cu activitatea sa juridică, s-a implicat în viața culturală a românilor din Transilvania și Ungaria. Astfel, în anul 1892 a lansat foaia umoristică și de satiră ”Vulturul”/”Vulturul Ardelean”, ilustrațiile din acest periodic fiind desenate chiar de el.
În timpul Primului Război Mondial, în anul 1915, la 50 de ani, a fost înrolat și trimis pe front timp de doi ani. În anul 1919 a căzut prizonier în mâinile trupelor bolșevice, dar, datorită gărzilor orășenești maghiare, a fost salvat alături de alți români. Odată cu intrarea Armatei Române în Oradea, la cererea autorităților orașului, a primarului Rimler Karoly, Iustin Ardelean a fost unul dintre delegații care a întâmpinat Armata Română condusă de generalii Moșoiu și Holban, cerând acestora protecția militară a orașului în fața trupelor bolșevice.
A fost apreciat de orădeni pentru spiritul său conciliant și patriotic, în anul 1920 populația orașului alegându-l delegat pentru Parlamentul României.
În anul 1922 a fost numit Prefect, lucrând atât pentru binele românilor cât și al minorității maghiare.
A fost un împătimit al sportului, fiind președintele Asociației Sportive din Oradea timp de mai mulți ani.


Fehér Dezsó, Bihor – Biharmegye, Oradea-Nagyvárad Kulturtörténete és Öregdiákjainak emlékkönyve, Oradea, Sonnenfeld Adolf, 1933-1937. p. 499-500.



1 Biografie tradusă de Dr. Silviu Sana, bibliotecar, Colecții Speciale, Biblioteca Județeană ”Gheorghe  Șincai” Bihor




Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării