27 ianuarie 2018

Lecturi de weekend 93

Cartea dl. Alex Stefanescu, Mesaj catre tineri - Redescoperiti literatura, aparuta la editura Curtea Veche, Bucuresti, 2014 ;


„Această carte reprezintă o ultimă încercare a mea de a trezi interesul tinerilor pentru literatură. Sunt prea în vârstă ca să mai fac și alte încercări. Când eram copil și am descoperit literatura mi s-a părut ceva atât de frumos, încât am hotărât, cu un egoism ingenuu, să nu mai vorbesc nimănui de existența ei. Voiam ca literatura să rămână numai a mea. Odată cu trecerea anilor am ajuns, dimpotrivă, să doresc ca toată lumea să se bucure de frumusețea literaturii. Cum să te uiți la o auroră boreală fără să-i chemi și pe alții să o vadă?”

 Din  volum:
Lectura reprezinta tocmai o placere ritualizata, din categoria celor evitate in vremea noastra. Ca sa citesti o carte trebuie sa cunosti o suta de mii de cuvinte (nu doar trei sute , cate sunt folosite, in mod curent , in conversatii).Sa dai, meticulos,pagina dupa pagina, sa urmaresti cu privirea rand dupa rand si sa-ti reprezinti in minte situatiile descrise cu ajutorul cuvintelor . Un asemenea efort de reprezentare nu faci cand urmaresti, pasiv , imaginile care se perinda pe ecranul televizorului.
Si apoi literatura are ritmul ei, care nu poate fi accelerat de nimeni.
Alte capitole :  De ce nu inteleg unii oameni literatura
                        Literatura este text si nu conteaza unde anume gasim acest text: intr-o carte sau pe monitorul unui computer
                        Nu este suficient sa ai talent ca sa fii scriitor ; de aici citam
"Talentul este o conditie sine qua non , dar nu este suficienta"
"In afara de talent si de o cultura bine insusita "intrata in sange", este nevoie de o credinta aproape religioasa in literatura, de o dorinta de afirmare dusa pana la spirit de sacrificiu, de rezistenta psihica, de imaginatie, de spirit de observatie , de intelegere a psihologiei celuilalt, de curiozitate intelectuala, de curaj artistic, de luciditate, de spirit critic, de o anumita cruzime in reprezentarea oamenilor, de un egoism de artist in relatiile cu cei apropiati, de exclusivitate in pasiunea pentru literatura..."

                Cate ceva despre literatura romana
                 Cum traieste un  om care traieste pentru literatura (confesiuni)

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării