29 ianuarie 2018

Protagonisti ai Unirii

Cosma, Gavril1 (1866-?). Notar.


S-a născut în anul 1866 în orașul Beiuș, unde a frecventat școala primară și apoi Gimnaziul greco-catolic de băieți. Examenul de bacalaureat l-a susținut la Nyiregyhaza (Ungaria). A urmat apoi studii de economie la Klosterneuburg (Austria), la sfârșitul cărora s-a hotărât să devină avocat. A urmat cursurile Academiei de Drept din Oradea și la Cluj și-a susținut licența. Doctoratul în drept l-a susținut la Budapesta. În anul 1894 s-a reîntors în Beiuș unde și-a deschis un cabinet de avocatură. A lucrat temporar și în Vașcău.
A fost devotat cauzei naționale românești. În această privință, a sprijinit școala primară ortodoxă din Beiuș și a fost unul dintre fondatorii internatul român pentru românii ortodocși din Beiuș. Câștigând încrederea românilor din zona Beiușului, a fost delegat la Adunarea Națională de la Alba Iulia în 1 decembrie 1918, fiind ales în 1919 senator în Parlamentul României.
Pentru meritele sale, a fost decorat cu ordinul Steaua României în grad de ofițer și cu ordinul Răsplata Muncii cl. I.


Sursa:
Fehér Dezsó, Bihor – Biharmegye, Oradea-Nagyvárad Kulturtörténete és Öregdiákjainak emlékkönyve, Oradea, Sonnenfeld Adolf, 1933-1937, p. 650.



1 Biografie tradusă de Dr. Silviu Sana, bibliotecar, Colecții Speciale, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării