27 februarie 2019

STIM- de ce bate inima la Pocola

A 4-a întâlnire în cadrul proiectului Ora sa STIM. La biblioteca comunală Pocola grupa de vârstă 3-6 ani au participat un Nr de 11 copii. Tema de azi a fost ,,De ce bate inima?" Am citit în interiorul corpului uman. Am ascultat cu stetoscopul cum bate inima in mod normal și cum bate o inimioara după efort, frica, bucurie.







Ora să ȘTIM

             La invitația doamnei profesoare Tănase Maria ne-am  deplasat în data de 27.02.2019 la GPP nr. 42 pentru o nouă activitate din cadrul programului "Ora să ȘTIM".
             De această data le-am prezentat copiilor cartea " Tati, te rog, adu-mi luna de pe cer". Copii au fost încântați de ilustrațiile din carte și de materialele prezentate de noi cu diferitele faze ale lunii, apoi au încercat să deseneze scara uriașă cu ajutorul căreia să ajungă la lună, dar și luna văzută pe cer în diferite ipostaze.
             În final, au promis că seara se vor uita împreună cu părinții lor să vadă luna pe cer.








Ora Sa STIM la Astileu

Autobusul Magic- in interiorul corpului uman


Elevi cu varstele intre 7 si 10 ani




Activitatea 4 a avut loc în data de 25.02.2019 la Scoala primară din loc. Aștileu, la clasa a III-a, cu un nr. de 6 copii, grupa 6-10 ani, alături de d.na învățătoare Tunduc Lucreția, unde am citit cartea Autobuzul magic-în interiorul corpului uman-






Crocodilul si dentistul si paianjenul cel harnic la grupa de varsta -3-6 ani.

Bibliotecar- Bogdan Nicoleta








22 februarie 2019

Crocodilul si dentistul la Chislaz

Activitatea a treia la Biblioteca Chislaz , judetul Bihor , Proiectul Ora să „ȘTIM”
A fost citită cartea :Crocodilul și dentistul.
Ce este dentistul și teama de a merge la dentist.
Din carte am învățat că e bine să ne spălăm pe dinți să îi menținem sănătoși , să nu lăsăm dulciurile  si chipsurile să îi afecteze.
E bine câte odată să consultăm un dentist să prevenim afecțiunile și să avem grijă să nu îl „mușcăm”, pe dentist ,  în timpul consultației.
Grupa mică de vârstă, prof.înv. Monica Negruț


Bibliotecar- Madalin Tiriteu




Ora să ȘTIM la Filiala Decebal (IV)

Tema zilei de azi a fost „Corpul uman”. Cele două fetiţe care au venit împreună cu mamele lor, au predat cărţile şi au împrumutat altele, îndeosebi enciclopedii şi am început să discutăm pe marginea desenelor din acestea. Pornind de la natură şi mai concret de la mămăruţele roşii (pentru că una din fetiţe avea cercei în formă de mămăruţă), am ajuns la interiorul corpului uman, la circulaţia sângelui în corp. Ele făceau conexiuni şi legături vizavi de circulaţia sângelui comparând-o cu o imensă autostradă suprapusă, în care maşinile circulau în toate direcţiile, întocmai ca sângele, pentru a ajunge la destinaţii diferite. Am comparat desenele din mai multe cărţi cu aceeaşi temă şi anume: Misterele corpului uman, Cunoştinţe esenţiale – Corpul uman şi Prima mea enciclopedie Larousse – corpul omenesc. Fetiţele care au participat la această activitate au 4, respectiv 5 ani. Atmosfera a fost relaxată, aşa că la final ne-am oprit la cărţile cu prinţese şi zâne.



21 februarie 2019

Cele mai frumoase 50 de biblioteci ale lumii (II)

Biblioteca Juridică a Senatului statului Iowa din Des Moines, S.U.A.
Biblioteca Juridică sau de Drept a Senatului statului federal Iowa din America e una din cele mai frumoase biblioteci în care cineva ar vrea „să se piardă”. Spaţiul interior al acestei biblioteci, refăcut în stil renascentist în 1880, se desfăşoară pe cinci niveluri unite de scări în spirală, făcute din fier forjat, iar lambriurile şi etajerele ce adăpostesc cărţile sunt făcute din lemn de nuc şi frasin. Pardoseala şi pereţii placaţi cu marmură, candelabrele cu cristale, dau impresia unei atmosfere de bogăţie şi linişte, necesară uneori în studierea cărţilor de drept. Designul interior al acestei biblioteci a fost realizat, bineînţeles tot în secolul al XIX-lea, de arhitecţii americani John C. Cochrane şi Alfred H. Piquenard, de asemenea ei au proiectat şi clădirea Senatului din Iowa. 
Senatul statului Iowa
Interior din Biblioteca Juridică a Senatului din Iowa














Scări în spirală din biblioteca din Des Moines
Biblioteca Parlamentului Canadian din Ottawa
Din 1876 Parlamentul Canadian are o clădire ce adăposteşte nu numai cărţi rare şi chiar incunabule, ci şi opere de artă, artefacte şi periodice deţinute de parlamentarii canadieni de-a lungul timpului. Construită în stil gotic victorian (victorian pentru că era chiar în perioada domniei reginei Victoria a Marii Britanii, de care, pe atunci, aparţinea Canada) biblioteca a fost proiectată de arhitecţii canadieni Chilion Jones şi Thomas Fuller. La colecţiile şi periodicele acestei biblioteci au acces doar parlamentarii canadieni şi personalul ce-i ajută în desfăşurarea activităţii lor zilnice, de asemenea biblioteca le livrează zilnic parlamentarilor informaţiile necesare bunei desfăşurări a activităţii lor politice şi în plus informează publicul cu privire la hotărârile şi legile noi aprobate de parlament. Pereţii exteriori ai bibliotecii sunt construiţi dintr-un amestec de materiale ce dau un aspect policolor acestei frumoase anexe a parlamentului canadian, benzile de ardezie verde şi violet se combină perfect cu gresia roşie de Potsdam. Acoperişul clădirii se termină cu o cupolă înconjurată de 16 contraforturi de tip gotic. 
Biblioteca parlamentului canadian
Principala sală de lectură din Biblioteca parlamentului canadian













Biblioteca Publică din Los Angeles, California
Interiorul Bibliotecii din Los Angeles e de-a dreptul admirabil, mai ales datorită frumoasei picturi murale ce decorează pereţii principalei săli, pictură realizată de artistul Dean Cornwell, ce reprezintă în patru secţiuni distincte istoria statului California. Clădirea originală, ce a fost inaugurată pentru public în 1926, a fost proiectată de arhitectul neogotic american Bertram Grosvenor Goodhue, el combinând în realizarea bibliotecii elemente arhitecturale egiptene şi mediteraneene. Renovarea şi expansiunea ulterioară a clădirii realizată între 1980 şi 1990 i-a dat acesteia un nou look de tip Beaux-Arts.
Intrarea sudică a Bibliotecii Publice din Los Angeles


Interior din Biblioteca Publică - Los Angeles













Una din frescele ce ilustrează istoria Californiei


Biblioteca Publică din Vancouver, Canada
Clădirea cu şapte nivele a Bibliotecii din Vancouver aduce un pic din atmosfera cetăţii eterne (adică Roma), datorită formei sale ce seamănă foarte mult cu faimosul Colosseum. Biblioteca, inaugurată în 1995, construită din beton armat şi sticlă, constituie împreună cu Turnul Clădirii Federale principalele clădiri ce înconjoară Piaţa Bibliotecii din Vancouver. Ambele clădiri sunt opera unui consorţiu format din două firme de arhitectură: Safdie Architects şi DA Architects (prima e o firmă internaţională cu filiale în mai multe ţări, iar e doua e o firmă locală, canadiană). 
Biblioteca Publică din Vancouver
Sala computerelor din Biblioteca Publică Vancouver














Secția de copii a bibliotecii din Vancouver
Terasa de pe acoperișul bibliotecii Vancouver













Biblioteca Bodleiană din Oxford, Anglia
Oraşul universitar englez Oxford nu duce lipsă de clădiri frumoase şi faimoase, dar fără îndoială una din cele mai cunoscute e cea numită mai demult Camera Radcliffe, ce a adăpostit iniţial Biblioteca Ştiinţifică Radcliffe, unde acum funcţionează sala de lectură a Bibliotecii Bodleiene, una din cele mai vechi biblioteci de acest tip din Europa. Biblioteca aceasta a fost construită în secolul al XVIII-lea şi a fost numită după principalul finanţator al clădirii, medicul John Radcliffe. Biblioteca, deschisă pentru public în 1749, a fost proiectată de arhitectul englez James Gibbs (ce nu are nici o legătură cu personajul Gibbs din serialul american de televiziune NCIS), în aşa-zisul stil Paladian Englez. Clădirea în sine e cel mai vechi exemplu de bibliotecă de formă circulară din tot Regatul Unit. 
Biblioteca Bodleiană din Oxford
Interiorul Bibliotecii Bodleiene














Biblioteca Abaţiei Saint Gall din oraşul elveţian Saint Gallen
Biblioteca Abaţiei Saint Gall, ce conţine peste 160.000 de cărţi şi manuscrise (cele mai vechi fiind scrise în secolul al VIII-lea d.C.) e una din cele mai importante biblioteci monastice din lume. Primele clădiri ale abaţiei, printre care şi cea a bibliotecii au fost construite încă din timpul regelui Carol cel Mare (768 – 814), şi figurează pe lista clădirilor protejate de fondul UNESCO pentru patrimoniu universal, iar ulterior unele au fost reparate şi refăcute, arhitectul austriac Peter Thumb realizând o sală de lectură în stil Rococo, ce simbolizează una din cele mai frumoase monumente în stil baroc ale Elveţiei. Pereţii acestei săli sunt decorate cu numeroase picturi, basoreliefuri şi lambriuri. 
Interior din Biblioteca Abației Saint Gall
Arfetacte egiptene din Biblioteca Abației Saint Gall













Biblioteca Cerritos Millennium din California
Biblioteca Cerritos Millennium, situată în suburbia Cerritos din sud-estul oraşului Los Angeles e una din cele mai moderne biblioteci din lume, fiind şi prima clădire din S.U.A. acoperită la exterior cu panouri din titan. Deseori, a fost numită de specialişti „Biblioteca Experienţelor” pentru că ea găzduieşte nu doar clasicele săli de lectură şi depozite de carte, dar şi săli de expoziţii, un acvariu plin de rechini ce înoată printre corali, săli de expoziţie dedicate artei moderne şi săli cu teme de ştiinţă. Dacă copiii mai mici merg în sala de lectură unde pot vedea rechinii din acvariul apropiat, elevii mai mari şi studenţii pot citi şi învăţa (într-o linişte deplină) în Sala de Lectură a Lumii Vechi ce s-a inspirat din designul european de secol XIX, sala fiind dotată cu candelabre şi şeminee. Această bibliotecă e opera arhitecţilor firmei californiene Charles Walton Associates şi a fost „predată” publicului în anul 2002
Biblioteca Cerritos Millennium
Intrarea în secția de copii a bibliotecii Cerritos












Interiorul secției de copii a bibliotecii Cerritos
Sala de nunți a bibliotecii Cerritos













Biblioteca Centrului Cultural Harold Washington din Chicago, S.U.A.
Biblioteca publică a Centrului Cultural Harold Washington din Chicago, ce se „întinde” pe zece nivele e opera arhitecţilor locali Hammond, Beeby şi Babka. Biblioteca în sine e un amestec de stiluri arhitectonice diferite, stilul Beaux-Art reprezentat de granitul de la bază şi cărămizile din pereţii clădirii fiind combinat cu stilul Manierist utilizat la elementele decorative ce înfrumuseţează geamurile şi acoperişul. Biblioteca în sine a fost inaugurată în 1991, dar doi ani mai târziu a fost înfrumuseţată cu un nou acoperiş din aluminiu, proiectat de arhitectul Kent Bloomer. Acest acoperiş are încastrat în el, ca un basorelief, diferite tipuri de seminţe şi bufniţe ce veghează înţelept asupra lor (chestia cu bufniţele se pare că e o referire la trecutul agricol al statului Illinois, ele păzind seminţele de rozătoare). 
Biblioteca Harold Washington - Chicago
Bufniță "înţeleaptă" - detaliu de pe acoperiş














Secţia de copii a bibliotecii din Chicago
Sala de nunţi a bibliotecii Washington














Biblioteca Universităţii Coimbra din Portugalia
Biblioteca Universităţii din oraşul portughez Coimbra are un corp de clădire foarte frumos şi vechi, construit în secolul al XVIII-lea, numit Biblioteca Barocă Joanina, bibliotecă finisată şi inaugurată pentru studenţi în 1728. Cele trei camere, ce formează această veche bibliotecă, adăpostesc peste 70.000 de volume de cărţi, ce sunt depozitate pe rafturile ce ajung la înălţimea a două etaje. Pentru construirea rafturilor amplasate pe pereţii acestei biblioteci, a lambriurilor ce decorează de asemenea aceste camere s-a folosit doar lemn de stejar. Uşile, lemnăria geamurilor şi mesele principalei săli de lectură sunt fabricate din lemn de tec
Biblioteca Universităţii Coimbra
Interior din biblioteca Universităţii Coimbra
Biblioteca Anne şi Jerome Fisher a Artelor Frumoase, Universitatea Pennsylvania din Philadelphia
Biblioteca Anne şi Jerome Fisher, a fost proiectată de arhitectul american de sfârşit de secol XIX Frank Furness. Biblioteca e construită în stilul gotic veneţian şi a fost inaugurată în 1890. Pereţii exteriori construiţi din cărămidă roşie readuc în memoria vizitatorilor ei faţadele fabricilor din Philadephia, de la sfârşit de secol XIX. Iniţial, în această clădire se găsea întreaga bibliotecă a Universităţii Pennsylvania, dar odată cu expansiunea acesteia în secolul al XX-lea, şi construirea a noi clădiri pentru bibliotecă, aici au rămas doar cărţile de artă, arhitectură, planificare urbană şi regională, design urban şi conservare istorică. Toate geamurile clădirii sunt ornate cu citate din marele Will, adică William Shakespeare, citate ce au fost selectate de fratele arhitectului, Horace Howard Furness, ce era profesor la Universitatea Pennsylvania. Numele actual al acestei frumoase clădiri istorice, vine de la principalii donatori ai fondurilor cu care biblioteca a fost renovată între 1987 şi 1990, soţii Anne şi Jerome Fisher (industriaş din industria uşoară, mai precis magnat al fabricilor de pantofi).
Biblioteca Anne şi Jerome Fisher
Sala de lectură a bibliotecii













Student al Universităţii Pennsylvania învăţând în sala de lectură


Biblioteca Mănăstirii Strahov din Praga
Oricine vrea să citească Biblia în Praga trebuie să viziteze mănăstirea Strahov. Biblioteca din această mănăstire are mii de ediţii tipărite ale Bibliei, plus alte sute de cărţi religioase rare, foarte valoroase. În plus, frescele şi stucaturile ce ornează principala sală a bibliotecii aduc anual sute de mii de turişti fascinaţi de frumuseţea acestui lăcaş de cultură. Biblioteca a fost inaugurată pentru public în 1679, aici studiind pe atunci studenţii facultăţilor de teologie, filosofie şi drept. În 1950, după ce comuniştii au confiscat mănăstirea, biblioteca a devenit sediul Muzeului Naţional al Literaturii, iar după Revoluţia de Catifea din 1989, toată mănăstirea, nu numai biblioteca, a fost renovată şi restaurată. 
Mănăstirea Strahov din Praga
Biblioteca mănăstirii Strahov - Praga













Biblioteca Universităţii de Artă din Braunschweig, Germania
Biblioteca, sub formă de cub, ce are la exterior faţada construită din sticlă, a fost finalizată şi predată publicului în anul 2002. Această bibliotecă a fost proiectată de arhitectul mexican Ricardo Legorreta, şi la construirea ei s-au folosit materialele pavilionului mexican de la Expoziţia Mondială din 2000 de la Hanovra. Practic, biblioteca e un cub inserat în alt cub, faţada de sticlă fiind doar peretele exterior ce lasă lumina să ajungă liber la al doilea cub (de culoare roşie) interior, ce constituie biblioteca propriu-zisă. Frumuseţea ideii de cub în cub e ilustrată mai ales noaptea, după cum se poate observa în imaginea de mai jos. 
Biblioteca Universităţii de Artă - vedere diurnă
Biblioteca Braunschweig - vedere nocturnă
















Sala de lectură a Universităţii Braunschweig


Biblioteca Filologică a Universităţii Libere din Berlin, Germania
Biblioteca Facultăţii de Filologie a Universităţii Libere din Berlin e fără discuţie una din cele mai atractive instituţii de cultură pe timp de noapte, datorită luminilor interioare ce crează pe tavanul bibliotecii un efect de tablă de şah. Biblioteca de patru etaje, a fost proiectată de firma internaţională de arhitectură Foster + Partners. Clădirea, inaugurată pentru public în 2005, a primit şi o poreclă originală, biblioteca fiind numită de localnici „creierul Berlinului”, datorită formei sale şi rolului jucat de ea în informarea studenţilor ce-i calcă pragul. 
Exteriorul Bibliotecii Filologice din Berlin
Interiorul Bibliotecii din Berlin














