22 ianuarie 2018

Protagonisti ai Unirii

Popa, Teodor1 (1887-?). Avocat             
             

Membru de seamă al Partidului Național Țărănesc, Popa Teodor s-a născut în anul 1887 în satul Felcheriu, județul Bihor. Studiile gimnaziale le-a făcut la Beiuș, Brașov și Sibiu. Studiile de drept le-a făcut la Oradea și apoi la Cluj, unde, în 1921, și-a susținut doctoratul. Examenul pentru avocatură l-a susținut în anul 1913 la Târgu Mureș. Și-a deschis un cabinet de avocatură în Oradea și în perioada războiului a activat ca avocat.
La sfârșitul războiului a fost ales președinte al Corului ”Hillaria” și membru al ASTREI. În momentele izbucnirii revoluției bolșevice, din anii 1918-1919, a fost ales membru al Consiliului Național Român și în această calitate, a fost trimis de către românii bihoreni dincolo de linia de demarcație, la Ciucea și apoi la Sibiu pentru a transmite salutul bihorenilor generalului Traian Moșoiu. A luptat pentru ca în administrație să fie introdusă limba română.
În anul 1919 a fost ales deputat în Parlamentul de la București, fiind ales și în 1928 și în 1932. A fost membru în diferite structuri bisericești ortodoxe. A fost membru fondator al Casei Naționale și al ASTREI din Bihor.


Sursa:
Fehér Dezsó, Bihor – Biharmegye, Oradea-Nagyvárad Kulturtörténete és Öregdiákjainak emlékkönyve, Oradea, Sonnenfeld Adolf, 1933-1937, p. 717.


1 Biografie tradusă de Dr. Silviu Sana, bibliotecar, Colecții Speciale, Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” Bihor 

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării