15 octombrie 2020

Webinar dedicat bibliotecarilor



Webinarul “Building networks of allies” este primul dintr-o serie de intalniri dedicate conectarii  dintre bibliotecari si profesionisti din Europa Centrala si de Est, Caucaz, si regiunea Marii negre si a Marii Caspice . Gazda a fost Ovidiu Hristu Condurache, Venture Representative at Ashoka Romania, si reprezentanti ai Fundatiei Progress initiatori ai evenimentului .


Succesul bibliotecilor va depinde in viitor de modul în care acestea înțeleg și folosesc pozitia   in ecosistemul  local și regional al instituțiilor și inițiativelor care susțin procesele semnificative de învățare pe tot parcursul vieții .
Rolul bibliotecii este de a sustine accesul egal la informație și educație promovand o democrație participativă.
In numeroase biblioteci din lume avem exemplele de abordări inovatoare care conectează nevoile comunității cu noile servicii de bibliotecă . În comunitățile lor, bibliotecile sprijină în mod activ atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU 2030 și prin programe și servicii ajută la accesul la educație de calitate, la combaterea sărăciei, a sănătății și a bunăstării etc. Prin crearea unei rețele regionale de profesioniști în domeniul bibliotecilor și al organizațiilor societății civile, Occupy Libraries Innovators Hub va reuni ideile inovatoare care sunt puse în aplicare în bibliotecile din regiunea centrală, est-europeană și din regiunea Caucazului și a regiunii Caspice și, astfel, contribuie la consolidarea capacităților OSC care activează în domeniile culturii, educației și cetățeniei active, în special asociațiilor profesionale ale bibliotecarilor.

Invitat  Cynthia Ong Gaik Suan din Borneo Malaesia,  partener Asoka din 2018, membru al fundatiei  Forever Sabah

 
Noua idee a Cynthiei : Prin organizația sa, Forever Sabah, Cynthia folosește puterea conducerii distributive - un procesp care ia în considerare expertiza oamenilor de la toate nivelurile, pentru a aborda o situație , pentru a dezvolta soluții pentru o dezvoltare durabilă în Sabah. Acest proces desfiinteaza barierele dintre guvern, întreprinderi private și cetățean și le permite oamenilor cu priorități aparent concurente să-și recunoască puterea de influenta in luarea de decizii pentru comunitate. Ascultarea vocilor nemaiauzite sau marginalizate anterior - cum ar fi fermierii, indigeni mici sau oamenii care sunt supărați pe standardele pentru producția de ulei de palmier - și apoi includerea acestor voci în discuțiilecu factorio dedecizie oferă soluții mai puternice și cuprinzătoare.
Pe măsură ce acest stil de abordare a problemelor câștigă din ce în ce mai multă incredere ,  Cynthia aplică această abordare incluzivă pentru rezolvarea provocărilor cu care se confruntă o întreagă regiune; ea facilitează discuțiile dintre rezidenți, reprezentanți ai guvernului, companii private și conservatori pentru a construi o coaliție de parteneri.In acest proces fluid, opinia tuturor este căutată și luată în considerare cu maxima deschidere - Forever Sabah nu încearcă să convingă oamenii de o soluție preconcepută sau de o idee.
Cynthia crede în procesul de a genera cele mai bune rezultate pentru persoanele implicate in proces.
 Într-un sens mai larg, mișcarea întărește capacitatea de conservare a comunității din Sabah . Pentru a ajunge la rezultate a cost nevoie de doi ani de discutii.


Webinarele  sunt parte a proiectului   Occupy Library Innovators Hub organizat de  Progress Foundatia(Romania), in parteneriat cu  Center for Cultural Management (Ukraine)Ukrainian Library Association (Ukraine)EduAct (Greece), Library Association of Moldova (Moldova)National Library of Moldova (Moldova)Ashoka România (Romania) and National Library of Romania (Romania) In cadrul grantului   "Black Sea NGO Forum Sub-granting Scheme For Activities That Support The Development Of CSO Regional Networks", in proiectul   „Building CSO Capacity for Regional Cooperation within the Black Sea Region” , implementat in Romania de  NGDO Platform – FOND cu suportul financiar al  European Union.

2025- Anul Eminescu

2025 a fost declarat ”Anul Mihai Eminescu” , pentru a marca 175 de ani de la nașterea poetului, considerat un simbol al literaturii național...

Wikipedia

Rezultatele căutării