Sala de lectură a bibliotecii din Berlin

Biblioteca din Berlin văzută noaptea












Biblioteca şi Centrul de Resurse a Universităţii Edith Gowan din Perth, Australia
Biblioteca şi Centrul de Resurse a Universităţii din oraşul de pe coasta de vest a ţării cangurilor, s-a vrut de la bun început a fi un fel de „acasă departe de casă”. Arhitecţii firmei Jones Coulter Young, ce au proiectat această originală clădire, au precizat de la bun început ce au vrut să realizeze: „Fiecare studiază în mod diferit, şi dacă cel mai confortabil mod de a studia e s-o faci acasă cu un laptop, un prieten, o cafea şi o gustare, de ce să nu fie posibil acest lucru aici?” De aceea, încă de la inaugurare (anul 2006) clădirea conţine o cafenea şi un „salon de cercetare şi învăţare” unde studenţii pot sta să înveţe în linişte, chiar şi în week-end. Jaluzelele de culoare albă şi galbenă ce ornează pereţii exteriori nu doar că dau un aspect interesant clădirii, ci ele şi apără de soarele puternic biblioteca de la antipozi. 
Biblioteca Universităţii din Perth
Sala computerelor din biblioteca Universităţii Perth














Biblioteca Centrală din Kansas City, Missouri, S.U.A.
Biblioteca Centrală din Kansas City are forma unui enorm raft de cărţi şi a fost proiectată de firma de arhitectură 360 Architecture. Forma clădirii constituie şi o atracţie pentru turişti şi în acelaşi timp le sugerează trecătorilor ce se găseşte în interiorul clădirii, adică multe, multe cărţi. Biblioteca, a fost numită de localnici şi „Raftul comunitar” pentru că pe partea sudică sunt ilustrate, cu ajutorul unor panouri gigantice ce imită cotorul unei cărţi, titlurile a 22 de cărţi, aceste titluri fiind alese de cititorii fideli ai bibliotecii. Raftul comunitar a fost inaugurat în anul 2004 odată cu deschiderea bibliotecii în clădirea actuală. 
Biblioteca Centrală - Kansas City
Intrarea principală a bibliotecii din Kansas City













Biblioteca Mănăstirii St. Florian din oraşul austriac Sankt Florian
Orice bibliofil ce trece prin acest oraş trebuie să viziteze Biblioteca mănăstirii cu acelaşi nume, frumuseţea ei fiind dată şi de fresca din principala sală, dar şi de modul clasic, de stocare a cărţilor pe rafturi ce ajung până la tavanul sălii. Clădirea construită în secolul barocului, adică al XVIII-lea, a fost proiectată de arhitecţii austrieci Jakob Prandtauer şi Johann Gotthard Hayberger şi a fost inaugurată în 1750. Majoritatea celor 150.000 de volume ale bibliotecii sunt tipărite înainte de secolul al XIX-lea, şi, pentru că are aproape 1.000 de incunabule apărute înainte de 1501, cărţile acestei biblioteci sunt doar de referinţă, adică nu pot fi împrumutate, deşi publicul poate avea acces la ele, în anumite condiţii. 
Biblioteca Mănăstirii St. Florian


Biblioteca Publică din Halmstad, Suedia
La proiectarea acestei biblioteci din Halmstad, arhitecţii danezi ai firmei Schmidt Hammer Lassen s-au inspirat din natură, cu care clădirea interacţionează în mod armonios. Biblioteca construită mai ales din beton şi sticlă, are o formă de semicerc ce înconjoară pe o parte un uriaş castan situat în faţa clădirii. Biblioteca, inaugurată pentru public în 2006, are pe lângă sălile specifice unei biblioteci, o cafenea şi o sală mare de expoziţii. Acoperişul, plat, al bibliotecii, e „garnisit” cu o adevărată păşune de iarbă ce izolează ecologic clădirea şi ajută la drenarea apei de ploaie. 
Faţada bibliotecii din Halmstad
Sala de lectură a bibliotecii Halmstad


Biblioteca din Halmstad văzută ziua
Biblioteca din Halmstad văzută noaptea














La scrierea acestei a doua părţi din articol, m-am inspirat din următoarele surse de internet:
27. http://www.uc.pt/en/bguc
Prof., bibliotecar Florin Miheş.




Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării